Ovog tjedna bit će proglašeni pobjednici novog europskog natječaja pokrenutog s ciljem promoviranja organske proizvodnje. Među sudionicima su jedan hrvatski poljoprivrednik i jedan gradić u Bugarskoj

19.09.2022. -  Martin Galvanetto

U petak 23. rujna, povodom Organskog dana EU, u Bruxellesu će se održati dodjela prvih nagrada Europske unije za organsku proizvodnju .

Ogranska proizvodnja prepoznata je kao jedan od ključnih faktora za postizanje ciljeva Europskog zelenog plana, strategije o održivoj proizvodnji hrane (Farm to Fork) i strategije o bioraznolikosti.

Europska komisija smatra da povećanje udjela organske poljoprivrede i akvakulture može bitno doprinijeti smanjenju upotrebe kemijskih gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava te zaštiti klime, okoliša, bioraznolikosti i dobrobiti životinja. Pored toga, poticanje organske proizvodnje doprinosi povećanju prihoda poljoprivrednika i razvoju ruralnih područja.

Ovi razlozi potakli su Europsku komisiju da postavi cilj od 25 posto poljoprivrednih površina u EU pod organskim uzgojem do 2030., uz značajno povećanje organske akvakulture. Akcijskim planom za razvoj organske proizvodnje predviđeno je pokretanje godišnje nagrade za izvrsnost u organskoj proizvodnji. Cilj EU Organic Awards je nagraditi najbolje i najinovativnije organske proizvođače koji doprinose smanjenju utjecaja poljoprivrede na okoliš i klimu.

Nedavno su objavljena imena finalista prvog izdanja EU Organic Awards.

U natječaju – u okviru kojeg je predviđena dodjela osam nagrada – mogu sudjelovati pojedinci i institucije uključene u lanac organske proizvodnje s inovativnim i održivim projektom koji je moguće replicirati i koji ima potencijal doprinijeti većoj pristupačnosti i pogodnijim cijenama organskih proizvoda u EU.

Od preko 200 kandidata iz 26 država članica, koji su se tijekom proteklih mjeseci prijavili na natječaj, izabrani su finalisti (ukupno 24 iz 11 država) u sedam kategorija: najbolji organski proizvođač muškarac/žena, malo ili srednje poduzeće, prodavač, restoran, bio-okrug, grad i regija.

Neki od finalista porijeklom su iz zemalja koje OBC Transeuropa prati. David Pejić, direktor ekološkog imanja Zrno , natječe se za titulu najboljeg organskog poljoprivrednika u EU.

Pejićevo ekološko imanje nalazi se u selu Habjanovac, u općini Dubrava, 60 kilometara od Zagreba. Na imanju, površine 20 hektara, objedinjena je organska poljoprivredna, prerađivačka i pekarska proizvodnja. Imanje je i mjesto senzibilizacije i edukacije o temama vezanim uz ekologiju i održivi razvoj. Pejić je također vlasnik Eko bio bistroa, prvog i jedinog certificiranog 100% eko restorana u Hrvatskoj, koji se nalazi u centru Zagreba.

U kategoriji “Najekološkiji grad EU” natječe se Trojan, gdje se nalazi prvi općinski poljoprivredni kompleks u Bugarskoj, sačinjen od ekoloških staklenika, voćnjaka i pčelinjaka. Proizvodi su namijenjeni lokalnim domovina za starije i menzama dječijih vrtića koje pohađa 750 mališana. Pažnja je usmjerena na kratke opskrbne lance i na obezbjeđivanje zdrave hrane za djecu. Pre pokretanja projekta, koji se realizuje na prostranom općinskom zemljištu, gradske vlasti su proučile iskustvo jednog francuskog grada i konsultirale partnere u Italiji.

U sklopu zemljišta koje se obrađuje nalazi se teren površine 3000 četvornih metara zasađen stablima jabuke koji bi trebao dati prinos od 10 tona jabuka godišnje. Općina je procijenila da je djeci koja pohađaju lokalne vrtiće potrebno sedam tona jabuka godišnje. Tu je i teren, također površine 3000 četvornih metara, zasađen šljivom, voćkom karakterističnom za to podneblje. Predviđa se da će ovaj šljivik, posađen prije pet godina, davati prinos od 900-1500 kilograma šljiva godišnje. Upravljanje cijelim kompleksom povjereno je jednom lokalnom poljoprivredniku kojem u periodima sadnje i berbe, dakle kada ima više posla, pomažu vrtlari i radnici komunalnog poduzeća za uslužne djelatnosti.

 

Ovaj materijal je nastao u sklopu projekta “Work4Future“ koji je sufinanciran sredstvima Evropske unije (EU). EU ni na koji način nije odgovorna za informacije i stavove izražene u okviru projekta. Sadržaji su isključiva odgovornost OBC Transeuropa. Posjetite stranicu Work4Future


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by