Od početka listopada, punih 12 dana u Hrvatskoj traje najveća ikad održana vojna vježba, nazvana Noble Midas 07. Hrvatska očekuje pozivnicu za NATO savez u travnju iduće godine, na summitu te vojne organizacije u Bukureštu. Ipak, početak NATO-ve vježbe nije prošao bez prosvjeda

11.10.2007. -  Drago Hedl

Od početka listopada, punih 12 dana u Hrvatskoj traje najveća ikad održana vojna vježba, nazvana Noble Midas 07. U njoj sudjeluje 40 brodova NATO saveza, među kojima britanski i francuski nosači aviona Illustrious i Tonnere, te talijanski nosač helikoptera Garibaldi. U najvećoj NATO-voj vježbi, ikad održanoj u nekoj zemlji koja nije članica tog vojnog saveza, sudjeluje i šest podmornica, više od 60 helikoptera i zrakoplova, te gotovo osam tisuća vojnika iz 12 zemlja članica NATO saveza. Vježba se održava u međunarodnim vodama srednjeg i južnog Jadrana, te na kopnenim vojnim poligonima kod Slunja i Knina,u središnjoj Hrvatskoj, te u zrakoplovnim bazama Zemuniku, kraj Zadra i Divuljama kraj Splita.

Iz Hrvatskog vojnog vrha odmah su požurili naglasiti kako je vježba, u kojoj, posredno i neposredno, sudjeluje i oko dvije tisuće hrvatskih vojnika, deset brodova i deset letjelica
"veliko priznanje Hrvatskoj i posljednji ispit prije prijema u NATO- članstvo". Naglašava se i kako je NATO, na temelju dosadašnjih rezultata, "prepoznao Hrvatsku kao kvalitetnog i
vjerodostojnog partnera kojega želi u svom članstvu".

Hrvatska očekuje pozivnicu za NATO savez u travnju iduće godine, na summitu te vojne organizacije u Bukureštu. Uostalom, Hrvatskoj je to već nekoliko puta rečeno, a najjasnije do sada na parlamentarnoj skupštini NATO-a u Reykjaviku, 9. listopada, dok je vježba još trajala. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer tada je rekao da pozivnice za članstvo Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji "još nisu štampane", ali da je "siguran da će se to dogoditi u Bukureštu".

Ipak, početak NATO-ve vježbe nije prošao bez prosvjeda. Iako nisu bili masovni, prosvjednici, mahom članovi antiratnih skupina i nevladinih organizacija, okupili su se pred Ministarstvom obrane u Zagrebu, noseći transparente "Hoćemo turiste, a ne teroriste", "Radije vježbajte zaštitu okoliša".

Jedan od organizatora prosvjeda, predsjednik zagrebačkog Centra za mirovne studije, Gordan Bosanac, kaže kako bi takve i slične vježbe, mogle negativno djelovati na hrvatski turizam:
"Smatramo da je jedan od nacionalnih prioriteta Republike Hrvatske turizam koji donosi 20 posto bruto društvenog proizvoda i držimo da ovakva vježba s ovako velikim opsegom može indirektno ugroziti turizam."

Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević, koji je primio prosvjednike, objasnio je da ni turizam, ni okoliš nisu ugroženi. Rekao je da neki brodovi doduše jesu na nuklearni pogon, no dodao da oni ne ulaze u hrvatski dio Jadrana: "Nema zračnog bojevog gađanja. Radi se samo simulacijsko gađanje vježbovnim bombama, a bojeva gađanja na poligonu u Slunju nisu ništa veća od onih kada vježba Hrvatska vojska."

Posljednja istraživanja pokazuju da raste potpora javnosti ulasku Hrvatske u NATO savez, tako da sada 52 posto ispitanika misli da bi za zemlju bilo korisno postati članicom te vojne alijanse. No, protivnici ulaska Hrvatske u NATO kažu kako su rezultati tih istraživanja dvojbeni, budući da ih naručuje i plaća hrvatska Vlada. Isti ti krugovi smatraju da bi odluku o mogućem uključivanju Hrvatske u NATO trebalo donijeti referendumom.

Po hrvatskom Ustavu Vlada o tome ne mora raspisati referendum, no mnogi smatraju da bi to bilo politički korektno. Jedan od njih je i Neven Mimica, saborski zastupnik Socijaldemokratske partije, stranke kojoj se smiješi osvajanje vlasti na skorim parlamentarnim izborima: "Politički je odgovorno i potrebno, bez obzira što to nije ustavna obveza da se održi referendum na kojem bi se građani izjasnili o prihvaćanju ili neprihvaćanju članstva u NATO-u. Mi se tog referendumskog izazova ne bojimo, jer smatramo da smo sposobni objasniti prednosti i koristi koje će Hrvatska imati od NATO saveza."

Referendumu se, međutim protivi trenutno vladajući HDZ, stranka premijera Ive Sanadera.
Član predsjedništva te stranke, Andrija Hebrang, koji je u vrijeme Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, jedno vrijeme bio i ministar obrane, kaže: "Vjerujem da je izborima narod dao i svoj glas za odluke Vlade koju je izabrao, a te su odluke sigurnosne i gospodarske, i mislim da ih je Vlada dužna donijeti bez referenduma. HDZ se zalaže za odluku bez referenduma: što prije, najkraćim putem u NATO i pri tome naravno štititi temeljne hrvatske nacionalne interese."

Hrvatske građane u ovom trenutku više od svega zanima tko će platiti troškove najveće vojne vježbe ikad održane u njihovoj zemlji. Ona će Hrvatsku koštati oko milijun eura, no, umiruju građane iz Ministarstva obrane, veći dio tog novca bit će utrošen u infrastrukturu koju će kasnije ionako koristiti Hrvatska vojska. Dio Hrvata, naročito onih mlađih, zadovoljan je da od 1. siječnja sljedeće godine Hrvatska ukida obvezno služenje vojnog roka, što je također bio jedan od uvjeta njenog priključenja NATO savezu.

Sama vježba pak, osim nešto malo prosvjeda, prošla je vrlo mirno: stradao je tek jedan talijanski marinac. Njemu su tokom uvježbavanja gađanja pokretnih meta slučajno
prostrijeljene obje potkoljenice. Helikopterom Hrvatske vojske prevezen je u zagrebačku Kliničku bolnicu Dubrava i život mu je izvan opasnosti.

Tek nešto bolje, ali izvan vojnog djelovanja, prošlo je dvoje Amerikanaca s ratnog broda "Roy Wheat", koji također sudjeluje u vojnoj vježbi Noble Midas 07. Njih je u noćnom topless klubu Pasha, u Splitu, jer su odbili platiti račun od tisuću dolara, pretuklo osoblje kluba, prelomivši jednom Amerikancu nosnu kost, dok je drugi dobio nekoliko modrica po licu.