U subotu je u Beogradu odigran „večiti derbi“ između Crvene zvezde i Partizana. Utakmica kakva i srpska fudbalska liga, dosadna i nekvalitetna, Partizan pobedio minimalnim rezultatom, a atmosfera gotovo kamerna. Ko god je od stranih izveštača došao u Beograd po novu priču o nasilju na ulicama, u redakciju nije imao šta da javi. 139. večiti derbi najmirnija je utakmica u poslednjih nekoliko godina

28.10.2010. -  Petra Tadić Beograd

Utakmica, koju su mnogi nazivali velikim bezbednosnim izazovom, završena je bez incidenata. Prema nepotvrđenim informacijama, utakmicu je obezbeđivalo oko 4.000 pripadnika policije i žandarmerije. Sa severne tribine, gde su smešteni navijači Crvene zvezde, upućivane su uvrede golmanu Partizana, koji je ranije branio za Zvezdu. Čula su se i dva topovska udara, a navijači Partizana su zapalili jednu baklju. Po završetku utakmice, prijavljene su dve manje tuče navijača, u kojima niko nije povređen. Privedene su 34 osobe, zbog kršenja javnog reda. Na ulicama nije bilo prepoznatljive fudbalske groznice, a grad je živeo uobičajenim subotnjim ritmom.

„Kako smo se nadali, dobro smo se udali“, izreka je koju ovdašnji ljudi često koriste kada se umesto očekivanog strašnog scenarija, stvari razviju na pozitivan način. Danima se vodila rasprava o derbiju, a političari i stručnjaci su različito govorili o mogućnosti odlaganja utakmice. Najoštriji i najkonkretniji u zahtevima da se derbi odloži bio je Goran Ješić, gradonačelnik Inđije, gradića u Vojvodini, i istovremeno član Upravnog odbora Fudbalskog saveza Srbije. Ješić je ne samo tražio odlaganje utakmice, već i suspenziju prvenstva do donošenja svih sistemskih zakona koji će sprečiti nasilje na sportskim događajima. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ponovo „nije bio srećan“, ovog puta zbog derbija. Da podsetimo, Đilas je nakon Parade ponosa u Beogadu, u izjavama praktično optužio pripadnike gej i lezbejskih organizacija za nasilje, rekavši da je on upozoravao da će do takvog scenarija doći, te dodao da parada nikome nije donela sreću. Đilas je bio skloniji odlaganju derbija, ali nije pominjao sistemska rešenja.

Predstavnici resornih ministarstava, najpre policije i pravde, kao i vlada, danima su većali hoće li utakmice biti ili ne. Na kraju, odlučeno je da utakmica bude odigrana, ali uz velike mere obezbeđenja, te uz hitno usvajanje amandmana na krivični zakon. Skupština Republike Srbije je 22. oktobra, dan pre odigravanja derbija, usvojila izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku, za koje je glasalo 130 poslanika vladajuće koalicije i Liberalno demokratske partije (LDP). Usvojene izmene predviđaju da pritvor može da traje onoliko dugo koliko traju istražne radnje, ali ne duže od 8 dana, osim u slučaju težeg krivičnog dela sa elementima nasilja, za koje je zaprećena kazna duža od pet godina, kada pritvor može biti produžen i do 30 dana. Poslanici vladajuće koalicije izrazili su uverenje da su izmene i dopune krivičnog zakona dovoljan instrument za sprečavanje daljeg nasilja na sportskim događajima. Zbog važnosti, izmene i dopune su odmah stupile na snagu.

Osim ovih izmena, derbi je planiran kao događaj najvišeg bezbednosnog rizika u čiju organizaciju su bili uključeni klubovi, Fudbalski savez Srbije i državni organi. Predstavnici dva kluba su održali zajedničku konferenciju za novinare u kojoj je sve praštalo od pohvala i poziva na sportsko i fer navijanje. Predstavnici klubova su održali sastanke i sa navijačkim grupama na kojima je dogovoreno ponašanje navijača. Na stadionu je bio dežurni tužilac, a događaj je snimalo preko 40 kamera Ministarstva unutrašnjih poslova. Kapije stadiona bile su zatvorene dan pred utakmicu, kada su predstavnici policije detaljno pretražili stadion i zaplenili baklje i druga pirotehnička sredstava. Ovo je prvi put u poslednjih nekoliko godina da se derbi planira na ovaj način. Do sada je bila javna tajna da su navijači dan pred utakmicu slobodno unosili različita, mahom nedozvoljena pomagala, koja su koristili na utakmici.

Za sprečavanje unošenja pirotehnike na stadion nije bio potreban novi zakon, a policija je ovoga puta rešila da ozbiljnije nadgleda pripreme navijača za derbi. U dogovoru sa klubovima, smanjen je broj karata za utakmicu, pa je u prodaju, umesto mogućih 40.000, pušteno nešto više od 20.000 karata. Kapije stadiona Crvena zvezda su otvorene u 10 časova, a derbi je odigran neuobičajeno rano, u 13 časova. Svaki navijač je prošao kroz detaljnu policijsku kontrolu.

U Srbiju nisu pušteni autobusi sa pristalicama klubova iz Republike Srpske i Crne Gore, a voz sa navijačima iz Crne Gore je vraćen jer su pristalice dva kluba demolirale jedan vagon.

Po završetku utakmice, kordon policije je razdvojio navijače Zvezde i Partizana, tako da su kućama odlazili u suprotnim pravcima, čime je spečen kontakt i eventualni sukobi. Helikopter je nadletao stadion sat vremena pre početka derbija.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je „izuzetno zadovoljan što je derbi prošao bez ijednog incidenta“ i dodao da bi odlaganje utakmice bila „kapitulacija države pred huliganima i nasilnicima“. Dačić se zahvalio upravama klubova, Fudbalskom savezu Srbije, državnim organima i navijačima, zbog, kako je naveo „odlične saradnje kojom smo dokazali da je moguće preuzeti odgovornost i organizovati i tako velike sportske događaje bez incidenta“.

Dačić se zahvalio pripadnicima policije zbog, još jednom demonstrirane profesionalnosti. „Veoma se radujem što smo uspeli da izneverimo očekivanja brojnih svetskih medijskih kuća koje su se sjatile u Beograd da ponovo izveštavaju o problemima i neredima u Beogradu“ rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

Ministarka sporta i omladine, Snežana Samardžić Marković saopštila je da derbi predstavlja pobedu sporta nad nasiljem. U izjavi za b92, Marković je navela da su „okupljeni navijači, igrači na terenu, institucije države, ali i sami klubovi, nedvosmisleno pokazali da je njihov izbor sport i poslali pozitivnu sliku Srbije u svet“.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy