Mitrovica dall'alto

U Prištini, ovih dana vrše se pripreme za slavlje povodom očekivanog proglašenja nezavisnosti. U uzburkanom moru političkih dogadjanja na Balkanu, 15. februara očekuje se i proglašenje srpskog parlamenta Kosova i Metohije, čije bi sedište bilo u Severnoj Kosovskoj Mitrovici

12.02.2008. -  Tatjana Lazarević Kosovska Mitrovica

U Prištini, ali i u ostalim većinski albanskim mestima na Kosovu i Metohiji ovih dana vrše se pripreme za slavlje povodom očekivanog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

U pokrajinu pristiže i brojna albanska dijaspora da «obeleži istorijski dan za Kosovo», što je njihov najčešći odgovor koji se u lokalnim i medjunarodnim medijskim izveštajima i reportažama može čuti ovih dana. Albanci ne propuštaju priliku da se zahvale medjunarodnoj zajednici na podršci, pre svega svojim «američkim prijateljima».

Početkom ove sedmice, u Prištini se očekuje sastavljanje tzv. deklaracije o proglašenju namera o nezavisnosti, koja se, prema priznanju medjunarodnih i albanskih zvaničnika, vrši u medjusobnoj koordinaciji. Osim tačke o nezavisnosti, deklaracija bi trebalo da sadrži i prihvatanje misije Evropske Unije (EU) na Kosovu, kao i izjavu o poštovanju manjina.

Početkom nedelje će se odrediti i datum održavanja sednice skupštine Kosova, na kojoj će se usvojiti deklaracija. Spekuliše se da će se 17. febuara proglasiti namera o nezavisnosti, a dan kasnije, na sastanku šefova diplomatija zemalja članica EU, mogao bi se formulisati zajednički stav oko platforme za EU Kosovo.

Sama objava nezavisnost mogla bi da usledi u martu, a kako B92 prenosi pisanje slovenačkih medija, u vreme između izjave o nameri i suštinskog proglašenja nezavisnosti, kosovska skupština će usvojiti oko 30 zakona koji proizilaze iz plana bivšeg posebnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Slovenački mediji takodje navode da za sada još uvek nije jasno da li će kosovska skupština istovremeno sa izražavanjem namere o proglašavanju nezavisnosti, izglasati i poziv za dolazak misije EU, ili će do toga doći prilikom stvarnog proglašenja nezavisnosti početkom marta.

Kako je za Reuters izjavio neimenovani visoki politički predstavnik na Kosovu, ipak neće biti dvofaznog procesa. „Sve će biti gotovo do nedelje", rekao je on, demantujući da se ove nedelje očekuje samo deklaracija o namerama o nezavisnosti, a da će prava deklaracija uslediti u martu.

U Prištini se očekuje i usvajanje dugo pripremanog kosovskog ustava, kao i državnih simbola. Konkurs za idejna rešenja zastave i grba je uveliko završen. Kosovski Albanci koriste zastavu susedne zemlje Albanije, pa se od njih traži da uz proglašenje nezavisnosti, osmisle autentičan grb i zastavu, ali i da ti simboli odslikavaju multietnički život pokrajine. Kako srpska i albanska zajednica na Kosovu i Metohiji godinama žive odvojene jedna od druge, a broj ostalih manjina je neznatan, ova kampanja je već uveliko postala predmet zbijanja šala i sarkastičnih opaski na obe strane.

U nedelji snažnih izazova za Srbiju, političkog eufemizma za možda jednu od najvećih kriza u nedavnoj srpskoj političkoj istoriji, Srbi u pokrajini su veoma zabrinuti za svoju neizvesnu budućnost i bezbednost. Mnogi Srbi ipak i dalje veruju da Albanci nikada neće dobiti nezavisnost.

Na posebnom udaru su malobrojne i raštrkane sredine sa preostalim srpskim stanovništvom južno od reke Ibar.

U 12 sela gnjilanskog kraja živi preostalih 15.000 Srba, dok je u samom gradu Gnjilanu ostalo jedva četrdesetak Srba, od nekadašnjih 16.000, koliko ih je živelo do 1999.

Vesna Jovanović (36), profesorica srpskog jezika u srednjoj tehničkoj školi „Dragi Popović" u Partešu, selu 7 km nadomak Gnjilana, za Osservatorio prenosi trenutnu atmosferu medju profesorima, djacima i njihovim roditeljima:

"Veoma je napeto. Napetost vlada i medju profesorima, naročito od ove nedelje. Pogadjaju se datumi kada se može očekivati proglašenje nezavisnosti. Jedine informacije koje ovde čujemo jesu medijski izveštaji. Niko nam se još nije obratio, bilo da su u pitanju predstavnici Privremenih institucija Kosova, bilo da su predstavnici države Srbije. Znamo da su naši zvaničnici u Beogradu govorili o hitnim merama koje će se preduzeti ukoliko dodje do proglašenja nezavisnosti, ali ovde niko ne zna šta to tačno znači i šta one konkretno podrazumevaju. Strah je ušao u ljude. Šta će se dogoditi u nedelju? Šta dan posle, u ponedeljak?"

Ova srednja tehnička škola izmeštena je 1999. iz Gnjilana i zajedno sa još dve škole sada deli prostorije osnovne škole u Partešu.

U uzburkanom moru političkih dogadjanja na Balkanu, 15. februara očekuje se i proglašenje srpskog parlamenta Kosova i Metohije, čije bi sedište bilo u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Na prošlonedeljnoj sednici Zajednice srpskih opština i naselja u Kosovskoj Mitrovici, organizaciji koja okuplja političke predstavnike Srba sa severa, ali i iz ostalih delova pokrajine, bliske aktuelnoj politici premijera Koštunice, i pod vodjstvom trenutno najuticajnijeg lidera kosovskih Srba, Marka Jakšića, odlučeno je da ovo telo preraste u Srpsku Skupštinu Kosova i Metohije koja će biti formirana 15. februara, na Sretenje, nacionalnog dana srpske države.

Predstavnici Zajednice su saglasni da bi eventualno potpisivanje sporazuma sa EU predstavljalo čin izdaje i direktno bi ugrozilo opstanak Srba u pokrajini. Kosovski Srbi smatraju da je dolazak misije EU neprihvatljiv, jer on predstavlja pokušaj primene plana Martija Ahtisarija. Na sednici je zaključeno da će u slučaju upućivanja misije, Srbi "u fundamentu opstruirati i bojkotovati njeno prisustvo i delovanje".

Prema scenariju o kom se u lokalnim krugovima najčešće spekuliše, formirani srpski parlament u pokrajini će, nakon što kosovski Albanci proglase nezavisnost, izglasati deklaraciju o ostanku u državi Srbiji, odnosno nepriznavanju odluke o nezavisnosti pokrajine.

Srpski policajci u Kosovskoj policijskoj službi (KPS) bi u tom slučaju mogli izaći iz ove službe, odnosno odbiti da budu pod komandom Prištine. Oni su već i sada pod svojevrsnom kontrolom opština na severu.

Poslanik DS sa Kosova Dragiša Djoković izjavio je prošle nedelje za lokalni radio Kontakt plus da Ministartsvo unutranjih poslova (MUP) Srbije treba da donese odluku o izlasku ili ostanku Srba u KPS ukoliko kosovski Albanci jednostrano proglase nezavisnost Kosova.

Govoreći o situaciji u pokrajini koja bi nastala nakon što eventualno zvanična Priština proglasi nezavisnost Kosova, on je istakao da izazivanje haosa sa srpske strane ne bi bilo dobro.

Svi ovi potencijalni dogadjaji i akcije bi još više učvrstili de facto podelu Kosova i Metohije, pa se ne isključuje mogućnost da će, sve dok ne bude bilo nasilja ni na jednoj strani, postojeći diskretni signali iz medjunarodne zajednice o prihvatanju podele kao rešenja, postati jači. Ipak, lideri kosovskih Srba se u javnosti protive podeli, jer bi to značilo da bi se priznala nezavisnost na jednom delu teritorije Srbije.

Iz same EU stižu najave da će u Briselu vrlo brzo biti doneta odluka i o operativnom delu Misije.

Marko Jakšić, koji će možda postati predsednik budućeg srpskog parlamenta u pokrajini, izjavio je za srpske medije da su delovi misije Evropske unije već počeli da stižu na Kosovo i da to predstavlja jasnu nameru EU da Srbiji otme deo teritorije.

"U tišini i bez velikog prisustva javnosti, delovi misije EU iz domena policije i pravosuđa, ne čekajući douche Saveta ministara, već su počeli da pristižu u Prištinu", rekao je Jakšić, dodavši da ima pouzdane informacije iz Prištine da članovi te misije za sada ne planiraju dolazak na sever.

U medjuvremenu, na severu Kosovske Mitrovice je odredjena zgrada u kojoj se očekuje dolazak ove misije, ispred koje je već jednom održan protest.

Srbi na severu najavljuju bojkot misije mirnim i demokratskim sredstvima. Lider sa severa Milan Ivanović kaže da će se blokadama puteva, onemogućiti kretanje zvaničnika EU, blokiraće se prilazi zgradi u kojoj bi se misija EU smestila. Ivanović navodi takodje da će gradjani pokazati civilnu neposlušnost. Predstavnici misije se neće usluživati u restoranima, kafićima i prodavnicama. Sa njima se neće razgovarati, i naišli bi na opšti bojkot stanovništva, kaže Milan Ivanović.