Prison (foto scottnj)

Prison (foto scottnj )

Hrvatskom kruži vic kako mnoge zemlje imaju Vladu u sjeni, a jedino Hrvatska ima Vladu u zatvoru. Vic o Vladi u zatvoru, na žalost, hrvatska je gorka stvarnost.

28.11.2012. -  Drago Hedl Osijek

Hrvatskom kruži vic kako mnoge zemlje imaju Vladu u sjeni, a jedino Hrvatska ima Vladu u zatvoru. Nakon što je prošloga tjedna prvostupanjski sud u Zagrebu osudio bivšeg premijera Ivu Sanadera na 10 godina zatvora, taj vic sve više liči na stvarnost. Samo tjedan dana prije nego je Sanaderu izrečena drastična zatvorska kazna, zbog ratnog profiterstva i korupcije, aktualni prvi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić u Mađarskoj je pravomoćno osuđen na 11 mjeseci zatvora jer je proglašen krvim za prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi.

Prije mjesec i pol na izdržavanje zatvorske kazne javio se bivši potpredsjednik Vlade, Damir Polančec, Sanaderova desena ruka dok je bio premijer. Polančec je osuđen na 10 mjeseci zatvora jer je bez odluke Vlade, jednom odvjetniku za nekakvu fiktivnu studiju platio pola milijuna kuna (nešto manje od 70.000 eura).

Još dvojica bivših ministara iz Sanaderove Vlade, Berislav Rončević i Petar Čobanković mogli bi se naći iza rešetaka. Rončević, bivši Sanaderov ministar obrane, kasnije i unutarnjih poslova, na prvostupanjskom je sudu osuđen na četiri godine zatvora zbog nabavke lošijih, a skupljih vojnih kamiona. Tim poslom država je oštećena za oko 10 milijuna kuna (1,3 milijuna eura) i sumnja se da je novac dijelom završio u stranačkoj blagajni tada vladajućeg HDZ-a, a dijelom i u privatnim džepovima. Rončević sada čeka odluku višeg suda i bude li potvrđena i on će u zatvor. A slično bi se moglo dogoditi i Petru Čobankoviću, Sanaderovom ministru poljoprivrede koji je istražiteljima priznao krivnju i tek čeka suđenje. On je po Sanaderovu nagovoru za potrebe svog ministarstva kupio ogromni poslovni prostor bivšeg HDZ-ovog zastupnika u parlamentu i bogatog zagrebačkog mesara, Stjepana Fiolića. Cijena je bila višestruko precijenjena, a Fiolić je u istrazi priznao da je dio novca od prodaje zgrade dao Sanaderu.

Vic o Vladi u zatvoru, na žalost, hrvatska je gorka stvarnost. Ona bi mogla postati još više gorka, budući da osuđenog bivšeg premijera Sanadera čekaju još tri presude, u tri velika suđenja. Najveći korupcijski skandal, u kojem je mala marketinška tvrtka, Fimi-media, Sanaderovom intervencijom, dobivala ogromne reklamne poslove za državne tvrtke i neka ministarstva, tek čeka sudski epilog. U istrazi, svjedoci su izjavljivali kako je Fimi-medija bila klasična praonica novca, odakle su torbe pune eura i kuna nošene u crnu blagajnu HDZ-a kojom je isključivo raspolagao Sanader. Velik dio tog novca, saznalo se u istrazi, završio je u Sanaderovim džepovima.

Deset godina zatvora, koliko je Sanaderu prošloga tjedna izrekao sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, odnosilo se na dva kaznena djela: proviziju od austrijske Hypo-banke i mito od 10 milijuna eura koliko je trebao primiti od mađarske naftne kompanije MOL. Sanader je sredinom devedesetih prošlog stoljeća, dok je još bio zamjenik ministra vanjskih poslova, primio proviziju tada malene austrijske banke iz Klagenfurta, od 3,5 milijuna kuna (nešto manje od pola milijuna eura) kako bi joj omogućio poslovanje u Hrvatskoj.

Drugo kazneno djelo za koje je sudac osudio Sanadera, odnosilo se na mito od 10 milijuna eura, koliko je, utvrdio je sud, Sanader tražio da bi mađarska naftna kompanija MOL dobila upravljačka prava nad INA-om, hrvatskom naftnom kompanijom koja je bila u vlasništvu države. Iako je  MOL imao oko 47 posto dionica INA-e, a ostalo hrvatska država, ugovorom kojeg je predložio Sanader, MOL je dobio upravljačka prava kao da je većinski vlasnik INA-e i kao da ima više od 50 posto dionica.

Sudac je, u obrazlaganju presude, što je trajalo gotovo dva sata, rekao kako je Sanader, zbog vlastite koristi, koju je pretpostavio općoj dobrobiti, stvorio korumpirani sustav u kojem se uzimanje mita, poput metastaza, raširilo cijelim hrvatskim društvom. Rekao je kako izrečena kazna nije samo opomena Sanaderu, već i sadašnjim i bivšim političarima, koji bi, kao što je to učinio Sanader, pokušali korupcijom doći od ogromnog novca.

Sanadaerova politička karijera time je definitivno završena i u povijest će otići kao prvi hrvatski premijer koji je u zatvor završio zbog kriminala. Dva puta je dobio parlamentarne izbore i za šest godina vlasti, sve dok iznenada, u polovini drugog mandata, sredinom 2009.  nije dao ostavku, autoritarno je vladao Hrvatskom. Dugo vremena bio je i miljenik Zapada, prije svega jer je vladajući HDZ očistio od rigidne Tuđmanove desnice i jer je izgradio most prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, a zemlju odlučno poveo prema Europskoj Uniji. Zapadu je imponirao rijetkim šarmom za hrvatske političare i činjenicom da je tečno govorio nekoliko jezika. Ali iza te ugodne, uglađene fasade postojala je gramzljiva Sanaderova priroda koja je učinila da vlast shvati načinom i sredstvom za stjecanje enormnog bogaćenja. Nažalost hrvatskih građana, u tom kriminalu nije bio jedini.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy