Hrvatsku potresa jedan od najdrastičnijih slučajeva kršenja ljudskih prava. Mirjana Pukanić, supruga vlasnika političkog tjednika Nacional, Ive Pukanića, čovjeka poznatog po snažnim vezama u visokim političkim krugovima, iz svog je stana odvedena u trenutku kada je novinarki jednog Internet portala davala intervju, govoreći o višegodišnjem fizičkom i psihičkom maltretiranju kojem je bila izložena u braku

23.04.2008. -  Drago Hedl Osijek

Hrvatsku potresa jedan od najdrastičnijih slučajeva kršenja ljudskih prava, čije se posljedice još ne naziru, a mediji i javnost traže odlazak ministra zdravstva, Darka Milinovića iz Vlade premijera Sanadera koja je početkom ovoga tjedna obilježila svojih prvih 100 dana.

Kao u kakvom horror filmu, iz svog je stana u središtu Zagreba, s liscima na rukama, nasilno odvedena supruga poznatog i utjecajnog novinskog izdavača i kolima hitne pomoći, mimo svoje volje, prebačena u umobolnicu, gdje je zadržana punih osam dana. Riječ je o Mirjani Pukanić, supruzi vlasnika političkog tjednika Nacional, Ive Pukanića, čovjeka poznatog po snažnim vezama u visokim političkim krugovima, koje uključuju i vrlo prijateljske odnose s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.

Mirjana Pukanić iz svog je stana odvedena u trenutku kada je novinarki jednog Internet portala davala intervju, govoreći o višegodišnjem fizičkom i psihičkom maltretiranju kojem je bila izložena u braku s novinskim izdavačem. Njen dramatični iskaz prekinuo je brutalni upad policije, praćene socijalnom službom i liječnicom, ali i skupinom novinara, čije su kamere sve zabilježile.

Brutalnost na kojeg je ta žena, s lisicama na rukama prisilno odvedena u najpoznatiju hrvatsku duševnu bolnicu, Vrapče, kraj Zagreba, šokirala je hrvatsku javnost koja se sa zebnjom i nevjericom upitala kako je takvo što uopće moguće. Snimci odvođenja Mirjane Pukanić prikazani su i u vijestima Nove TV i na njima je jasno vidljivo kako u trenutku odvođenja, ona nije bila u stanju kada zakon dopušta takav postupak. Nije naime nikoga ugrožavala, niti je svojim postupcima i ponašanjem davala ikakva povoda za zaključak da bi mogla ugroziti svoj život. Samo u ta dva slučaja dopuštena je prisilna hospitalizacija neke osobe, no i to zahtijeva proceduru kakva u slučaju supruge poznatog novinskog izdavača, nije bila poštivana.

Snimci odvođenja Mirjane Pukanić

EDITARE A MANO IL CONTENUTO HTML

O cijelom tom dramatičnom slučaju, mediji su - s iznimkom nekoliko internetskih portala - danima šutjeli, sve dok se u slučaj nisu uključile dvije nevladine organizacije, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i ženska udruga B.a.b.e. Pukanić je očito, zahvaljujući svojim vezama u hrvatskim medijima, ali i onima u politici, na neko vrijeme uspio zataškati slučaj, no kad je zid šutnje probijen, na svjetlost dana izbili su zastrašujući detalji.

U pozadini cijele priče, koju je u svom stanu, prije nego što je prisilno odvedena u duševnu bolnicu, novinarki ispričala Mirjana Pukanić, jest borba za obiteljsko nasljedstvo. Mirjanu Pukanić, njen je suprug, s kojim je živjela 17 godina i s kojim ima maloljetnu kćer, htio lišiti poslovne sposobnosti. Taj postupak primjenjuje se kad neka osoba, zbog psihičkih smetnji, nije sposobna starati se sama o sebi, pa joj tada socijalne službe određuju skrbnika. U pravilu to je netko iz kruga obitelji, koji tada, neovisno o volji te osobe, raspolaže i njenom imovinom.

No, Mirjana Pukanić, koja je sa svojim suprugom dijeli i njihovu ne malu zajednički imovinu koja uključuje i vlasništvo nad izdavačkom kućom, svog je supruga optužila da ju je navukao na uživanje droge koju joj je odnosio, za psihički i fizičko nasilje, koje je uključivalo i silovanje, te za seksualno zlostavljanje u koje su bile uključene i druge osobe. O svemu je govorila u prekinutom intervju, no iste te optužbe, nakon što je puštena iz psihijatrijske bolnice, navela je i tužbi za razvod braka.

Kad su se mediji počeli baviti tom pričom koja je puno više od obiteljske drame, saznalo se da je Mirjana Pukanić, dan prije nego što je nasilno odvedena u psihijatrijsku ustanovu dobila nalaz svoje liječnice, specijalistice psihijatrije, u kojem stoji da je njeno stanje dobro i da ne traži hospitalizaciju.

Ispostavilo se također da je nalog za njeno prisilno odvođenje u bolnicu napisala liječnica opće prakse, koja Mirjanu Pukanić ne samo da nije vidjela tog dana, nego ju nije vidjela ni mjesecima prije toga. Ona sada tvrdi da su je na to nagovorili iz socijalnih službi. Čini se da je nalog za stavljanje lisica dala liječnica koja je došla u stan s Hitnom pomoći, što je također bilo protiv zakona, jer Mirjana Pukanić svojim ponašanjem nikoga nije ugrožavala.

Nadalje, supruga moćnog novinskog izdavača, nije - kako to zakon u takvim slučajevima nalaže - odvedena u najbližu bolnicu mjestu njenog stanovanja (gdje se i inače liječila i gdje postoji njen dosje), već u psihijatrijsku bolnicu Vrapče u koju se smještaju i najteži psihički bolesnici.

Cijeli niz kršenja zakona i nepoštivanja prava pacijenata doveo je u pitanje i ulogu ministra zdravstva, Darka Milinovića, koji je naložio istragu, no za sada, unatoč zahtjevu medija i javnosti, ne namjerava odstupiti. Stisnut brojnim kršenjima zakona, Milinović je ipak priznao i dio svoje odgovornosti, a pokažu li se točnima tvrdnje medija kako je Pukanić koristio svoju društveno moć, da bi uz pomoć zdravstvenih službi i policije suprugu strpao u umobolnicu, sve se neće moći zaustaviti samo na ministrovom priznavanju djelomične odgovornosti.

U jeku cijele te, za novinskog izdavača Pukanića krajnje neugodne afere, dogodio se i navodni atentat, kojeg je prijavio policiji. Nekoliko sati prije tog navodnog atentata, Pukanić je državnom tužilaštvu (mada bi bilo logično da se za to obratio policiji) prijavio kako ga ucjenjuju njemu nepoznate osobe, iz krugova zagrebačke narko-mafije, tražeći da plati dug za drogu koju je koristila njegova supruga.

Iste večeri, pred zgradom u kojoj je njegov stan u središtu Zagreba, pokušao ga je ubiti, kako je tvrdio, njemu nepoznati muškarac, no mada je bio na korak od Pukanića, promašio je. Drugi se metak zaglavio, što je Pukaniću dalo vremena da izvadi svoj revolver i ispali dva metka u zrak, nakon čega je preplašeni atentator pobjegao.

Iako je od tada prošlo desetak dana, policija nema tragova koji bi je vodili do mogućeg atentatora. Mediji su spekulirali da je cijeli atentat zapravo Pukanićeva manipulacija koja je trebala pažnju javnosti skrenuti s problema njegove žene, te njega predstaviti kao žrtvu.

U međuvremenu, Mirjana Pukanić, puštena je iz psihijatrijske bolnice, jer je sud utvrdio da je onamo nezakonito dovedene i da za njenu prisilnom hospitalizaciju ne postoje nikakvi razlozi. Zahvaljujući nevladinim organizacijama, smještena je u sigurnu kuću, kakve za žrtve obiteljskog nasilja postoje u više mjesta u Hrvatskoj.

Policija je, u međuvremenu, u pretresu stana Pukanićevih pronašla 15 grama kokaina. No, na činjenicu da je sef u njihovu stanu "pun kokaina" Mirjana Pukanić policiju je upozorila još potkraj prošle godina, kada je prijavila obiteljsko nasilje, no policija tada nije reagirala.

Policija sada pokušava otkriti kome je od supružnika Pukanić pripadao taj kokain, a u međuvremenu je od Pukanića i njegove supruge uzela biološki materijal kako bi utvrdila tko je od njih konzumirao drogu.

Ivo Pukanić osim što je utjecajni nakladnik i vlasnik političkog tjednika Nacional, vrlo je eksponirana javna osoba. Čest je gost brojnih televizijskih emisija, u kojima se hvalisao sa svojim visokim političkim vezama. Predsjednik Mesić, čije je zajedničke slike Pukanić često objavljivao u svom tjedniku, navodno mu je blizak prijatelj s kojim zajedno igra golf, odlazi u saunu i poziva ga na proslave rođendana.

Mesić, pak, koji radio odgovara na sva novinarska pitanja, zamoljen da komentira slučaj Pukanić, rekao je kako se radi o obiteljskom problemu, koji bi trebao podrazumijevati privatnost, dok je navodni atentat na Pukanića nazvao slučajem kojem treba pristupiti ozbiljno.

Mesićevo izbjegavanje da osudi nezakonito postupanje zdravstvenih službi i policije, koje su na brutalan način odvele Mirjanu Pukanić u duševnu bolnicu, naišlo je na osudu medija i javnosti.