Nora u srcu

Nora u srcu

Usred teške ekonomske krize, dramatičnog pada životnog standarda i armije nezaposlenih na burzama rada, hrvatski su građani učinili nevjerojatan podvig: spontano su, u manje od tjedan dana, skupili gotovo milijun američkih dolara za troškove liječenja teško oboljele petogodišnje djevojčice. Njeno je ime Nora Šitum i danas ga zna svatko u Hrvatskoj.

14.02.2013. -  Drago Hedl Osijek

Prije dvije godine oboljela je od akutne limfoblastične leukemije. Tri je puta u najboljoj zagrebačkoj bolnici prošla mukotrpne terapije, stanje bi se nakratko popravilo, no opaka se bolest se uporno vraćala. Kako joj hrvatski liječnici više nisu mogli pomoći, jedina slamka spasa ostalo je eksperimentalno liječenje u The Children's Hospital of Philadelphia, u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, kad se radi o eksperimentalnom liječenju, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove liječenja.

Majka oboljele djevojčice obratila se američkoj bolnici i saznala da bi troškovi liječenja iznosili vrtoglavih 575.000 dolara. Uhvativši se za slamku spasa, Norina se majka dramatičnim pismom, putem društvenih mreža, obratila javnosti. Priča o maloj Nori –strašnom lavu – kako je ta hrabra djevojčica samu sebe bodrila, ubrzo je preplavila medije. Lik simpatične djevojčice i njen tugaljiv osmijeh nikoga nije mogao ostaviti ravnodušnim.

Krenula je humanitarna akcija u koju se uključilo na tisuće i tisuće građana.

Većina ih je darovala tek oko jednog eura, kolika je bila cijena poziva na humanitarnom telefonu. No, bilo je i onih koji su uplatili značajno više. Među njima i mnoge estradne zvijezde, sportaši, glumci… U samo nekoliko dana skupljen je potrebni iznos, pa je presretna majka male Nore počela pakirati kofere za put u američku bolnicu. No, uslijedio je šok. Iz bolnice su javili da 575.000 dolara, koliko je prvotno rečeno, nije dovoljno za Norino liječenje. Račun kojeg je trebalo platiti povećan je na 830.000 dolara.

Hrvatska javnost tada se podijelila: jedni su snažno zagovarali da se prikupljanje pomoći nastavi dok se ne osigura tražena svota, drugi su se slanjem prostačkih pa i prijetećih elektronskih poruka, žestoko okomili na američku bolnicu. Menadžment bolnice optužili su za neviđenu gramzljivost i bezosjećajnost, prigovarajući im kako žele zaraditi na tuđoj nesreći. I dio medija priklonio se toj atmosferi objavljivanjem fotografija luksuznog interijera bolnice i sumnjama da iza raskošnog blještavila bolnice možda stoji upitna stručnost njenih liječnika.

Glasnogovornica bolnice u Philadelphiji, putem jednog dnevnog lista u Hrvatskoj, požalila se na gomilu neuljudnih poruka koji su stizale na njihovu adresu. Jedna plemenita akcija, koja je pokazala dobrotu tisuća i tisuća ljudi, tako se zbog nekoliko stotina drugih umalo pretvorila u svoju suprotnost. Uznemireni i uplašeni, Noirini su roditelji morali javno apelirati da se s tim prestane.

Zagovornici nastavka prikupljanja pomoći ipak su uspjeli. Skupljeno je i više nego što je bilo potrebno: 5,3 milijuna kuna ili gotovo milijun američkih dolara! I država je dala svoj doprinos: ministar financija rekao je kako će Vlada platiti porez na dodanu vrijednost (PDV) na onaj dio donacija koji je skupljen telefonskim pozivima. U Hrvatskoj je, naime, na snazi zakon kojim se PDV plaća na donacije prikupljene telefonskim pozivima. Kako je stopa PDV-a 25 posto, to znači da na četiri prikupljene kune, jednu treba uplatiti u državni budžet.

Prošlog četvrtka mala je Nora otputovala u Sjedinjene Države. Liječnici su već obavili prve tretmane, a hrvatska javnost s nestrpljenjem prati vijesti koje stižu preko Atlantika.

Rijedak primjer građanske solidarnosti ujedinio je Hrvatsku, umornu od raznih korupcijskih afera njenih političara. Poznata književnica i aktivistica Slavenka Drakulić napisala je kako bi spontana akcija građana, hrvatskim političarima mogla poslužiti kao model i načelo na kojem je moguće "aktivirati čudesan izvor pozitivne energije i dobre volje". No, političari na Balkanu, na žalost, uvijek su uspješniji kada u ljudima treba pokrenuti ono negativno. Zato i nije pretjeran zaključak da je akcija prikupljanja novca za liječenje oboljele petogodišnje djevojčice i uspjela samo zato jer se u nju nije umiješala politika.

"Hrvatski građani su se stvarno iskazali i s pravom mogu osjećati ponos jer su zajedničkim angažmanom postigli plemeniti cilj. Stvarno, ako nam je ekonomija smeće – mi ipak nismo!", opisuje Slavenka Drakulić akciju građana u kojoj je za manje od tjedan dana skupljeno fantastičnih milijun dolara.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy