Glavaševa vojska u crnim uniformama

Glavaševa vojska u crnim uniformama

Tridesetak mladića u crnim uniformama, noseći crvene zastave, marširajući vojničkim korakom došlo do zgrade Hrvatskog sabora i ondje se postrojilo. Scena je podsjećala na prizor iz nacističke Njemačke tridesetih godina prošlog stoljeća. No, dogodila se u srcu Zagreba, proteklog tjedna

27.10.2015. -  Drago Hedl Osijek

Tridesetak mladića u crnim uniformama, crnim čizmama i crnim beretkama, noseći crvene zastave, marširajući vojničkim korakom došlo do zgrade Hrvatskog sabora na zagrebačkom Markovom trgu i ondje se postrojilo. Nekoliko ljudi u njihovoj pratnji, čelnici regionalne političke stranke HDSSB, svi jednako obučeni, potom su ušli u Sabor. U zgradi hrvatskog parlamenta predali su liste za izbore koji će se u Hrvatskoj održati 8. studenoga.

Sve vrijeme dok je trajala predaja izbornih lista, mladići u crnim uniformama stajali su pred ulazom u zgradu parlamenta. Kad su liste predane, zajedno s čelnicima HDSSB-a koji su ih odnijeli u zgradu Sabora, mladići u crnim uniformama završili su u jednoj zagrebačkoj pivnici. Scena je podsjećala na prizor iz nacističke Njemačke tridesetih godina prošlog stoljeća. No, dogodila se u srcu Zagreba, proteklog tjedna.

Čovjek koji je osnovao, u crno obukao i uvježbavao pripadnike te stranačke vojske je Branimir Glavaš, u Hrvatskoj osuđen na 10 godina zatvora za strašne ratne zločine počinjene u Osijeku. Neke od žrtava za čiju je smrt optužen umirale su u strašnim mukama: bile su prisiljene piti sumpornu kiselinu iz automobilskih akumulatora. Druge, pak, pripadnici jedinice kojom je Glavaš u ratu zapovijedao, odvodili su ljude iz njihovih domova, ispitivali ih i mučili i potom, ruku i usta oblijepljenih ambalažnom trakom, likvidirali metkom u potiljak na obali Drave.

Dan prije nego što je Glavašu na Županjskom sudu u Zagrebu 2008. izrečena zatvorska kazna od 10 godina, pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo također ima. Unatoč tome, Vrhovni mu je sud smanjio kaznu na osam godina. Zbog međudržavnog ugovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Glavaš je zatvorsku kaznu dijelom izdržao u BiH, no hrvatski Ustavni sud ukinuo je presudu zbog proceduralnih razloga, a Vrhovni sud još nije odlučio hoće li kaznu Glavašu potvrditi, osloboditi ga ili naložiti novo suđenje. Do tada Glavaš je slobodan čovjek i sasvim je sigurno da će na parlamentarnim izborima početkom sljedećeg mjeseca biti izabran za zastupnika. On je prvi na listi svoje stranke, HDSSB-a, koja u Slavoniji, regiji na istoku Hrvatske, uživa priličnu popularnost.

Kad je prije mjesec dana, na saboru svoje stranke prvi puta predstavio skupinu od 30 mladića u crnim uniformama i kad je javnost ostala zgrožena tim činom, a mediji bez ustezanja ustvrdili kako je riječ o stranačkoj vojsci, Glavaš je podrugljivo rekao da se radi o stranačkoj sportskoj sekciji. Mladiće u crnim vojničkim uniformama prozvao je Slavonskom sokolskom gardom, a na upit zašto su u crnim uniformama ironično je odgovorio kako crna boja daje svečani ton, te da bi mu pitanje o uniformama isto tako postavili i da su se odlučili za dugine boje.

No, samo nekoliko tjedana kasnije mediji su objavili kako je Glavaš u blizini Osijeka kupio osam hektara zemlje na kojima će izgraditi pravi poligon za vojnu obuku. Lokalni dnevni list objavio je oglas na cijeloj stranici kojom Glavaševa stranka, HDSSB, pozva mladića da se pridruže Slavonskoj sokolskoj gardi. Da nije riječ o sportskoj sekciji, kako je u početku nazivao mladiće u crnim vojničkim uniformama, valjda dok ne vidi kako će reagirati vlast, ubrzo je otkrio i sam Glavaš.

''Hvala vam što ste imali hrabrosti obući ove odore i pristupiti Slavonskoj sokolskoj gardi'', navodi list ''24 sata'' njegove riječi. ''Ovo je početak novog vremena gdje će se braniti kršćanstvo i hrvatska opstojnost na ovim povijesnim, nacionalnim i državnim prostorima''.

Od koga će to braniti Hrvatsku nije rekao, no mladići u crnim vojnim uniformama neodoljivo su podsjetili na sličnu postrojbu kakvu je Glavaš osnovao 1991. i bio njen zapovjednik. Ta postrojba tada se nije zvala Slavonska sokolska garda, već Branimirova osječka bojna (BOB), čiji su pojedini pripadnici, pod Glavaševim zapovjedništvom, počinili ratne zločine.

Hrvatske vlast na sve to, međutim šuti. Premjer Zoran Milanović doduše, jest osudio osnivanje Glavaševe stranačke vojske, ali mlako i neodlučno, a policija je objasnila kako nije spriječila njihov dolazak pred parlament, unatoč zakonu koji zabranjuje okupljanje pred ulazom u zgradu Sabora. Objašnjenje: oni su samo sudjelovali u predaji izbornih lista!

Izostanak jasne osude činjenice da osuđeni ratni zločinac stvara stranačku vojsku, može se jedino objasniti koketiranjem stranaka, kako one lijeve, socijaldemokratske, tako i desne, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kojima bi Glavaševi zastupnici u novom sazivu Hrvatskog sabora, mogli biti potrebni za sastavljanje Vlade. Sva ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da će rezultat parlamentarnih izbora biti vrlo tijesan i da bi nekoliko zastupnika (a Glavaševa stranka mogla bi ih dobiti četiri do pet), možda biti presudno onome tko bude dobio mandat za sastavljanje Vlade.

Zbog toga i vlast i oporba guraju glavu u pijesak, ignorirajući opasnost koje osnivanje stranačke vojske pod Glavaševim zapovjedništvom nosi. Oni kao da zaboravljaju na staro dramaturško pravilo da puška, koja se u nekoj kazališnoj predstavi pojavi u prvom činu, u trećem mora opaliti.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by