Stipe Mesic - Immagine tratta dal video scandalo

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, poznat po svojim antifašističkim stavovima i žestokom protivljenju veličanja ustaškog pokreta u Hrvatskoj, našao se u središtu velikog skandala kad je jedan vrlo utjecajni hrvatski internetski portal objavio snimku njegova desetljeće i pol starog govora

12.12.2006. -  Drago Hedl Osijek

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, poznat po svojim antifašističkim stavovima i žestokom protivljenju veličanja ustaškog pokreta u Hrvatskoj, našao se u središtu velikog skandala kad je jedan vrlo utjecajni hrvatski internetski portal - www.index.hr objavio snimku njegova desetljeće i pol starog govora. U tom kratkom isječku, objavljenom u subotu 9. prosinca, Mesić kaže kako je Hrvatska pobijedila 10. travnja 1941. (dan kada je osnovana pronacistička Nezavisna Država Hrvatska - NDH - u kojoj su počinjeni teški ratni zločini), te kako Hrvati nemaju razloga klečati u Jasenovcu, ustaškom koncentracijskom logoru, u kojem je ubijeno oko 70.000 Srba, Židova i Roma.

Sporni, kako navodi portal, "proustaški govor", Mesić je održao devedesetih godina najvjerojatnije na skupu hrvatske dijaspore negdje u Australiji. Dio koji je objavljen na portalu, doslovce glasi: "U Drugom svjetskom ratu, vidite, Hrvati su dva puta pobijedili i mi
nemamo razloga se nikom ispričavati. Ovo što skroz traže od Hrvata - ajde idite kleknuti u Jasenovac, kleknite ovdje... Mi nemamo što pred kim klečati! Mi smo dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. travnja kad su nam Sile osovine priznale Hrvatsku državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata, opet s pobjednicima, za pobjedničkim stolom".

No, taj dio Mesićevog govora istu je večer prenijela i Hrvatska televizija u svojoj središnjoj informativnoj emisiji. Buknuo je prvorazredni politički skandal, čije razmjere u potpunosti još nije moguće sagledati. Iako je urednik web portala koji je prvi objavio te snimke tražio izjavu predsjednika Mesića, ona nije stigla, no nakon što je dio Mesićevog govora emitiran i na nacionalnoj televiziji, priopćenjem se oglasio njegov Ured. U toj se izjavi kaže kako je Mesić "nizom izjava i javnih istupa posljednjih godina jasno iskazao svoje stajalište prema ustaškoj ideologiji i ustaškoj Hrvatskoj". Tvrdi se de je objavljeni dio njegova govora "zlonamjerno izvučen iz konteksta".

U nedjelju, u obraćanju naciji putem televizije, Mesić je rekao, kako ne isključuje mogućnost da je u ono vrijeme, pri čemu na umu valja imati povijesni kontekst, doista tako nešto i rekao. "Ako sam rekao, bio je to taktički ustupak, pogrešan i promašen, onima koji su Hrvate u otporu velikosrpskoj politici i četništvu kao njezinome osloncu, nastojali mobilizirati na koketiranju s ustaštvom. Upravo takvu sam politiku kasnije ne jednom javno osudio, posljednji puta prije tri tjedna u Jasenovcu".

"Antifašizam sam smatrao i smatram jednim od nezaobilaznih kamena temeljaca na kojima počiva suvremena hrvatska država. Ne kažem to samo zato, što tako piše u našem Ustavu, nego prije svega zato što je to moje duboko uvjerenje - ljudsko i političko", objasnio je hrvatski predsjednik.

Mesićev govor iz tog vremena, zaključuju politički analitičar, bio je jedan od sličnih kakve su tada držali brojni hrvatski političari obilazeći dijasporu i skupljajući novac za obranu zemlje. Taj će govor sigurno, bez obzira na kontekst u kojem je izgovoren, naštetiti Mesićevoj vjerodostojnosti. No, ne u mjeri, slaže se većina analitičara, koja bi dovela u pitanje sve što je radio posljednjih desetak godina otkako se razišao s predsjednikom Tuđmanom i potom pao u njegovu nemilost.

Mesić je nebrojeno puta, otkako je 2000. postao hrvatski predsjednik, te ponovno izabran 2005. (mandat šefa države u Hrvatskoj traje pet godina i ograniče je na dva mandata) vrlo oštro osudio ustaški režim, te se zalagao za vrijednosti antifašizma. I Mesićev otac, kao i velik dio njegove obitelji, sudjelovao je antifašističkom pokretu. Mesić je u posljednje vrijeme nekoliko puta navukao bijes desnice, jasno se distancirajući od onih koji su tražili puštanje na slobodu Branimira Glavaša, okrivljenika za ratne zločine i nove ikone krajnje hrvatske desnice. Usprotivio se pravosudnim odlukama o puštanju Glavaša na slobodu, kao i nekolicini biskupa i akademika koji su potpisali apel za njegovim puštanjem iz pritvora.

Netko je očito čuvao taj njegov govor, očekujući najpogodniji trenutak kada bi ga mogao pustiti i najviše mu naštetiti. U Mesićevu obranu stao je hrvatski premijer Ivo Sanader rekavši kako čeka kada će "doći vrijeme da se više nećemo opterećivati temama iz prošlosti". Sanader je dodao kako je Mesić pokazao "svojim djelovanjem i svojim riječima" da osuđuje hrvatski ustaški režim.

U Mesićevu obranu stao je i neformalni vođa Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac
objasnivši kako se radi se o govoru tipičnom za početak 90-ih. No, Pupovac je dodao: "Moram naglasiti da je Mesić u međuvremenu mnogo učinio kako bi se zemlja odmaknula od toga".

Vodstvo Hrvatske televizije suspendiralo je urednika koji su pustili Mesićev govor, naglašavajući kako nisu postupili profesionalno. Oni su prilog o Mesićevu govoru s početka devedesetih ocijenili kao "nekritički" koji je pušteni "izvan konteksta, bez dodatne provjere izvora i sadržaja" dodajući kako, "preuzeta informacija nije imala sve potrebne elemente vjerodostojnosti, ni pune istinitosti, na što obvezuju zakonski propisi i etički kodeks Hrvatske televizije".

No, već dan nakon što je Hrvatska televizija pustila taj prilog, prenesen s web portala, u krugovima bliskim vodstvu nacionalne televizije moglo se čuti kako je zanimljiv put na koji je cijela informacija o davnom Mesićevom govoru zapravo dospjela u javnost. Navodno se snimka tog, za Mesića kompromitirajućeg govora, prvo pojavila među urednicima informativnog programa Hrvatske televizije, kamo je dospjela iz krugova desnice. Urednici pak nisu znali kako je plasirati u javnost bez povoda, pa su kazetu sa snimkom predali spomenutom internetskom portalu. Kad je ondje objavljena, preuzeta je i emitirana na nacionalnoj televiziji.

Dokaže li se da je put kojim je išla kazeta s Mesićevim govorom doista bio takav, skandal će se proširiti i na Hrvatsku televiziju. Ta najutjecajnija medijska kuća u Hrvatskoj sve više postaje predmet borbe raznih političkih struktura koje bi nad njom žele ostvariti utjecaj. Kako je ravnatelj Hrvatske televizije, Mirko Galić najavio odlazak u diplomaciju (trebao bi otići za hrvatskog ambasadora u Francusku), moguće je da je bitka za njegovo nasljeđe počela uplitanjem televizije u aferu u kojoj se našao hrvatski predsjednik.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy