Mesec dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji još uvek se čeka ko će formirati buduću vladu. Ključno ulogu sada igra Socijalistička partija Srbije

12.06.2008. -  Danijela Nenadić Beograd

Stiže leto, ali ne i vlada. Ovako bi sarkastično mogla da se opiše situacija u Srbiji mesec dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

Iako su još uvek sve opcije u igri, do kraja nedelje bi moglo da bude izvesno formiranje većine sastavljene od koalicije Za Evropsku Srbiju okupljene oko Demokratske stranke (DS) i koalicije koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS).

Nakon izborne noći u kojoj su DS i njihovi partneri slavili i na sva zvona objavljivali pobedu evropske Srbije, a radikali i narodjaci se suočavali sa neočekivano lošim rezultatom, u centar pažnje je dospela Sociajlistička partija Srbije i njen lider Ivica Dačić. Bilo je jasno da borba za naklonost SPS počinje, a u trku su se prve uključile Demokratska stranka Srbije (DSS) sa koalicionim partnerom Novom Srbijom (NS) i Srpska radikalna stranka (SRS).

Dugo prikrivana simpatija između DSS-NS i SRS rasplamsala se dva dana nakon izbora, kada su pomenute stranke dogovorile postizbornu koaliciju i utvrdile četiri programska cilja: Kosovo unutar Srbije, borba protiv korupcije, ekonomski razvoj i evropske integracije, ali ne bezuslovno već sa Kosovom kao neotuđivim delom Srbije.

Takva ponuda je sačekala Ivicu Dačića i njegove koalicione partnere Dragana Markovića Palmu iz Jedinstvene Srbije (JS) i Jovana Krkobabića iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS). U prvim danima pregovora činilo se da su nardonjaci i radikali blizu da obezbede podršku SPS i njegovih partnera. Koalicija okupljena oko SPS dopunila je četiri dogovorena principa dodajući borbu za socijalnu pravdu i jednakost, što je i bila osnovna njihove predizborne platforme.

„Ukoliko postignemo konsenzus oko pet principa, nastavićemo dogovore ka potpisivanju koalicionog sporazuma. Da li će taj sporazum biti i potpisan, videćemo kada postignemo saglasnost oko jednoglasno usvojenih prinicpa" izjavio je za B92 portparol SPS Đorđe Milićević. Drugim rečima, može da bude, ali ne mora da znači, što je i inače stav SPS od početka razgovora sa narodnjačko radikalskom koalicijom. Sa druge strane, predstavnici radikala i narodnjaka, u čemu su prednjačili Aleksandar Vučić iz SRS, Velimir Ilić iz NS i Andrija Mladenović, portparol DSS bezrezervno su uveravali građane da vlada samo što nije, te da će novi stari premijer biti, a ko drugi, Vojislav Koštunica.

„Verujem da ćemo postići dogovor sa koalicijom SPS-PUPS-NS i formirati buduću vladu na nacionalnim principima. Ne želimo maratonske pregovore. Hoćemo da isteramo stvari na čistac" izjavio je za Blic Velimir Ilić.

Demokrate su naizgled čekale kraj razgovora na relaciji DSS-NS, SRS i koalicije okupljene oko SPS. Zvaničnih pregovora nije bilo, ali demokrate nisu sedele skrštenih ruku. Prvo je iz Evropske unije stiglo saopštenje da je SPS, oslobođena Miloševića, prihvatljiva za Evropu. Nakon toga je u posetu Jorgosu Papandreu, predsedavajućem socijalističke internacionale, doleteo Ivica Dačić koji je dobio uveravanja da će njegova partija ući u okrilje evropskih socijalista čime će i definitivno skinuti pečat Miloševićevog nasleđa. U Beogradu niko ne sumnja da je podršku Evrope i posetu Grčkoj upriličio predsednik Srbije. Dačić je, razume se, po savet otišao i u bratsku Moskvu gde je, prema navodima dobro obaveštenih izvora, čuo da je za Rusiju prihvatljiva koalicija sa demokratskim blokom.

Sredinom maja socijalisti i njihovi koalicioni partneri još uvek su sedeli na dve stolice. Zvanično su pregovarali sa narodnjacima i radikalima, ali nisu isključivali mogućnost razgovora sa demokratama. Socijalisti su sa narodnjacima najdalje otišli u pregovorima za formiranje beogradske vlade i potpisali koalicioni sporazum po kojem će Beograd u naredne četiri godine voditi DSS-NS, SRS i koalicija okupljena oko SPS. No, tek što je sporazum potpisan i kada se dobar deo Beograđana prestravio da će doživeti istu sudbinu kao Novi Sad koji je u prethodnom mandatu vodila Maja Gojković, tadašnja članica SRS, Tadićeve demokrate su priredile novo iznenađenje.

Zoran Alimpić, vršilac dužnosti gradonačelnika je konstitutivnu sednicu gradske vlade zakazao za daleki 14. jul. Iako je Alimpićeva odluka u skladu sa zakonom, bilo je jasno da demokrate kupuju vreme. „Pred nama je period oko konstituisanja republičke vlade. Verovatno će u te pregovore biti uključeni razgovori o konstituisanju izvršne vlasti u Beogradu i potpuno je logično da sam odlučio da ostavim dovoljno vremena da se ova važna pitanja dobro rasprave" rekao je Alimpić za Politiku. SRS je optužio Alimpića da opstruiše konstituisanje nove vlasti u Beogradu i najavio „masovne proteste" u glavnom gradu. Buka oko Beograda se stišala, a nervoza u redovima radikala i narodnjaka je sve veća.

Prve disonatne tonove u koaliciji SPS-PUPS-JS izrekao je lider JS Dragan Marković Palma. On je naveo da se ta stranka zalaže za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i da je to jedan od ključnih zahteva za formiranje buduće vlade.

Radikali su brže bolje poručili da za njih Evropa nije sporna i najavili da će glasati za ratifikaciju SSP u skupštini, uz uslov da parlament usvoji i rezoluciju o teritorijalnoj celovitosti Srbije.

To, međutim, nije bio slučaj sa DSS. Ova stranka oformila je tim eksperata koji je imao da građanima Srbije rastumači šta piše u ozloglašenom SSP. Pomenuti ekspertski tim ocenio je u pravnoj analizi da je SSP i Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima sa EU pravno nevažeći. Prema ekspertskom tumačenju SSP i Prelazni sporazum o trgovini nisu saglasni sa međunarodnim pravom i Ustavom Srbije, pa ne mogu biti ratifikovani u parlamentu Srbije.

Stav DSS nije se svideo Draganu Markoviću koji je odmah najavio da će koalicionim partnerima SPS i PUPS predložiti prekid pregovora sa narodnjacima i radikalima. Marković je u izjavi koju je prenela B92 naveo da mu je na prvom sastanku o pregovorima za vladu „Koštunica obećao da SSP neće biti poništen". Pošto je Koštunica prekršio obećanje, za Markovića je razgovor o vladi sa njim gotov. Marković je dodao da „tri poslanika JS predlažu da se napravi vlada sa DS. Ovog trenutka nacionalne manjine, DS i JS imaju 125 poslanika i na drugoj strani ima 125 poslanika. Ili će SPS prelomiti na stranu proevropskih snaga ili će biti izbora".

SPS i PUPS još većaju, mada se u javnosti uveliko spekuliše da je dogovor sa koalicijom oko DS postignut. Prema tim spekulacijama, najkasnije do kraja juna će biti formirana nova vlada sa demokratama na čelu. Čeka se da SPS „ubedi" većinu članova Glavnog odbora te stranke, kao i da obezbede podršku opštinskih i gradskih odbora u Srbiji.

Tu stvar, misli se na podršku partijskih odbora, DS je već obezbedio. Tačnije, predsednik Tadić je gotovo naredio svojim partijskim kolegama da im koalicija sa SPS ima biti prihvatljiva. Glavni odbor je Tadića ovlastio da pregovara o sastavu nove vlade. Ipak, najviše pažnje izazvala je nepromišljena izjava Borisa Tadića da prošlost treba zaboraviti, te da obe stranke (DS i SPS) imaju „svoj bol zbog izgubljenog predsednika", poredeći ubijenog premijera Đinđića sa Slobodanom Miloševićem. Jasno je da Tadić svom biračkom telu i članovima stranke želi da predstavi koaliciju sa SPS kao dobru za Srbiju, te da osigura unutarstranačku stabilnost, no čini se da je otišao dalje nego što je bilo ko od njega, pa i sami socijalisti, očekivao. U izjavi za B92 potpredsednik vlade Božidar Đelić pokušao je da umanji štetnost Tadićevih reči navodeći da to nije vrednosni sud već faktičko stanje.

No, da se vratimo na vladu. Ako je verovati Mlađanu Dinkiću, lideru G17 plus, vlada je „sto posto već formirana". Takve izjave ohrabrile su lavinu spekulacija o kadrovskim rešenjima. Hoće li Ivica Dačić biti novi premijer, koja ministarstva će pripasti SPS-u, samo su neka od pitanja koja lebde u vazduhu. Kako prenosi Blic, Tadić ove spekulacije odbacuje, dodajući da pregovori još nisu počeli pa je neozbiljno licitirati o budućem premijeru.

Šanse da vladu formiraju narodnjaci, radikali i koalicija oko SPS izgledaju sve manje realne. To je u izjavi za Tanjug potvrdio odlazeći premijer Vojislav Koštunica rekavši da kako vreme prolazi sve manje realno da je moguće sa SPS ostvariti ciljeve nacionalne vlade. Ni Velimir Ilić nije optimističan po pitanju sastavljanja vlade sa SPS, ali smatra da nije sve gotovo. I zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić potvrdio je da sve više liči da će koalicija okupljena oko SPS formirati vladu sa DS. Gostujući na TV Foks, Nikolić je dodao da će „SRS u opoziciju kao do sada", a da će birači kazniti SPS.

U sredu je održana konstitutivna sednica republičkog parlamenta na kojoj su verifikovani mandati 250 poslanika. Sednica je nakon toga prekinuta i biće nastavljena kada bude jasno ko ima većinu da formira novu vladu Srbije.