Jumbo plakat, Osijek (fotka D. Hedl)

Jumbo plakat, Osijek (fotka D. Hedl)

Neobičan prosvjed poduzetnika kojeg su prevarili hrvatski biskupi: na prikolicama vozi jumbo-plakate s likom svetog oca i porukom: ''Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!''

26.05.2022. -  Drago Hedl Osijek

Nekoliko prikolica na kojima su jumbo-plakati s likom Svetog oca Franje, te dvaju hrvatskih biskupa, Marina Srakića i Đure Hranića kruže gradovima istočne Hrvatske u kojoj je sjedište Đakovačko-osječke biskupije. Na plakatima je, na hrvatskom i talijanskom jeziku, napisana poruka: ''Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!''. U potpisu, na dnu jumbo plakata, stoji ime i prezime: Marijan Ravlić.

Ravlić je poduzetnik iz Osijeka, četvrtog po veličini grada u Hrvatskoj. Njegova građevinska tvrtka RAMS je davne 1996. godine s Caritasom Đakovačko-osječke biskupije sklopila ugovor o gradnji Duhovno-rekreacijskog centra Emaus, nedaleko Osijeka. Radove je obavio, ali kad je posao trebalo platiti, tadašnji biskup Marin Srakić (danas u mirovini) stalno je tražio odgodu. Ravlić je bio strpljiv i vjerovao mu. Međutim, kad je prošlo nekoliko godina a dug od 2,33 milijuna kuna (oko 310.000 eura) nikako nije bio plaćen, krajem prosinca 2007. pokrenut je sudski spor protiv biskupije. U međuvremenu i dalje je nastojao sukob riješiti mirnim putem, no nasljednik biskupa Srakića, sadašnji biskup Đuro Hranić, nije činio ništa da se dug plati.

Poslije dugotrajnog sudskog postupka Visoki trgovački sud u Zagrebu krajem listopada 2018. pravomoćno je presudio i naložio Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, Caritasu Osijek, da tvrtki RAMS isplatiti 500.000 kuna sa zakonskim zateznim kamatama od početka 2003. Dio duga Biskupije otišao je u zastaru, no s dosuđenim iznosom i s kamatama Biskupija je tvrtki u vlasništvu Ravlića trebala isplatiti približno 1,8 milijuna kuna (240.000 eura).

Ali umjesto da to učine, proglasili su stečaj Caritasa, kako se Ravlić ne bi mogao naplatiti. Nakon bankrota, Caritas Đakovačko-osječke biskupije nastavio je djelovati pod sličnim imenom, na istoj adresi i s istim ravnateljem. Ravlić je shvatio da je ponovno prevaren. Da sve bude još apsurdnije Općinski sud u Osijeku uvažio je žalbu Đakovačko-osječke biskupije koja se obratila Vrhovnom sudu Republike Hrvatske i uložila reviziju na pravomoćnu presudu. Općinski sud naložio je da Biskupija, kao osnivač Caritasa koji je bankrotirao, ne mora platiti dug dok odluku o reviziji ne donese Vrhovni sud. A taj postupak može trajati godinama.

U međuvremenu, Ravlićeva tvrtka RAMS zbog dugova Biskupije za gradnju Duhovno-rekreacijskog centra od 2,33 milijuna kuna (310.000 eura) zapala je u financijske teškoće. Ovih dana nad tom je tvrtkom pokrenut stečajni postupak.

- Da mi je Biskupija platila radove koje sam izveo moja obiteljska tvrtka poslovala bi bez problema. Ovako sam propao. Iz kršćanske sam obitelji, vjernik sam i jako mi teško pada što su me Biskupija i biskupi prevarili. Vjerovao sam im. Nisam ni slutio da bi me mogli prevariti – kaže Ravlić.

Prije nego što se odlučio na prosvjed s jumbo-plakatima Ravlić je očajnički pokušavao naplatiti svoj dug. Ali Caritas se oglušivao. Ravlića su odbili i iz Ureda zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, potom i iz Hrvatskog Caritasa u Zagrebu i s obje adrese ga uputili da problem riješi s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom. Kad je iscrpio sve mogućnosti u Hrvatskoj Ravlić se obratio Svetoj stolici u Vatikanu, poslavši pismo Svetom ocu Franji. Odgovoreno mu je u svibnju 2019. godine. Zamjenik u Državnom tajništvu Vatikana Edgar Peña napisao je kako je Ravlićev zahtjev ''proslijeđen nadležnom tijelu''. No, ni nakon toga ništa se nije dogodilo.

U ožujku ove godine Ravlić je krenuo u prosvjede s jumbo-plakatima. Postavio ih je u četiri najveće grada u Hrvatskoj, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Ali tvrtka koja se bavi tim načinom oglašavanja nakon samo nekoliko dana otkazala je ugovor i skinula plakate s oglasnih panoa. Ravliću su rekli kako su to učinili pod pritiskom Crkve.

Vinkovci (fotka D. Hedl)

Vinkovci (fotka D. Hedl)

- Bio sam prisiljen nabaviti prikolice na koje sam nalijepio jumbo-plakate i sada ih selim od grada do grada. Počeo sam u Osijeku, u međuvremenu sam bio u Županji, Vinkovcima i Vukovaru, ali i u sjedištu Đakovačko-osječke biskupije, u Đakovu. Zastajem pred tamošnjim crkvama, provedem ondje nekoliko sati pa nastavljam dalje. Želim poručiti vjernicima kako biskupi u Đakovačko-osječkoj biskupiji za oltarom propovijedaju jedno, a u životu rade nešto posve drugo. Ovo nije moj prosvjed protiv Katoličke crkve kojoj i ja pripadam, već protiv Đakovačko-osječke biskupije i biskupa koji su me prevarili. Prosvjed nastavljam i dalje.

Na pitanje zašto je poruka ''Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!'', napisana i na talijanskom jeziku Ravlić se zagonetno smješka i kaže. ''Put do Rima je otvoren''. Nije želio potvrditi da se s prikolicama sprema sve do Rima i Vatikana, ali takvu mogućnost nije ni isključio.

Drago Tukara, ravnatelj bankrotiranog Caritasa, čiji je puni naziv bio Đakovačko-srijemska nadbiskupija, Caritas Osijek d.o.o., a koji sada djeluje pod sličnim nazivom Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, nije htio komentirati cijeli slučaj. U međuvremenu, prije nego što je bankrotirao, Caritas je svoj Duhovno-rekreacijski centar u čijoj je gradnji sudjelovao Ravlić, iznajmio jednoj ugostiteljskoj tvrtki koja je ondje otvorila restoran u kojem se često održavaju i svadbene svečanosti.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by