Cipele MIRET

Cipele MIRET

Otac je već proizvodio obuću, ali tek je sa sinovima Domagojem i Hrvojem stigao preokret. Zelen i održiv

30.03.2022. -  Giovanni Vale

Domagoj Boljar je optimista. Sedeći u raznobojnoj fotelji, s tablet računalom pred sobom, ovaj tridesetosmogodišnji poduzetnik pokušava mi objasniti, pomoću crteža, kako je morao promijeniti pravni oblik svog poduzeća radi lakšeg pribavljanja novog kapitala. Za samo nekoliko godina, MIRET – brend ekoloških tenisica koji je Domagoj osnovao zajedno s bratom Hrvojem – prerastao je od običnog sna u ladici u tvrtku koja zapošljava desetak ljudi.

“Hrvatsko i, općenito gledano, europsko zakonodavstvo, ne olakšava razvoj startup tvrtki. U državama koje pripadaju anglosaksonskom pravnom sustavu ulazak novih investitora u temeljni kapital mnogo je jednostavniji. Kod nas je taj postupak malo duži“, objašnjava Domagoj, frenetično pomičući digitalnu olovku po ekranu. Potom se osmjehuje, podiže pogled i uzvikuje: “Ali ne treba klonuti duhom!“.

Tenisice od konoplje

Domagoj Boljar, podrijetlom iz Duge Rese, gradića smještenog šezdeset kilometara jugozapadno od Zagreba, odrastao je u poduzetničkoj obitelji. Domagojev otac, Josip, 1995. osnovao je tvornicu obuće “Dr. Joseph“, koja je tijekom godina stekla određenu reputaciju u Hrvatskoj. Domagoj i Hrvoje su, upravo zahvaljujući očevoj firmi, zakoračili u svijet rada, ali tek nakon završenog studija ekonomije, odnosno industrijskog dizajna.

“Imali smo vlastiti projekt u obiteljskoj tvrtki: proizvodili smo luksuzne tenisice za razne europske brendove – prisjeća se Domagoj – no vremenom smo postali svjesni mračne strane obućarske industrije, točnije njezinog štetnog utjecaja na okoliš. O tome se rijetko govori, ali obuća se izrađuje od sintetičkih tvari, od plastike, od materijala koji zagađuju i koji su – čak i kada je riječ o koži – vrlo često impregnirani otrovnim supstancama. Godišnje se proizvede 24 milijuna pari obuće“.

Polazeći od te konstatacije rodila se želja za drugačijim poslovanjem, odnosno za proizvodnjom obuće isključivo od prirodnih vlakana koja bi imala što manji utjecaj na okoliš. Danas su MIRET tenisice “najekološkije tenisice na svijetu“, u potpunosti izrađene od konoplje, plute, lana, kukuruza, eukaliptusa i kaučuka.

Projekt braće Boljar godinama je bio samo ideja, činio se previše kompliciranim za realizirati. Brend, zvanično registriran 2015. godine, zapravo je aktiviran tek 2018. kada je kriza u kojoj se našla obiteljska tvrtka navela braću Boljar da poduzmu radikalni iskorak. “Dogodila se katastrofa, pravi pravcati Crni labud, nešto potpuno neočekivano: naš posao je praktično preko noći prestao postojati. Tada smo odlučili da pokušamo realizirati naš projekt iz snova“, objašnjava Domagoj.

Tako je trenutak u kojem je “Dr. Joseph“ zapao u krizu – tvrtka je danas u bankrotu – postao, sasvim paradoksalno, prilika za pokretanje brenda MIRET. Od 2018. “tvrtka je postala osjetljivija na pitanja vezana uz okoliš i načine izrade proizvoda koje koristimo“, ističe Domagoj. Ukratko, “bio je to pravi trenutak da pokušamo“, kaže ovaj mladi poduzetnik. Pitam ga kako je protekla prva faza, da li je bilo nekih teškoća prilikom pretvaranja ideje u djelo i da li ih je hrvatska birokracija obeshrabrivala. “Znam da se moji sunarodnjaci obično žale, ali ja mislim da je oduvijek bilo teško baviti se poduzetništvom. Štoviše, rekao bih da je danas biti poduzetnik lakše no ikada“, uvjeren je moj sugovornik.

Domagoj Boljar, suosnivač brenda MIRET - Giovanni Vale

Domagoj Boljar, suosnivač brenda MIRET - Giovanni Vale

Baviti se poduzetništvom u Hrvatskoj

“Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. došlo je do brojnih važnih promjena. Ukinuta je carina prema ostalim državama EU, nije više potrebno imati posebne certifikate za učešće na sajmovima, imamo na raspolaganju mnogo više izvora financiranja, o mogućnostima putovanja i studiranja da i ne govorimo“, dodaje Boljar.

Startup iz Duge Rese krenula je 2019. u potragu za financijskim sredstvima. Prva tranša u iznosu od 15.000 eura pristigla je iz Climate-KIC instrumenta Europskog instituta za inovaciju i tehnologiju (EIT) koji podržava inovativne projekte vezane uz okoliš. Riječ je o najvećem europskom akceleratoru za startup tvrtke koje razvijaju održiva rješenja u kontekstu klimatskih promjena. EIT Climate-KIC Croatia Hub aktivan je od 2018. i MIRET je bio uključen u prve dve tranše financiranja, tijekom dva uzastopna semestra.

Tvrtka braće Boljar dobila je sredstva i iz investicijskog fonda Fil Rouge Capital namijenjenog startup tvrtkama i poduzećima, koji je dijelom podržan od strane Europskog fonda za regionalni razvoj . U ožujku 2020. MIRET je prikupio preko 68.000 dolara na platformi za participativno financiranje Kickstarter, zahvaljujući doprinosu više od 600 osoba iz cijelog svijeta. Zar nije bilo lakše pristupiti europskim fondovima, umjesto traženja sredstava na različitim platformama? Postavljam to pitanje Domagoju. “Kada se pokreće posao vrlo je teško pristupiti europskim fondovima. Od tvrtki se vrlo često traži da imaju dvije godine poslovanja i da su u plusu, zahtjevi koje starup objektivno ne mogu ispuniti“, odgovara suosnivač brenda MIRET. Pored toga, “europski fondovi su vrlo kruti, a startup tvrtke – posebice u početnoj fazi – imaju potrebu eksperimentirati, pa čak i radikalno mijenjati svoje proizvode“, zaključuje Domagoj Boljar.

Danas, četiri godine nakon dobivanja prvih financijskih sredstava, MIRET je konsolidirana tvrtka koja je 2021. prodala dvije tisuće pari tenisica izrađenih od 97 posto prirodnih materijala “Made in EU“. Tvrtka je osvojila i nekoliko prestižnih nagrada, poput IDA – The International Design Awards 2021. u kategoriji “održiva moda“, krčeći sebi put na vrlo konkurentnom tržištu mode i obuće. Domagoj i ostali zaposleni u MIRET-u već nekoliko godina gosti su zagrebačkog inovacijskog centra ZICER , dijelom financiranog iz europskih fondova, koji odiše dinamičnom i kreativnom atmosferom. Reklo bi se, dakle, da MIRET predstavlja iznimku u Hrvatskoj. Naime, početkom 2022. Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate popisa stanovništva provedenog 2021., potvrđujući demografski pad o kojem se govori već godinama: Hrvatska je u zadnjih deset godina izgubila 10 posto svog stanovništva. Oni koji odlaze često to čine zbog nedostatka perspektive u zemlji.

Podsjećam Domagoja na ove podatke, želeći tako testirati njegov optimizam, ali ovaj poduzetnik je nepokolebljiv. “Naravno, ima stvari koje treba poboljšati. Što se tiče malog poduzetništva, mislim, između ostalog, na pravni sustav koji ne pruža nikakve garancije investitorima i na otvaranje prema novim izvorima financiranja, poput Kickstartera koji trenutačno nije dostupan u Hrvatskoj. U svakom slučaju, stvari se kreću u dobrom smjeru“, tvrdi Boljar. Međutim, njegova tvrtka prodaje samo jednu trećinu svojih proizvoda u Hrvatskoj. Možda je zbog toga manje ovisna o razvoju hrvatskog gospodarstva? Domagoj Boljar odmahuje glavom. “Ono što u Hrvatskoj treba radikalno mijenjati jeste pristup poduzetništvu. Mora se stati na put stigmatiziranju neuspjeha. Danas postoje alati koji nam nude mogućnost da probamo realizirati određenu ideju s relativno malim rizicima. Mora se pokušati“, Domagoj Boljar je i dalje optimističan. U svakom slučaju, u tvrtki MIRET planovi za dalji razvoj ne nedostaju.

 

 

Ovaj materijal je nastao u sklopu projekta “Work4Future“ koji je sufinanciran sredstvima Evropske unije (EU). EU ni na koji način nije odgovorna za informacije i stavove izražene u okviru projekta. Sadržaji su isključiva odgovornost OBC Transeuropa. Posjetite stranicu Work4Future


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by