Zoran Milanović i Tomislav Karamarko

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko

Hrvatska na parlamentarnim izborima u studenom očekuje grčevitu borbu za glasove između vladajuće Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i glavne oporbene stranke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)

14.10.2015. -  Sven Milekić Zagreb

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je 5. listopada raspisala izbore za 8. studeni, izbore koji bi trebali biti jedni od neizvjesnijih u 25-godišnjoj povijesti parlamentarne demokracije u Hrvatskoj.

S jedne strane nalazi se vladajuća koalicija lijevog centra, predvođena Socijaldemokratskom partijom Hrvatske (SDP) i predsjednikom  stranke i Vlade Zoranom Milanovićem. Iz sadašnje vladajuće koalicije tu su još Hrvatska narodna stranka (HNS), predvođena svojom predsjednicom i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić, i Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU), predvođenom svojim predsjednikom Silvanom Hreljom. Njihov dosadašnji partner u vladi, regionalna stranka Istarski demokratski sabor (IDS), odlučila je samostalno potražiti svoju sreću na izborima, a odluku o eventualnoj post-izbornoj koaliciji donijet će kasnije.

Vladajućoj koaliciji, pridružila se lijeva stranka Hrvatski laburisti – Stranka rada, parlamentarna stranka koja je na zadnjim izborima osvojila 4 mjesta u parlamentu, ali koja je u međuvremenu izgubila jednog zastupnika (koji je napustio stranku i zadržao mandat kao nezavisni kandidat) i popularnost u javnosti generalno. Osim Laburista, koaliciji su se pridružile neparlamentarne stranke Autohtona hrvatska seljačka stranka i Zagorska stranka. Ova koalicija je ponudila svoj slogan „Hrvatska raste“, ali nije još u potpunosti predstavila svoj program.

Međutim, potpredsjednik Vlade Branko Grčić i druge osobe iz Vlade najavile su neke osnovne točke programa i plan za eventualni budući mandat: daljnje fiskalno rasterećenje plaća, snižavanje poreza na dodanu vrijednost (PDV), povećanje plaća u svrhu povećanja potrošnje, socijalne mjere (poput subvencije računa za električnu energiju za socijalno ugrožene slojeve) i ulaganje u istraživanje i razvoj.

 Oni će se suprostaviti koaliciji stranaka desnog centra desnice, predvođenog Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i njihovim predsjednikom Tomislavom Karamarkom. HDZ predvodi Domoljubnu koaliciju, koju čine još stranka desnog centra Hrvatska seljačka stranka (HSS), stranka desnog centra Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), stranka desnice Hrvatska stranka prava – „Dr. Ante Starčević“ (HSP-AS), umirovljenička stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ) te tri marginalne stranke – Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku, Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) i Zagorska demokratska stranka (ZDS) – sa desnog centra i desnice.

HDZ na čelu koalicije je 1. listopada predstavio svoj program. Karamarko je predstavio predizborni program pod nazivom „5+ Hrvatska“, koju nudi mjere za napredak u 5 različitih područja - gospodarski rast i razvoj, zapošljavanje, zdravstvo i socijalna osjetljivost, pravna stabilnost te društvo, demografija, obrazovanje i znanost – i specijalnog dijela programa koji se odnosi na jačanje domoljublja, odnos prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini i dijaspori i odnos prema Domovinskog ratu (naziv za rat za Hrvatsku neovisnost, od 1991. do 1995.).

Domoljubna koalicija je obećala kako će do 2019. ostvariti kontinuirani godišnji rast BDP-a od 5 %, smanjiti PDV za 5 %, smanjiti nezaposlenost za 5 %, povećati mirovine za 5 %. Također koalicija je obećala povući 5 milijardi kuna (657 milijuna eura) iz EU fondova, omogućiti otvaranje 100,000 novih radnih mjesta i subvencionirati svako novorođeno dijete s 1,000 eura.

Jest da je HDZ trenutno najpopularnija stranka u Hrvatskoj već više od godine dana, stranka i koalicija oko nje, polako, ali sigurno gube prednost pred koalicijom lijevog centra. Istraživanje CRO Demoskop, provedeno od strane agencije za istraživanje „Promocije Plus“ između 30. rujna i 3. listopada, pokazalo je vrlo izjednačenu situaciju.

Po provedenoj anketi, Domoljubna koalicija osvajila bi 32.9 %, dok bi SDP-ova koalicija osvojila 31.9 %. Lista neovisnih kandidata Most nalazi se na trećem mjestu s 4.7 %, a slijede ju zelena stranka Održivi razvoj Hrvatska (ORaH) s 4.4 % te stranka Živi zid, koja je izrasla iz aktivističke mreže koja je spriječavala prisilne deložacije zaduženih građana, s 3.4 % podrške.

Kada se pogledaju razultati istraživanja Ipsos pulsa od 25. rujna, HDZ uživa podršku od 30 %, a SDP 25.3 %. Razlika se tu već značajno smanjila, jer je samo mjesec ranije HDZ imao podršku od 31.8 %, a za SDP 23.2 %. Isto istraživanje u rujnu je pokazalo kako Domoljubna koalicija uživa podršku od 33 %, dok SDP-ova koalicija ima 29.1 %. I u rezultatu među koalicijama je također primjetno smanjenje prednosti, jer je mjesec dana ranije HDZ-ova koalicija imala 34 %, a SDP-ova koalicija 28.2 % podrške.

Analitičari nisu suglasni što je točno dovelo do smanjenje prednosti između HDZ-a i SDP-a, ali vrlo vjerojatno su Vladini potezi u izbornoj godini imali utjecaja na to. Vlada je tijekom prethodnih godinu dana donijela čitav niz socijalnih mjera za najugroženije – subvencija računa za električnu energiju za građane s manjim primanjima, otpis dugova građana prema javnim i telekomunikacijskim kompanijama, jednokratna pomoć umirovljenicima, pojeftinjenje cijena plina za kućanstva, subvencioniranje troškova prehrane, instrukcija i prijevoza za učenike i starije osobe – kao i mjere koje su pomogle srednjoj klasi, kao smanjenje poreza na dohodak.

Također, Vlada je sigurno dobila na popularnosti što je nakon 8 mjeseci premišljanja Vlada je razriješila situaciju izazvanu kreditima podizanim u švicarskim francima u hrvatskim bankama. 53,000 kredita u francima koje su hrvatski građani podigli u prethodnih desetak godina iznimno su porasli u prethodnim godinama, kako zbog unilateralnog povećanja kamatnih stopa od strane banaka (za što je najviši sud u Hrvatskoj ocijenio kako je učinjeno protivno zakonima), tako i zbog aprecijacije franka u odnosu na kunu za više od 20 % u nekoliko dana. Vlada je riješila problem na način da je donijela zakon po kojem svi ti krediti moraju biti konvertirani u eure, s pripadajućim kamatnim stopama, za što banke snose kompletan trošak. Vlada je jedino učinila ustupak u vidu otpisa poreza na dobit, kako bi gubitci banaka bili ublaženi.

Također, Vlada, iako formalno pozicionirana na lijevom-centru, sudjelovala je u prethodnih 3 mjeseca u raznim izmjenama teških riječi sa Slovenijom u sporu oko teritorijalnih voda u Piranskom zaljevu i sa Srbijom i Mađarskom oko izbjegličke krize. Najviše je eskalirao trgovinski rat sa Srbijom koji je uzrokovao višednevno zatvaranje granice i gubitke i za hrvatske i srbijanske tvrtke.

Zajedno s vojnom paradom organiziranom povodom 20. godišnjice vojne operacije Oluja, Vlada je tako napravila iskorak prema biračima na desnom spektru. U skladu sa svojom proklamiranom pozicijom, Karamarko je u nekoliko prilika pozivao na domoljublje i izjavio kako se njegova stranka sprema za „novi Domovinski rat“.

Komentirajući za BIRN, politički analitičar Žarko Puhovski rekao je kako je za očekivati jako personaliziranu kampanju između Milanovića i Karamarka u kojoj će pitanje dosljednosti biti centralno. Prema Puhovskom, birači će morati procijeniti je li Milanović dosljedniji u svojim skretanjima udesno ili je Karamarko dosljednjiji u svojim tvrdnjama kako Milanović nema nikakvu ideološku poziciju u cilju osvajanja vlasti. Puhovski smatra kako će se upravljanje izbjegličkom krizom promatrati u tom smislu, dok će se pitanje ekonomije ostaviti po strani, jer nitko od kandidata nema razrađeni ekonomski program.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by