Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, izbačena je prošlog petka iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Tako je HDZ, stranka koja je od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1991. zemljom vladala punih 18 godina, na putu uvođenja tradicije da svaki predsjednik stranke, kad jednom siđe s trona, iz nje bude izbačen.

06.03.2013. -  Drago Hedl Osijek

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, izbačena je prošlog petka iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), na čijem se čelu nalazila do svibnja prošle godine. Tako se povijest ponovila: Kosoričin prethodnik, bivši predsjednik HDZ-a i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, također je, početkom 2010. izbačen iz te stranke. No, sličnost tu ne prestaje: Sanadera je iz HDZ-a izbacila Jadranka Kosor, osoba koju je upravo on, kada je u srpnju 2009. podnio ostavku na mjesto premijera, izabrao za svoju nasljednicu na čelu Vlade, ali i na čelu HDZ-a. Jadranku Kosor, pak, iz HDZ-a je izbacio sadašnji čelnik te stranke, Tomislav Karamarko, kojeg je upravo ona, u rujnu 2011. primila u Hrvatsku demokratsku zajednicu i osobno mu uručila člansku iskaznicu.

Tako je HDZ, stranka koja je od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1991. zemljom vladala punih 18 godina, na putu uvođenja tradicije da svaki predsjednik stranke, kad jednom siđe s trona, iz nje bude izbačen.

Mnogi predviđaju da je ovo politički kraj Jadranke Kosor, osobe koja je ispunila najveći hrvatski vanjskopolitički cilj: završetak pregovora za ulazak u Europsku Uniju i potpisivanje pristupnog ugovora kojim Hrvatska 1. srpnja ove godine postaje 28. članica EU. Na unutrašnjopolitičkom planu, pak, širom je otvorila vrata borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, dopustivši da istraga krene ne samo protiv nekih ministara u Vladi u kojoj je i sama sjedila, već i protiv premijera čija je bila zamjenica.

No, zbog razmjera korupcije u koju su bili upleteni mnogi iz vrha HDZ.a, ta je stranka krajem 2011. izgubila izbore, pa je Kosor, koja je omogućila tu borbu, postala njenom kolateralnom žrtvom. Gubitak vlasti i odlazak HDZ-a u oporbu, bili su idealna prilika za Tomislava Karamarka da preuzme stranku, što se i dogodilo na izbornoj konvenciji stranke u svibnju prošle godine.

Kosor je teško doživjela taj trenutak. Ako je poraz na parlamentarnim izborima i gubitak vlasti još nekako mogla i otrpjeti, tumačeći ga ogorčenošću građana zbog korupcije i kriminala u kojeg su bili umiješani Kosoričin prethodnik Sanader, njegovi bliski suradnici i pojedini ministri, nije očekivala da će joj i vlastita stranka okrenuti leđa. Ponajmanje se to nadala od Tomislava Karamarka, čovjeka kojeg je ona primila u HDZ, da bi, samo nekoliko mjeseci nakon toga, istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika stranke.

Karamarko je, odmah nakon izbora, poče govoriti o potrebi da se "HDZ vrati svojim korijenima", misleći pritom na način vođenja stranke onako kako je to činio njen utemeljitelj Franjo Tuđman. Zamjerio je svojim prethodnicima, Sanaderu i Kosor, da su stranku posve zapustili, dekroatizirali i detuđmanizirali. Kosor to nije mogla otrpjeti, pa je javno kritizirala svog šefa, podsjetivši ga da je upravo on pridonio detuđmanizaciji Hrvatske kada je krajem 1999., nakon Tuđmanove smrti preuzeo izborni stožer Stjepana Mesića, koji će početkom 2000. postati hrvatski predsjednik.

Upravo je Mesić, kome je nakon pobjede na izborima, šef kabineta postao Karamarko, najviše napraviti na detuđmanizaciji Hrvatske, odrekavši se ne samo autoritarnog Tuđmanovog stila vladanja, već i njegovog odnosa prema antifašističkoj borbi i povremenog koketiranja s ideologijom Nezavisne Države Hrvatske, profašističke, marionetske tvorevine koja je postojala tijekom Drugog svjetskog rata.

Primjedbe koje je na račun Karamarka u velikom intervju zagrebačkom političkom tjedniku "Globus" početkom veljače iznijela Kosor, bile su, čini se, kap koja je prelila čašu strpljenja predsjednika HDZ-a. Tada je odlučio, kažu njegovi bliski suradnici, isključiti Kosor iz stranke, što je formalno, prošlog petka učinio Visoki sud časti HDZ-a.

Ali, kažu izvori iz HDZ-a, Karamarko je tom mjerom htio poslati poruku nezadovoljnicima unutar stranke kako će proći budu li se usudili kritizirati ga. Samo dan prije nego što će Kosor biti isključena iz HDZ-a, iz te će stanke svojevoljno izaći Branko Vukelić, dugi niz godina jedan od vodećih HDZ-ovaca i svojedobno ministar gospodarstva, potom i ministar obrane. "Članovi su u strahu, vodstvo se bavi vraćanjem duha 90-ih, a građani Hrvatske se bore kako da prežive", objasnio je razloge napuštanja stranke.

Šefu HDZ-a, Tomislavu Karamarku pošlo je za rukom nešto čime se može pohvaliti malo koji čelnik opozicije. Već mjesecima je, po istraživanju javnog mišljenja, najnepopularniji političar u Hrvatskoj. Ta činjenica sigurno mu nije ugodna, kao što mu nije ugodna ni pozicija u stranci, jer mada je u oporbi – gdje je uvijek lakše nego biti na vlasti – popularnost HDZ-a pada iz mjeseca u mjesec. Trenutačno je na niskih 18,8 posto, što u stranci stvara nervozu i  pitanje kamo to HDZ ide pod Karamarkovim kormilom. Izbacivanje Jadranke Kosor iz HDZ-a, zato mnogi tumače demonstracijom sile i sijanjem politike straha, kojom Karamarko želi učvrstiti poziciju u stranci i ostanak na njenom čelu.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy