Srbija ponovo biva otkrivena kao mesto sa jedinstvenim potencijalom za internacionalna tržišta dokumentarnog i komercijalnog filma. Ovo povećano interesovanje za Srbiju rezultat je visokih produkcijskih vrednosti koje zemlja nudi

03.10.2008. -  Danijela Nenadić Beograd

Iza kulisa uvek zanimljivih političkih dešavanja koja Srbiju smeštaju na naslovne strane svetskih medija, dešavaju se promene koje zemlju stavljaju na listu lokacija zanimljivih za različite poduhvate. Tako je skoro neprimećeno prošla vest da se Srbija visoko kotira na listi lokacija atraktivnih za snimanje filmova. Do pre nekoliko godina, u Beogradu i drugim delovima Srbije snimane su ko-produkcije evropskih kinamatografija, pa su česti gosti bili italijanski, francuski i nemački glumci. No, poslednjih meseci kroz Beograd prolaze velike holivudske zverke koje snimaju visokobudžetne holivudske filmove u prestonici Srbije.

Osim što se nonšalantno prošetao kroz grad i što je novinarima trebalo dva dana da shvate da im ispred nosa prolazi jedan od najpoznatijih glumaca današnjice, Ralf Fajns, ovdašnjoj publici najpoznatiji po ulozi u "Engleskom pacijentu", pohvalno se izrazio o uslovima za snimanje filmova u Srbiji.

Mediji su gotovo stidljivo preneli vest da je River Road Entertainment izabrao Srbiju za lokaciju snimanja filma "Koriolan" u kojoj glavnu ulogu tumači upravo Ralf Fajns.

Sa svojom velikom tradicijom u filmskoj industriji, Srbija ponovo biva otkrivena kao mesto sa jedinstvenim potencijalom za internacionalna tržišta dokumentarnog i komercijalnog filma. Ovo povećano interesovanje za Srbiju rezultat je visokih produkcijskih vrednosti koje zemlja nudi. Talentovani ljudi, svetskog renomea, koji govore strane jezike, visoko obučena i iskusna ekipa, neverovatna raznolikost pejzaža i lokacija, kao i to što je jedna od zemalja sa najnižim troškovima u Evropi, vratili su Srbiju u središte zanimanja filmske industrije.

Srpska filmska industrija dostigla je vrhunac u ranim osamdesetim godinama kada je, pored Velike Britanije, bila druga najbolje rangirana zemlja na svetu po broju američkih produkcija. U to vreme, Srbija je takođe bila i jedna od najbolje rangiranih zemalja za produkciju evropskih filmova, a posebno iz Italije i Francuske. Ovaj međunarodni uspeh doprineo da se filmska industrija u Srbiji razvije i da se stvore visoko kvalitetn studiji koji su zadovaljavali najviše tehničke i umetničke standarde. Filmski studio "Avala" u beogradskom parku Košutnjak tokom osamdesetih godina "ugostio" je mnoge poznate evropske i svetske filmove. Pored toga, srpsku filmska industriju odlikovale su razvijene filmske laboratorije i visoko profesionalne grupe filmskih umetnika i ekipe.

Danas, nacionalni talenat i slikovite lokacije Srbije predstavljaju savršeno mesto za snimanje filma. Srpska filmska industrija se ponovo aktivira uz veliko interesovanje stranih filmskih i televizijskih producenata. Iako je dosta talentovanih ljudi napustilo zemlju tokom devedesetih godina prošlog veka, veliki broj glumaca, producenata i tehničkog osoblja odlučio je da se vrati u Srbiju kako bi doprineli povratku renomea zemlje kao odličnog ambijenta u oblasti kinematografije. Prema procenama filmskih poznavalaca, Srbija može da bude konkurentna u snimanju dokumentarnih i kratkih filmova, specijalnih efekata i marketinga. U žestokoj konkurenciji sa zemljama u regionu koje su takođe interesantne kao destinacije za strane filmske ekipe, posebno Bugarska i Rumunija, Srbija pruža značajne prednosti u smanjenim troškovima hrane, smeštaja, lokacija i transporta što je i cilj producenata koji za svoja ulaganja traže veću vrednost. Samo od ulaska Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju, Srbija je postala, po procenama, nekih stručnjaka 30% jeftinija destinacija za snimanje.

Iskusne, sposobne ekipe iz Srbije sarađivale su sa međunarodnim produkcijama u Srbiji na projektima kao što su "Mathilde" sa Džeremi Ajronsom, "Il Papa Buono" sa Bob Hoskinsom i "Fade to Black" koji je režirao Oliver Parker sa Deni Hjustonom i Kristoferom Volkenom u glavnim ulogama. Od poznatih italijanskih zvezda, u Srbiji je radila Liliana Cavani na filmu "Einstein", a u Srbiji se snimao i "Carravagio" sa Vittorio Storaroom. Prošlog leta, Srbija je izabrana kao destinacija za snimanje još jednog filma holivudske A produkcije - "Brothers Bloom" sa Adrijenom Brodijem i Rejčel Vajz za Endgame Entertainment. Premijera ovog filma biće krajem septembra na filmskom festivalu u Torontu, a kritika već sada govori o fenomenalnom ostvarenju. U ovom trenutku, u Beogradu se snima i drugi deo horor filma "District 13", "District 14" francuskog autora i producenta Lik Besona.

Pre par nedelja, potencijal srpske filmske industrije još jednom je potvrđen odlukom River Road Entertainment-a da snima modernu verziju Šekspirovog dela "Koriolan" u Srbiji. Ralf Fajns, koji je bio jedan od članova grupe koja je u julu mesecu ove godine ocenjivala Srbiju i lokacije za snimanje, režiraće i igrati glavnu ulogu u ovom filmu. Film je žanrovski tragedija koja je zasnovana na životu legendarnog rimskog vođe, Gaja Marciusa Koriolana ali preseljena u moderno vreme. Snimanje će početi u martu 2009. godine, a neke od lokacija u Beogradu koje su producenti ocenili kao izuzetne i izabrali za snimanje ovog filma su zgrada Palate Srbija (bivše Savezno izvršno veće - SIV 1), hotel Jugoslavija i napuštena fabrika motora i traktora IMT.

"Za Srbiju ovo znači 10 miliona dolara direktnih investicija, skoro neograničen besplatni publicitet i priliku da se Beograd i Srbija prikažu svetu u značajnoj holivudskoj A produkciji", istakla je Ana Ilić koja je na čelu sektora filma i produkcije u Projektu Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID) za razvoj konkurentnosti Srbije. Ovaj USAID-ov projekat je sarađivao sa srpskom producentskom kompanijom "Work in Progress" kako bi osigurali realizaciju ovog, izuzetno važnog projekta u Srbiji. "Ralf Fajns, Frank Hildebrand, producent i Mark Gerati, scenograf, bili su impresionirani raznolikošću lokacija dostupnih u Beogradu kao i profesionalizmom kompanije "Work in Progress".

River Road Entertainment je vodeća američka producentska kompanija. Devedesetih godina prošlog veka, fokusirali su se na komercijalnu i dokumentarnu filmsku produkciju. Producirali su dokumentarni film o muzičaru Princu, bejzbol igraču Kirbi Puketu i drugima. Bili su producenti specijalnog prenosa nastupa benda Fugees kao i pekinške Opere i muzičkih spotova za Run DMC i Wyclef Jean-a. Neki od njihovih najpoznatijih filmova su "Planina Broukbek" (koji je osvojio tri Oskara), "Drvo života" Šona Pena, Madonin dokumentarni film "Rećiću ti tajnu" i film Roberta Altmana "Radijski šou".

Otuda bi za srpsku kulturu i privredu bilo vrlo važno da prepozna potencijal filmske industrije, kako bi se Srbija vratila na mesto koje je zauzimala do početka raspada Jugoslavije i kako bi osigurala direktne investicije za razvoj filmskog preduzetništva. Ljudski kapaciteti ne nedostaju, to je dobro poznata vest, tehničke mogućnosti se razvijaju, a ostaje da sve to prati sinhronizovana aktivnost lokalnih i republičkih institucija, baš kao i podrška medija za promociju srpske kinematografije.