Educazione sessuale / foto Shutterstock

Sex education / foto Shutterstock

Tri školska sata tokom jedne godine, u kojima učenici, u okviru zdravstvenog odgoja trebaju naučiti osnovna saznanja o spolnosti, rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju, izazvala su neviđen rat između Katoličke crkve i hrvatske Vlade.

22.01.2013. -  Drago Hedl Osijek

Riječ "rat" nije nimalo pretjerana: pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, zbog uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, ovih je dana pozvao je na novu "Oluju", aludirajući na oružanu akciju kakvu je Hrvatska vojska na području Knina izvela 1995. godine.

Da ne bi ostavio nikakvu dvojbu protiv koga bi ovaj put trebalo pokrenuti "Oluju", Pozaić je rekao: "Nacizam je došao na vlast putem demokratskih izbora, no onda su, zlorabeći legitimitet za dobiveni mandat, zaveli diktaturu, a dalje je poznato. Treba li uopće upozoravati na sličnost s komunistima danas u Hrvatskoj".

Pozivajući s oltara, ali i u javnim istupima, Crkva se žestoko protivi uvođenju zdravstvenog odgoja u školama, tvrdeći da je to samo krinka ispod koje je sakrivena prava namjera: "indoktrinacija djece ideologijom homoseksualizma, erotizacije i seksualizacije".

Crkvi, naravno, najviše smeta što bi djeca, u ta tri sata zdravstvenog odgoja, u kojima se govori o spolnosti, trebala dobiti saznanja koja se kose s temeljnim stavovima Crkve o ljudskoj spolnosti: masturbiranje nije grijeh, homoseksualnost nije bolest i seksualna izopačenost, a kontracepcija je bolje rješenje od neželjene trudnoće.

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, rekao je kako je predloženi model zdravstvenog odgoja opasan "jer u nekim dijelovima razara čovjeka". Bozanić nije objasnio koji su to dijelovi spolnog odgoja opasni i kako razaraju čovjeka, ali je ustvrdio da vlasti nisu poštivale demokratsku proceduru i pravo roditelja da odlučuju što će i kako njihova djeca o seksualnosti učiti u školi.

Nije trebalo dugo pa da Crkva preporuči roditeljima da njihova djeca bojkotiraju nastavu zdravstvenog odgoja. Ministar obrazovanja, Željko Jovanović, čiji resor u Vladi stoji iza uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, najavio ja kako će učenici, koji ne budu dolazili na nastavu zdravstvenog odgoja, dobiti neopravdane sate.

Odgovor je brzo stigao: "Jovanoviću u ime Isusovo ostavi našu djecu!", vrištao je s jumbo-plakata dječačić odjeven u dres s crvenim i bijelim kvadratićima, kakav nose hrvatski sportaši. Iza jumbo-plakata s porukom "Zaustavimo nastrani zdravstveni odgoj" i citatom iz hrvatskog Ustava kako roditelji "imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece", stoji "domoljubno kršćanki" časopis "Nacija", poznat po tekstovima u kojima se upozorava na opasnost od joge, zalaže se za izopćenje iz Crkve žena koje su imale abortus i koji čitateljima nudi ispovijesti osoba oslobođenih od homoseksualnosti.

I dok se rat oko zdravstvenog odgoja nije ni stišao, otvorena je nova fronta koja na istom fonu želi podijeliti hrvatsku javnost. Jedan bezazleni kazališni plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke" koja se prikazuje u zagrebačkom Kazalištu Gavella povučen je na zahtjev katoličke udruge Vigilare.

Na kazališnim plakatu bila su dva zagrljena kipa Djevce Marije, aluzija na lezbijsku tematiku predstave, što je navodno silno iritiralo vjernike. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naredio je povlačenje plakata poručivši kako bi svatko tko "uđe u kožu vjernika" učinio isto.

Burne reakcije nastale u islamskom svijetu nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda u nekim zemljama Zapada, u Hrvatskoj su doživljavane s  podsmijehom i nazivane izrazima slijepog vjerskog fanatizma. No, sada se slična stvar dogodila i usred Zagreba.

U umjetničkim i intelektualnim krugovima hrvatskog glavnog grada sada se postavlja pitanje hoće li nakon crkvene hajke na zdravstveni odgoj i povlačenja kazališnog plakata uslijediti ne samo zabrane nepodobnih predstava već i javno spaljivanje vjernicima nepoćudnih knjiga.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić upozorila je pak kako u Hrvatskoj postoji "problem nerazumijevanja prema onima koji su drukčiji od većine, bilo da je riječ o religijskoj razini, bilo da je riječ o rodnoj razini, bilo da je riječ o bilo kakvom tipu marginaliziranja". Smatra kako je Hrvatska "tip društva koji iznimno pruža otpor i želi sasvim baciti na marginu one koji su drukčiji".

Zato su, kaže ona, plakati poput onog kojeg je na poticaj crkvenih udruga, zabranio gradonačelnik Bandić, "itekako potrebni da nas nauče poštovati onoga tko je iz perspektive većine drukčiji".


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy