Ivo Sanader

Ivo Sanader

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader sramotnim bijegom iz zemlje pokušao je izmaći progonu zbog pljačke ogromnih iznosa novca za što ga tereti državni tužitelj. Sanader sada u austrijskom zatvoru čeka izručenje Hrvatskoj

13.12.2010. -  Drago Hedl Osijek

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader sramotnim bijegom iz zemlje pokušao je izmaći progonu zbog pljačke ogromnih iznosa novca za što ga tereti državni tužitelj. Sanader je iz Hrvatske pobjegao prošlog četvrtka, ubrzo nakon što je u parlament stigao zahtjev da mu se ukine zastupnički imunitet, koji ga je štitio od uhićenja. Sanaderu je to bio jasan znak što mu se sprema, pa se iz Zagreba hitro uputio prema Sloveniji, ka graničnom prijelazu Bregana, udaljenom samo tridesetak kilometara od glavnog grada Hrvatske. Namjeravao je pobjeći u Sjedinjenje Američke Države, gdje je posljednjih mjeseci dobio angažman gosta predavača na prestižnom Columbia University. No, plan mu je osujećen.

Kad mu je, nekoliko sati nakon bijega u Sloveniju, Hrvatski sabor ukinuo imunitet kako bi se mogao provesti nalog o njegovu hapšenju, policija je za njim raspisala tjeralicu. Sjedinjene Države – kako je kasnije izjavio američki veleposlanik u Zagrebu James Foley – vrlo su tijesno surađivale Hrvatskom kad se saznalo za Sanaderov bijeg, pa su suspendirale njegovu vizu. Iako je imao rezerviranu zrakoplovnu kartu iz Muenchena za Washington, Sanader je, saznavši da mu viza više ne važi, shvatio da mora promijeniti plan. U panici, vratio se iz Njemačke u Austriju, namjeravajući potražiti utočište u zemlji u kojoj je, prije političke karijere u Hrvatskoj, više godina radio i ondje stekao mnoga poznanstva. No, austrijska ga je policija uhitila na autocesti u blizini Salzburga i odredila mu 14-dnevni ekstradicijski pritvor.

Iako se posljednjih tjedana u Hrvatskoj vrlo glasno govorilo kako bi Sanader mogao biti uhićen, nitko nije očekivao da će, dogodi li se to, on pokušati pobjeći iz zemlje. Tim prije što se samo nekoliko dana prije toga vratio iz Sjedinjenih Država, a početkom tjedna pojavio se i na sjednici Sabora. Iz kruga njegovih prijatelja može se čuti kako uopće nije vjerovao da bi mogao biti uhićen, a da bi se to ipak moglo dogoditi shvatio je kada mu je javljeno kako je u Sabor stigao zahtjev da mu se skine imunitet.

U nizu korupcijskih afera koje već mjesecima potresaju Hrvatsku, Sanader se spominjao kao glava kriminalne hobotnice. Kad je 1. srpnja prošle godine potpuno neobjašnjivo, bez ikakva objašnjenja podnio ostavku, nagađali su se razlozi. Spominjalo se da je, navodno, od njega to zatražila njemačka kancelarska Angela Merkel. To nikada nije potvrđeno, no glasina kaže kako su Sanaderu predočene spoznaje o njegovoj korumpiranosti. Navodno, Angela Merkel bila je i osobno povrijeđena jer je agitirala za Sanadera u njegovoj posljednjoj izbornoj kampanji 2007. godine. Angela Merkel, uz niz drugih europskih političara, sudjelovala je u predizbornom propagandnom spotu koji se bezbroj puta vrtio na Hrvatskoj televiziji, što je Sanaderu bitno pomoglo u kampanji.

Nakon neočekivanog odlaska Sanadera, nasljednica koju je sam imenovao, aktualna premijerka Jadranka Kosor, otvorila je put za raščišćavanje korupcijskih skandala. Ubrzo, u pritvoru su završili direktori velikih državnih tvrtki, poput Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih šuma, Hrvatske poštanske banke, ali i velike prehrambene kompanije Podravka u kojoj je država većinski vlasnik. U pritvoru je završio i potpredsjednik Vlade, Damir Polančec, kojega tek čeka suđenje za ozbiljna kaznena djela, a za ona manja već je nepravomoćno osuđen. Početkom prosinca, bivši ministar obrane i unutarnjih poslova, Berislav Rončević, osuđen je na četiri godine zatvora zbog kriminala u nabaci vojnih kamiona, pri čemu je državu oštetio za oko 10 milijuna kuna (1,3 milijuna eura).

Većina tih afera, na indirektan ili izravan način, bila je povezana sa Sanaderom. Tužiteljstvo ga, za sada, izravno tereti da je na sastanku s direktorima državnih tvrtki naredio da sve reklamne kampanje moraju voditi preko tvrtke Fimi Media, čija je vlasnica bila ljubavnica šefa Hrvatske carine, Mladena Barišića. On je bio i blagajnik HDZ-a, a Fimi Media je dio novca koje su joj, za izmišljene ili stvarne reklamne kapanje plaćale državne tvrtke, predavala Barišiću. Barišić je jesenas zbog toga bio uhićen, a istražiteljima je priznao kako je veći dio novca od oko 42 milijuna kuna (oko 5,7 milijuna eura) u torbama nosio Sanaderu u njegovu vilu, a dio je ostajao u blagajni vladajuće stranke, HDZ-a.

Sanadera Tužilaštvo tereti i da je bivšem direktoru Hrvatske elektroprivrede Ivanu Mravku (koji je  također bio u pritvoru i čeka suđenje) naredio da struju po znatno jeftinijoj cijeni isporučuje tvrtci njegova prijatelja, Roberta Ježića. Ježić, koji je također uhapšen, vlasnik je velike kompanije Dioki koja se bavi proizvodnjom petrokemikalija i plastičnih masa, a uz to je i vlasnik dnevnika Novi list, koji izlazi u Rijeci.

Sanader sada u austrijskom zatvoru čeka izručenje Hrvatskoj. Iako je njegov odvjetnik rekao kako se Sanader neće protivi izručenju, što bi značilo da bi se u pritvoru u Hrvatskoj mogao naći već za dva tjedna, pojavile su se spekulacije da to tako i ne mora biti. Naime, Sanader je, prema pisanjima hrvatskih medija, duboko upetljan i u aferu Hypo banke iz Klagenfurta, o čemu se u Austriji vodi opsežna istraga. Nije čak isključeno da Austrija, sada kad joj je bivši hrvatski premijer u šaci, poželi saznati o njegovim vezama s austrijskim političarima i bankarima i mutnim poslovima koje su radili u Hrvatskoj, pa ga odluči zadržati duže nego što bi službeni Zagreb to želio.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy