La curva dei Bad Blue Boys

Više od 500 policajaca spriječilo je mogući međunacionalni sukob u Vukovaru, kamo je u nedjelju došlo oko tri tisuće nogometnih navijača iz cijele Hrvatske. Oni su u grad došli nakon incidenta koji se u Vukovaru dogodio 13. veljače. Tek neznatni broj Vukovaraca pridružio se nogometnim navijačima

05.03.2008. -  Drago Hedl Osijek

Više od 500 policajaca spriječilo je mogući međunacionalni sukob u Vukovaru, gradu na istoku Hrvatske, kamo je u nedjelju, 2. ožujka, došlo oko tri tisuće nogometnih navijača iz cijele Hrvatske. Oni su u grad, čiji su stanovnici teško stradali u ratu nastalom raspadom Jugoslavije, došli ne zbog nekakve utakmice, već da bi izrazili podršku tamošnjim Hrvatima, nakon incidenta koji se u Vukovaru dogodio 13. veljače. Tada je skupina srpskih mladića demolirala Učenički dom u Vukovaru. Razbili su dvadesetak prozora i stakla na ulaznim vratima, vičući "Ovo je Srbija", te uz psovke i uvrede spominjali ime prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana.

Policija je bila djelotvorna i odmah uhapsila maloljetne vandale, a predstavnici srpske zajednice u Vukovaru osudili su napad, što je učinio i potpredsjednik Vlade, Slobodan Uzelac, pripadnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), najjače političke partije Srba u Hrvatskoj. No, to očito nije bilo dovoljno pa su dvije navijačke skupine - Bad Blue Boysa (navijači zagrebačkog Dinama) i Torcide (navijači splitskog Hajduka), najavili kako će masovno doći u Vukovar da izraze podršku tamošnjim Hrvatima, smatrajući kako su oni ugroženi u vlastitoj domovini. Poznati po incidentima na nogometnim stadionima, svojim dolaskom najavili su i mogućnost ozbiljnih sukoba s pripadnicima srpske nacionalne manjine, kojih je u Vukovaru tek nešto manje od građana hrvatske nacionalnosti.

Prijetila je opasnost od teškog međunacionalnog incidenta koji bi pokvario sve napore vlasti na izgradnji suživota u gradu, kojeg su srpske jedinice i pripadnici nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) prije gotovo 17 godina, mjesecima držali u opsadi, da bi nakon pada tog grada, 18. studenoga 1991. počinili masakr nad ranjenicima i zarobljenicima, ubivši više od 260 Hrvata. Iako su rane u Vukovaru još svježe, međunacionalni su se odnosi popravili i u gradu nije bilo težih incidenata do onog kad su srpski mladići, sredinom veljače, demolirali Učenički dom.

Odgovor nije trebalo dugo čekati, no on nije stigao iz Vukovara, već iz Zagreba. Vođe navijačkih skupina najavile su marš na Vukovar, a kad su skupine srpskih mladića iz tog grada saznale da će iz drugih dijelova Hrvatske doći navijači hrvatskih nogometnih klubova, na više zidova u Vukovaru osvanuli su, ispisani ćirilicom, pismom koje upotrebljavaju Srbi, napisi Delije, što je ime koje nose navijači beogradske Crvene zvezde. Napetosti u Vukovaru se rasle, a strah od mogućih opasnih incidenata nadvio se nad taj grad.

Kad su u nedjeljno jutro, autobusima i osobnom automobilima, počele stizati navijačke skupine, jake policijske snage blokirale su ulaz u Vukovar. Pomno su pregledali svaku osobu i svaki automobil, a kad je u 11 sati započeo prosvjed, pratili su povorku na njenom putu do križa, smještenom na obali Dunava, podignutog u znak vukovarskim žrtvama. Iako je uglavnom sve bilo mirno, manje grupe navijača vikale su "Ubij, ubij Srbina", a neki su pjevali "Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati" i "Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije". Policija je s više kamera snimala cijeli skup, a najglasnije bukače je privela i protiv njih će, kako je najavljeno, podnijeti prekršajne prijave.

No, pod posebnom je opsadom policije bio konzulat Republike Srbije u Vukovaru, koji je, pretpostavljala je policija, mogao biti glavna meta napada. Policija je onemogućila ulaz navijačima u hotele i lokale, a većina prodavaonica, pogotovo onih u vlasništvu vukovarskih Srba, bila je zatvorena zbog straha da bi ih navijači mogli razbiti i opljačkati.

"Bojao sam se da bi navijači mogli upasti u moju radnju, pa sam smatrao da je pametnije ne otvoriti je u nedjelju", rekao je jedan trgovac, pripadnik srpske manjine u Vukovaru. No, njegov je strah bio bezrazložan jer je policija brižljivo motrila na najagresivnije mladiće. Oni su se pak žalili da su zbog postupaka policije ostali gladni i žedni, a zamjerili su i predstavnicima lokalne vlasti što im se nitko nije obratio i podržao njihov dolazak u Vukovar.

Tek neznatni broj Vukovaraca pridružio se nogometnim navijačima iz raznih dijelova Hrvatske. "Oni dođu i odu, naprave cirkus, a mi i dalje u ovom gradu moramo zajedno živjeti", rekao je jedan tamošnji Hrvat, nakon što je u nedjelju popodne oko tri tisuće navijača napustilo Vukovar. A među brojnim komentarima čitatelja na web stranicama hrvatskih dnevnih novina, koje su s velikim publicitetom popratile navijački pohod na Vukovar, dominiraju oni koji osuđuju taj pohod.

"Vjerojatno su htjeli pokazati Srbima, koji su se uspješno osramotili na beogradskim demonstracijama protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, da i u Hrvatskoj ima luđaka i primitivaca, i u tome su uspjeli", napisao je jedan čitatelj. A navijači hrvatskih nogometnih klubova, zadovoljni svojim "patriotskim pohodom", poručuju kako će i dalje pomno pratiti što se zbiva u Vukovaru i najavljuju nove pohode, bude li to bilo potrebno.