Blackrose (Nenesita1)

Blackrose (Nenesita1

U letku koji kruži hrvatskim gradovima tvrdi se da Vlada Zorana Milanovića u škole želi uvesti zdravstveni odgoj djece i učenika, koji se temelji na pedofiliji. Obzirom da ove akcije mahom provode vjerski radikali, mediji su pojavu prozvali „konzervativnom revolucijom“

10.06.2014. -  Kruno Kartus Osijek

U letku koji kruži hrvatskim gradovima  tvrdi se da Vlada Zorana Milanovića u škole želi uvesti zdravstveni odgoj djece i učenika, koji se temelji na pedofiliji. Na zamisao je došla građanska inicijativa „Ne dirajte djecu“ u čijem se letku napada jedan od Vladinih obrazovnih projekata o kojem se već drugu godinu vodi stručna i javna rasprava, ali koji sve agresivnije pokušavaju srušiti grupe i udruge, povezane s Katoličkom crkvom i desnim strankama.

Najnovija, „Ne dirajte djecu“, vjeruje da Vlada programom uvodi „intimne kutke u vrtićima gdje se djeca trebaju međusobno dodirivati po intimnim dijelovima tijela“, da „odgajatelji potiču djecu u vrtiću na javnu masturbaciju u grupi“ te da Vladin program „poučava roditelje da seksualno stimuliraju svoju djecu“.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović jednom je rekao da je zdravstvenom odgoj, uz to što se temelji na znanstvenim činjenicama, uzor onaj koji se provodi u Njemačkoj. To je Kseniju Abramović, voditeljicu inicijative „Ne dirajte djecu“, navelo da pročita sažetak njemačkog programa, gdje se navodi i vježba Pizzabacken, o čemu je nešto čula i na seminaru u Londonu. Šokirala se.

„Dijete od devet godina, sat domaćinstva, mijesi se tijesto za pizzu. Mijesi se sa strane i onda, dok još ima onih grudica, stavi se stol ispred razreda, djetetu skinu gaćicu i na stražnjici od djeteta završi se to tijesto od pizze, miješanje tijesta od pizze. Na taj način se pokazuje koliko se treba riješiti straha od bilo kakvog dodira, pa i pizze na stražnjici.“, riječi su gospođe Abramović s predstavljanja knjige „Seksualna sabotaža“ američke autorice Judith Reisman 2. lipnja u Dubrovniku.

Mediji su pojasnili da su njemački socijalni pedagozi Oliver Wolf i Cornelia Weller iz Leipziga metaforički opisali jednu vježbu u kojoj se vrtićka djeca podijeljena u parove međusobno masiraju po leđima, „kao da mijese pizzu“, što služi njihovom opuštanju.

No, za Abramovićevu inicijativu, osim nevjerojatne izjave koja je izazvala podsmijeh hrvatske javnosti, čulo se poglavito zbog dolaska Judith Reisman, profesorice s američkog Sveučilišta Liberty, koja je i prošle godine u Hrvatskoj govorila protiv spolne edukacije, uz to pokušavajući dokazati postojanje „erotoksina“, tvari koje, po njoj, čovjek izlučuje za vrijeme gledanja pornografije, o čemu nikada nije napisana nijedna znanstvena studija.

Ovoga puta, otišla je korak dalje i ocjenila da se hrvatski zdravstveni odgoj temelji na pedofiliji. Za Hrvatski radio ustvrdila je da je njegov autor, prof.dr.sc. Aleksandar Štulhofer, inspiriran rezultatima istraživanja Alfreda Kinseya i da je „prešutio suradnju s deklariranim pedofilima“. Na ove teške optužbe ugledni hrvatski seksolog  profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nije reagirao, jer je još lani, u srazu s Reisman, pokušao objasniti da zdravstveni odgoj djecu nastoji pripremiti, između ostaloga, i za suočavanje sa seksualnim osobinama i karakteristikama čovjeka, u skladu s dobom djece i učenika i suvremenim znanstvenim istraživanjima.

U kampanji protiv seksualnosti aktivno sudjeluje Katolička crkva. Predavanja autorice Reisman, uz Abramovićevu inicijativu, organizirali su Hrvatsko katoličko sveučilište, Katolički bogoslovni fakultet i Filozofski fakultet Družbe Isusove. Reisman je proteklih tjedana gostovala u šest gradova, od Dubrovnika do Vukovara, čak i na medicinskim fakultetima u Zagrebu i Splitu, dok su istovremeno svećenici s govornica govorili protiv vlasti i zdravstvenog odgoja držeći ga izravnim napadom na obiteljske vrijednosti i integritet čovjeka.

To traje više od godine dana. Sredinom 2013. godine Hrvatska biskupska konferencija oglasila se protiv zdravstvenog odgoja i pri tome napala i Svjetsku zdravstvenu organizaciju čiji je priručnik „Standardi spolnog odgoja u Europi“ optužila da je „ideološki obojen te da spolnost želi prikazati kao tjelesni užitak i zadovoljstvo čovjeka“.

Kampanja se od tada primirila, jer je udruga „U ime obitelji“ organizirala prikupljanje potpisa za raspisivanje nacionalnog referenduma o ustavnoj definiciji braka kao „zajednici muškarca i žene“, što je javno percipirano kao diskriminiranje istospolnih zajednica.

Obje inicijative, ne samo da je javno podržavala Katolička crkva, koja je udruzi „U ime obitelji“ na raspolaganje stavila i svoju infrastrukturu za prikupljanje više od 700 tisuća potpisa, nego je snažnu potporu osigurala i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), najveća i oporbena stranka, koja na čelu s Tomislavom Karamarkom sve više posljednjih godina zaokreće udesno.

Obzirom da ove akcije mahom provode vjerski radikali, mediji su pojavu prozvali „konzervativnom revolucijom“, koja je kulminirala lani kada je „U ime obitelji“ uspjela prikupiti više od 700 tisuća potpisa i zahtjevati raspisivanje referenduma. Gotovo da je izazvana ustavna kriza, zbog različitih tumačenja Ustava o posljedicama referenduma. Konačno, ustavna definicija braka, „zajednica muškarca i žene“, doista je i ušla u Ustav, o čemu je glasala trećina birača od kojih 65 za predloženu definiciju, a 33,5 posto protiv.

Željka Markić, voditeljica „U ime obitelji“, zahvaljujući toj popularnosti, izgleda da je stekla i političke ambicije, pa se sve više govori o njenom mogućem kandidiranju za predsjednicu republike. Pregovarala je o suradnji s HDZ-om, ali i Savezom za Hrvatsku, koalicijom u kojoj je i stranka Branimira Glavaša, ratnog zločinca koji služi zatvorsku kaznu u Mostaru, ali za sada nije objavila hoće li se nekome pridružiti.

Na sliku i priliku uspjeha njene „U ime obitelji“ gradi se nova inicijativa „Ne dirajte djecu“, na čelu s Abramović, što u mnogočemu podsjeća na lanjski scenarij. U kratkom vremenu, nizom spornih i bizarnih izjava, uspjela je podići interes javnosti za relativno marginalnu temu, u društvu u kojem je inače nezaposlenost i nazadovanje gospodarstva glavna briga zbog sve siromašnijeg stanovništva. Uslijedila je svesrdna potpora katoličkog klera, čiji se nauk otvoreno zagovara, uz citiranje Biblije i drugih crkvenih spisa, na skupovima.

Milanovićeva Vlada, zaokupljena unutarnjim sukobima i neuspjehom u ostvarenju predizbornog „Programa 21“, ne uspjeva se nositi s ovim pokretom. Dok je još lani ministar Jovanović žestoko uzvraćao na napade na zdravstveni odgoj, na nove kritike, koliko god smiješne bile, gotovo da ne odgovara. Za medije je samo izjavio da „ministarstvo nema intenciju komentirati šund-literaturu niti promociju J. Reisman i opskurnih udruga“.

Zabrinutost pojavom tih udruga na fakultetima prva je izrazila dr. sc. Gorjana Gjurić, umirovljena pedijatrica i docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja je upozorila da Medicinski fakulteti u Zagrebu i u Splitu, kako državne znanstveno-obrazovne institucije visokog ranga, moraju djelovati u skladu s Konvencijom o pravima djeteta Ujedinjenih naroda, jer je ona dio hrvatskog pravnog sustava.

„Međutim, katolički koncept spolnog odgoja kojeg gospođa Reisman protura napadima i blaćenjem školskog spolnog odgoja u Hrvatskoj i drugdje je u potpunoj diskrepanci s mnogim pravima djeteta kako su ona formuilrana u Konvenciji o pravima djeteta. To se najbolje vidi iz primjedbi koje je Odbor za prava djeteta Ujedinjenih naroda dao na periodički izvještaj Svete Stolice o provođenju Konvencije.“, objasnila je dr.sc. Gjurić, u pismu koje je uputila u ime Centra za promicanje znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja (CFI Croatia).


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by