Na Kosovu i Metohiji, od 112.861 lica upisanih u birački spisak, prema do sada raspoloživim podacima, glasalo je 55.649 birača (49,30%). Gradjani su u pokrajini mogli da glasaju u 23 opštine, na 277 biračkih mesta.

23.01.2008. -  Tatjana Lazarević Kosovska Mitrovica

Rekordna izlaznost na upravo održanim predsedničkim izborima u Srbiji, potvrdila je ranije ocene analitičara da su ovi izbori sudbonosni, pre svega zbog svog uticaja na budućnost zemlje, u kontekstu njenih spoljnopolitičkih odnosa sa ostatkom sveta.
Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je na osnovu 98,68 procenata obradjenih biračkih mesta, na predsedničke izbore izašlo 61,27 odsto upisanih birača.

Prema istom izvoru, kandidat Srpske radikalne stranke, Tomislav Nikolić osvojio je 1.635.666 glasova (39,96%), a kandidat Demokratske stranke, Boris Tadić - 1.449.353 glasova (35,41%). Oni će se, očekivano, nadmetati u drugom krugu izbora.

Na Kosovu i Metohiji, od 112.861 lica upisanih u birački spisak, prema do sada raspoloživim podacima, glasalo je 55.649 birača (49,30%). Gradjani su u pokrajini mogli da glasaju u 23 opštine, na 277 biračkih mesta.

Lider radikala, Tomislav Nikolić, osvojio je 30.730 glasova (55,22%). Boris Tadić je dobio 13.238 glasova (23,79%). Slede: Velimir Ilić (10.49%), Milutin Mrkonjić (7,22%), Milanka Karić (1,31%), Čedomir Jovanović, (0,46%), Marijan Rističević, (0,22%), Jugoslav Dobričanin, (0,12%) i Ištvan Pastor sa (0,11%).

Pretvorenu u procente, Nikolić je najveću podršku dobio u opštini Novo Brdo (67,44%), u kojoj je takodje zabeležena i rekordna izlaznost od 90,85% glasača, od 994 upisanih .

Boris Tadić je najveći broj procenata glasova (76,23%), dobio u Gori, mestu koje vekovima naseljavaju Goranci, slovenski Muslimani, ali je izlaznost u ovoj opštini bila svega 11, 24% . Interesantno je i to da se u ovoj opštini, po prvi put od 1999. god. organizuju izbori Republike Srbije. Tadić je takodje pobedio i u opštini Klina (40,91%), sa izlaznošću od 36,32%.

U sedam opština kosovskog okruga, od kojih je najveća Priština, koja je do '99. bila političko i administrativno sedište za kosovske Srbe, glasalo je 49,14% birača, a to su 5.085 glasača, od 10.347, koliko ih je ukupno upisano.

U ovim opštinama, Tomislav Nikolić je osvojio 63,09% (3.208) glasova, Boris Tadić 18, 78% (955).

Na severnom Kosovu, odnosno u četiri opštine severno od Ibra, pravo glasa imalo je ukupno 44.211 birača, a glasala je 21.328 birača .

U Kosovskoj Mitrovici, koja od '99. postaje novi administrativni i politički centar kosovskih Srba, izborna statistika pokazuje da je izlaznost bila manja (30,52%) od republičkog proseka (61,27%). I ovde je Tomislav Nikolić odneo ubedljivu pobedu nad aktuelnim predsednikom Srbije, sa 61,52% prema 24,10% (u korist Nikolića).

U susednoj opštini Zubin Potok, Nikolić je izgubio od kandidata Nove Srbije, Velimira Ilića, sa 33,75% prema 50,20% (u korist Ilića).

Tomislav Nikolić je od 23 opština na Kosovu i Metohiji, u kojima se glasalo, ubedljivo pobedio u 20.

Iako su predsednički kandidati u pokrajini rangirani proporcionalno rezultatu na nivou Republike, lider radikala beži od aktuelnog predsednika Srbije za 31.43%, što je značajno više u odnosu na prosek na nivou Republike, koji iznosi 4,55% razlike. Takodje, izlaznost na Kosovu i Metohiji bila je za oko 12% procenata niža od republičkog proseka.

Razlozi se mogu tražiti u neažuriranim biračkim spiskovima, na kojima se nalazi veliki broj umrlih lica, neevidentiranih birača, ali i glasača albanske nacionalnosti. Primera radi, iako je u nedelju, 20.januara, bilo očigledno da gradjani u Kosovskoj Mitrovici izlaze na biračka mesta u masovnom broju, u ovom gradu, od 19.318 registrovanih glasača, glasalo je 5.896 glasača, što, prema broju upisanih, čini svega 30,52% izašlih. Na spiskovima se nalazi i više hiljada glasača albanske nacionalnosti, sa prebivalištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, uključujuči i one koji su napustili svoje stanove tokom bombardovanja i kasnije. Da podsetimo, kosovski Albanci bojkotuju izbore koje organizuje Republika Srbija još od devedesetih godina.

Usled migracija stanovništva od 1999.godine i značajnog broja raseljenih lica, dolazi i do čestih promena mesta prebivališta glasača i ovi podaci se ne unose blagovremeno u biračke spiskove, pa ima potencijalnih glasača koji nisu registrovani na pravom mestu.

Postoji i odredjen broj gradjana čija su prebivališta registrovana na teritoriji Kosova i Metohije, uključujući i novoprijavljene stanovnike, a koji zapravo žive izvan pokrajine. Samo u Mitrovici se nezvanično procenjuje da ih ima oko 400.

Konačno, pesimizam, apatija i frustracija kosovskih Srba, usled složene političke situacije, dodatno utiče na apstinenciju i neopredeljenost birača.

Ako se izuzmu neažurirani birački spiskovi, glasanje u pokrajini je proteklo bez većih problema.

Član opštinske izborne komisije na biračkom mestu 7, u mesnoj zajednici Partizansko brdo u Kosovskoj Mitrovici, Acko Milić, koji prati izbore od 1999.god. za Osservatorio kaže da od 1999.god. na ovom biračkom mestu nije bilo veće izlaznosti.

Milić ocenjuje i da tokom glasanja na ovom biračkom mestu nije bilo većih nepravilnosti, osim sto je jedan glasač javno izrazio svoje opredeljenje, zaokruživši kandidata radikala pred prisitnim članovima izborne komisije.

U nedeljnoj izbornoj atmosferi koja je bila očigledna na mitrovačkim ulicama, u kafićima i restoranima, pojedini simpatizeri i članovi Demokratske stranke Srbije su izražavali svoj stav o podršci vodji radikala, uprkos zvaničnom stavu svoje centrale u Beogradu.

Da podsetimo, Demokratska stranka Srbije, predvodjena premijerom Srbije, Vojislavom Koštunicom, zvanično je podržala predsedničkog kandidata Nove Srbije, Velimira Ilića.

Ovim izborima predhodilo je i izjašnjavanje predstavnika kosovskih Srba za pojedine predsedničke kandidate.

Milan Ivanović, lider Srpskog nacionalnog veća za sever Kosova i Metohije, političkog udruženja koje ima najveći uticaj na severu Kosova, pružio je otvorenu podršku Tomislavu Nikoliću. On se obratio masi na završnom mitingu radikala 16. januara u Kosovskoj Mitrovici, zajedno sa Nikolićem i ostalim čelnicima ove partije.

Reagujući na ovakav potez Srba sa severa, Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije, organizacija koja okuplja Srbe južno od reke Ibar, u svom saopštenju za štampu je kritikovalo stav lidera sa severa. Predstavnica ovog veća, Rada Trajković, pružila je i otvorenu podršku predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću.

Očekivano, pristalice Demokratske stranke, predvodjene svojim liderom u pokrajini Goranom Bogdanovićem, podržale su aktuelnog predsednika Srbije. Tadićevim pristalicama pridružio se i nekadašnji najuticajniji lider kosovskih Srba sa severa, Oliver Ivanović, koji je uoči održavanja predsedničkih izbora, rekao da je u slučaju pobede Tomislava Nikolića, „gotovo siguran da će se pitanje statusa Kosova i Metohije rešavati po ubrzanom postupku".

Nakon održavanja prvog kruga predsedničkih izbora, u prvim reagovanjima u pokrajini, čelnici Srpske radikalne stranke ne kriju zadovoljstvo procentualno najvišom podrškom birača, koju je njihov lider dobio u pokrajini, u odnosu na nivou Republike i ubedjeni su u ubedljivu pobedu 03. ferbuara.

Lider Srba sa severa, Milan Ivanović je u svom prvom reagovanju nakon predsedničkih izbora za lokalni radio Kontakt plus izjavio da je Srpsko nacionalno veće dalo otvorenu podršku Tomislavu Nikoliću.

«Ta podrška ni ovoga puta neće izostati. U drugom krugu očekujem još veću», naglasio je Ivanović.

Sa druge strane, predstavnici Demokratske stranke takodje izražavaju zadovoljstvo što je njihov kandidat na ovim izborima u pokrajini dobio značajno više procenata u odnosu na predhodne izbore.

Član radnog tela Republičke izborne komisije za Kosovo i Metohiju i dugogodišnji član Demokratske stranke, Nikola Kabašić, u izjavi za Osservatorio, od drugog kruga predsedničkih izbora očekuje da protekne mirno.

„Očekujem da sve protekne kako valja, pre svega da ne bude incidenata. Očekujem da pobedi demokratija, da Tadić poveća rezultat", kaže Kabašić.

Na pitanje da proceni broj glasova za Tadića u drugom krugu, Kabašić kaže:

„Mislim da će se broj pristalica za Tadića povećati i na Kosovu. Očekujem glasove onih koji nisu glasali. Ima dosta i neopredeljenih birača, a koji ne bi glasali za Radikalnu stranku, koja tradicionalno ima vrlo disciplinovane i sigurne birače. Ipak, pre svega očekujem glasove partija, članica vladajuće koalicije u Srbiji".

Na suprotnoj strani, lideri kosovskih Albanaca ističu da ih se srpski državni izbori ne tiču i da ih to neće omesti u planovima o proglašenju nezavisnosti.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da gradjani Srbije imaju pravo da biraju koga žele i onog kome više veruju, ali da Kosovo ima sopstveni put i sopstvenu viziju, a to je nezavisnost, javili su kosovski elektronski mediji.

Tokom srpske predsedničke kampanje, portparoli medjunarodne zajednice, pre svega UNMIK-a i OEBSA-a, izjavljivali su da medjunarodna zajednica «neće ni podržavati, ni ometati održavanje ovih izbora».

Kosovska policijska služba obezbedjivala je izbore. Nisu zabeleženi incidenti.

Po prvi put od 1999. god. došlo je do primopredaje glasačkog materijala od strane Republičke izborne komisije (RIK) radnim telima za čitavu pokrajinu na teritoriji Kosova. Do sada se glasački materijal preuzimao u Raškoj, gradiću u Srbiji koji se nalazi u blizini administrativne linije Srbije i severnog Kosova. Dogovor o prebacivanju glasačkog materijala iz centralne Srbije u sva mesta na Kosovu i Metohiji postignut je na sastanku u južnom delu Mitrovice, izmedju predstavnika srpske Republičke izborne komisije i UNMIK administracije.

Pripreme za skori drugi krug glasanja se nastavljaju.