Saluto nazista durante un concerto di Thompson

Kazna koju je zbog isticanja nacističkih simbola dobio jedan mladić dogodila se samo desetak dana iza skandala u jednoj srednjoj školi u Makarskoj, gradiću na jadranskoj obali, gdje se 12 maturanata za školski godišnjak slikalo ispod kukastog križa

10.07.2008. -  Drago Hedl Osijek

Dvadesetjednogodišnji student kažnjen je prošlog tjedna na Prekršajnom sudu u Zagrebu na uvjetnu zatvorsku kaznu od 25 dana, te plaćanje 1.600 kuna (oko 220 eura), jer je na koncertu kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu, 30. svibnja, nosio kapu s velikim slovom "U", simbolom ustaškog, pronacističkog pokreta u Hrvatskoj, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Budući da Hrvatska nema zakon kojim bi se kažnjavalo veličanje nacističkog znakovlja i simbola, mladić je kažnjen temeljem Zakona o kršenju javnog reda i mira te Zakona o javnom okupljanju. U zatvor će međutim ići samo ako sličan ispad ponovi u roku od godinu dana. No, to je prvi put da se kažnjava ispade kakvih je, u raznim prigodama, posljednjih godina u Hrvatskoj bilo prilično mnogo.

Kazna koju je zbog isticanja nacističkih simbola dobio jedan mladić neki analitičari u Hrvatskoj, poput donedavnog predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, Žarka Puhovskog, smatraju dobrim znakom odlučnosti vlasti da se s tim uhvati u koštac. Drugi pak, poput nekadašnjeg ministra vanjskih poslova u doba Franje Tuđmana, Zvonimira Šeparovića, govore kako bi istu kaznu valjalo propisivati i za isticanje crvene petokrake zvijezde, komunističkog simbola, pod kojim je u Hrvatskoj, tvrdi Šeparović, ubijeno nekoliko stotina tisuća ljudi.

Presuda 21.godišnjem studentu dogodila se samo desetak dana iza skandala u jednoj srednjoj školi u Makarskoj, gradiću na jadranskoj obali, gdje se 12 maturanata za školski godišnjak slikalo ispod kukastog križa. Njihovi nasmiješeni likovi, iza kojih se jasno vidi kukasti križ, postali su prvorazredni skandal, pa su te fotografije osvanule i na naslovnim stranicama novina.

Ravnatelj gimnazije u Makarskoj, Slavko Gudelj, smatra međutim da je sve dobilo nepotreban publicitet i da se incidentu pridaje značenje koje ne zaslužuje.

"To je stvar mladenačkog hira i neinformiranosti mlade generacije neopterećene starim ideologijama", rekao je direktor škole. No, sutradan, kad je policija počela istraživati slučaj, ponešto je promijenio ton: "Nitko razuman ne može stati iza ideologije koju taj znak predstavlja", rekao je Gudelj.

"Ta djeca proizvod su društva koje je od 90-ih naovamo postalo dijelom ustaško, samo što se to ne demonstrira javno i naglas", rekao je u Slobodnoj Dalmaciji profesor Tvrtko Jakovina, stručnjak za Drugi svjetski rat.

Nakon negativne reakcije javnosti, učenici su se ispričali, tvrdeći kako je u pitanju bila "neslana šala", a neki od njih pokušali su sve relativizirati tvrdnjom da na slici uopće nije kukasti križ, već "indijski simbol ljubavi i mira".

No, istraga koja je provedena pokazuje da sve baš i nije tako naivo. Prije slikanja kraj kukastog križa, učenici istog razreda te gimnazije nosili su majice na kojima je pisalo "Über alles", a neki od njih predlagali su za "himnu generacije" ustašku pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara", koja veliča ubijene Srba, Židova i Roma u ta dva ustaška logora tokom Drugog svjetskog rata.

Samo nekoliko dana iza toga Hrvatski nogometni savez kažnjen je s oko 12.500 eura zbog ponašanja dijela hrvatskih navijača na utakmici Hrvatska - Turska 20. lipnja u Beču, koje je
disciplinska komisija UEFA-e ocijenila kao ksenofobno i rasističko.

Reagirajući na sve rasprostranjenije veličanje nacizma među mladima u Hrvatskoj, predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus, poslao je pismo ministru znanosti i obrazovanja Draganu Primorcu u kojem s gorčinom kaže:"Čestitam vam na reformi školstva, koju ste proveli u vašem punome mandatu, a rezultirala je nemilim događajem s maturantima u Makarskoj, za čim nije zaostajao ni dio generacije mladeži na Trgu bana Jelačića".

Naime, na spomenutom glavnom zagrebačkom trgu, prije mjesec dana održan je koncert pjevača Marka Perkovića Thompsona, čije pjesme, po mišljenju mnogih, svojim stihovima ali i scenskom ikonografijom, potiču mlade na veličanje ustaškog pokreta. Na njegovim koncertima, u dijelu publike, redovno se mogu vidjeti mladi s ustaškim znakovljem, a popularni pjevač ni jednom ih nije pozvao da to ne čine.

Thompsona podržavaju mnogi političari u Hrvatskoj, smatrajući kako im bliskost s njim može donijeti izborne poene kod dijela birača. Zanimljivo je da je njegov zagrebački koncert, na kojem je bilo oko 60.000 uglavnom mladih ljudi, organizirao Grad Zagreb, na čijem je čelu Milan Bandić, član Socijaldemokratske partije.

I u krugovima katoličke Crkve Thompson uživa podršku. Vojni ordinarij, zagrebački biskup Juraj Jezerinac, stihove jedne njegove pjesme recitirao je na propovijedi u Vukovar, a kad su novine to objavile rekao je kako nije znao da je Thompson autor tih stihova.

Budući da su stvari očito počeke izmicati kontroli, a kako premijeru Ivi Sanaderu sasvim sigurno ne treba takva percepcija Hrvatske pred njene zahuktale pregovore o ulasku u Europsku Uniju, za isticanje nacističkih simbola počele su padati i prve kazne.