© Albina Gavrilovic/Shutterstock

© Albina Gavrilovic/Shutterstock

Ako je suditi na osnovu atmosfere koja je vladala u Briselu i izjavama neposrednih aktera nakon poslednje runde srpsko-kosovskog dijaloga, epilog bi mogao da se sažme u jednu jedinu rečenicu: Vučić i Kurti su se složili da se ni oko čega ne slažu

18.06.2021. -  Vukašin Obradović Beograd

”Čovek [Albin Kurti, prim.aut] je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu i da kaže: ‘Došao sam da te pitam da priznaš nezavisno Kosovo’. Moj odgovor je bio: ‘Nikad!’. I onda se on detonirao”.

Ovim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao delić atmosfere koja je vladala u Briselu tokom poslednje runde srpsko-kosovskog dijaloga čiji bi epilog mogao da se sažme u jednu jedinu rečenicu: složili su se da se ni oko čega ne slažu.

Uprkos spominjanju Geringa i Gebelsa i povišenim tonovima, dobra vest je da su se predstavnici dve strane, posle duže pauze, našli za istim stolom.

To je potvrdio diplomatskim rečnikom i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

”Ono što je važno za EU jeste da su oba lidera potvrdila da nema drugog puta napred sem kroz normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”, šturo je istakao Lajčak nakon sastanka. Kako je rekao, proces će biti nastavljen pre kraja jula .

”EU, kao i građani Srbije i Kosova imaju visoka očekivanja od lidera da pređu preko onoga što se dešavalo u prošlosti i gledaju u budućnost, da normalizuju odnose na temeljan način“, naglasio je Lajčak.

Sa druge strane, učesnici sastanka odavali su utisak kao da dva sata nisu proveli na istom mestu. Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je sastanak bio konstruktivan i "o suštini problema". "Nije bilo nikakvih incidenata niti situacija gde bismo bili na rubu incidenta", izjavio je Kurti, odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka.

”Biće teško, ali sam optimista. Sada imamo iskren pristup problemima i suština našeg konflikta jeste nedostatak međusobnog priznavanja – niti Srbija priznaje Kosovo, niti Kosovo priznaje Srbiju. To treba da se promeni“, rekao je Kurti.

Aleksandar Vučić, kako je rekao na konferenciji za novinare, ovakvom sastanku nije prisustvovao, a da sama dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati. Dogovor da se nastavi dijalog je, kako je rekao, važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira.

”Tri važne vesti – albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore, ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština, tražili su hitno i odmah kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo i nazivaju incidentima i provokacijama činjenicu da Srbi žele da prisustvuju liturgijama u svojim crkvama. Bio sam blag, nisam želeo da ukažem na druge stvari, potpuno odsustvo realnosti“, kazao je Vučić.

I reakcije u Srbiji i na Kosovu uglavnom karakteriše činjenica da do dogovora očekivano nije došlo ali je ipak dobro da se dijalog ponovo pokrenuo. Velika buka i očekivanja od sastanka digli su se zbog činjenice što je kosovski premijer po prvi put učesnik pregovora, smatra novinar iz Prištine Ljeart Hodža.

”To što je, mislim Lajčak rekao to je prilično važno…’da teško je bilo da se do sastanka dođe ali je vrlo važno što je sastanak održan’… to je glavna vest . A ovo što se nisu usaglasili ni oko čega to je, u stvari, bilo potpuno za očekivati“, kazao je Hodža.

”Nije se očekivalo da će tu biti bilo čega konstruktivnog jer to nije ono sa čim se takav profil pregovarača vraća pred svoje birače. Njima je bio potreban incident , njima je bilo potrebno da svako kaže svoje a ne da o bilo čemu realno i racionalno pregovaraju“, navodi Isak Vorgučić, direktor RTV KIM.

Nijedna strana nije pokazala da je u ovom trenutku spremna za kompromise koji su potrebni za konačan sporazum, ocenio je potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje Špetim Gaši.

”Ako ostavimo po strani simboliku i malo glume naših lidera za svoju domaću publiku, sastanak u Briselu je bio dobar i označava početak još jednog dugog dijaloga“, kaže Gaši.

Očekivani ishod , nije bilo pomaka. Strane su ostale pri svojim stavovima. Za Evropljane je uspeh i činjenica da je Aljbin Kurti uopšte i došao”, ocenio je asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

On naglašava da je strategija bila da Aljbin Kurti prikrije malo svoju nespremnost jer niko od njih u pregovaračkom timu nije upoznat sa pregovaračkim procesom. Kurti je obećavao javnosti, dodaje Surlić, da će to biti sasvim novi proces i on zapravo sa ovim temama koje je kandidovao želi da predstavi javnosti, ‘evo ja sam započeo novi proces pa neka se oni izjasne’.

Danijel Server, profesor na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins, izjavio je da je briselski susret Aleksandra Vučića iAljbina Kurtija pozitivan signal i da od njihovog prvog razgovora nije trebalo očekivati preveliki učinak.

"Pohvalno je što se to dogodilo, ali nije dobro što imaju potrebu da jedan o drugom govore u negativnom kontekstu. To ne doprinosi ishodu za šta će biti potrebno to da promene", rekao je Server.

"Dijalog je nastavljen, a ovo je bio susret u okviru tog procesa. Aljbin Kurti ranije nije bilo uključen u proces sa kojim nastoji da se upozna i utvrdi kako se njegove ideje uklapaju u kontekst. Za predsednika Vučića ovo je već duga priča. On je smatra vitalnom za napredak Srbije ka Evropskoj uniji – puta koji je veoma spor", kaže Server koji primećuje da tokom susreta dvojice zvaničnika nije primetio detalje koji bi ukazali da je rešenje spora dve strane moguće u roku od nekoliko meseci.

U svakom slučaju, nastavak srpsko-kosovskog dijaloga u Briselu zakazan je za kraj jula. Hoće li se i šta promeniti u međusobnim odnosima Srbije i Kosova, ostaje da se vidi, ali je sasvim izvesno da i međunarodni posrednici neće sedeti skrštenih ruku i unedogled slušati interne svađe dveju strana, bez ikakvog pomaka.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by