Boris Dežulović (foto Buka)

Boris Dežulović (foto Buka )

Čini se kao da su čistke u redakcijama već počele: dvojica poznatih hrvatskih novinara, Boris Dežulović iz Slobodne Dalmacije i Boris Pavelić iz Novog lista dobili su otkaz u istom tjednu

25.06.2015. -  Drago Hedl Osijek

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je dramatično upozorenje o pritiscima kojima su izloženi novinari i cijele redakcije, a koji, u najvećoj mjeri dolaze iz redova Hrvatske demokratske stranke (HDZ), političke partije trenutno u opoziciji, kojoj međutim sve ankete predviđaju pobjedu na parlamentarnim izborima potkraj ove godine.

Čini se kao da su čistke u redakcijama već počele: Dvojica poznatih hrvatskih novinara, Boris Dežulović iz Slobodne Dalmacije i Boris Pavelić iz Novog lista dobili su otkaz u istom tjednu. Davor Krile, novinar Slobodne Dalmacije, kojemu se kao i Dežuloviću i Paveliću uvjetno može pridodati epitet 'lijevi' (uvjetno, jer su kritični i prema ljevici) ostao je bez kolumne u Slobodnoj Dalmaciji, ali je ta novina istodobno prigrlila Tihomira Dujmovića, zagovornika prilično radikalnih desnih ideja.

Ne tako davno na Antu Tomića, novinara i satiričara, zaposlenog u Jutarnjem listu, na terasi jednog splitskog kafića prosuli su kantu punu mokraće i fekalija. Branko Mijić, donedavni urednik Novog lista i ovogodišnji dobitnik nagrade Novinar godine, koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo, smijenjen je s funkcije jer je objavio kolumnu koja nije bila po ukusu vlasniku novina. Kako je redom riječ o novinarima lijevih pogleda, javnost s pravom zaključuje da su već počele čistke nepoćudnih novinara pred vjerojatnu smjenu vlasti krajem ove godine.

Boris Dežulović dio je trija Viva Ludež, jezgre nekadašnjeg satiričko-političkog tjednika Feral Tribune, koju su uz njega činili Viktor Ivančić i Predrag Lucić. Feral se zbog višegodišnjih pritisaka vlasti ugasio 2008. pa Dežulović od tada radi u Slobodnoj Dalmaciji kao kolumnist. Slobodna Dalmacija pak, u sastavu je najvećeg nakladnika novina u Hrvatskoj, zagrebačkog Europapress Holdinga (EPH), odnedavno u vlasništvu jednog od najpoznatijih odvjetnika u Hrvatskoj, Marijana Handžekovića.

Dežulović je otkaz dobio jer je Slobodna Dalmacija bila tužena zbog njegovog teksta u kojem je komentirao istup desetorice splitskih intelektualaca, žestokih protivnika parade ponosa koja se održavala u Splitu. Ta skupina optužila je homoseksualce da su krivi što policija nije uspjela otkriti ubojicu jedne mlade djevojke (Antonije Bilić), koja je silovana i brutalno ubijena. Naveli su i razlog: umjesto da policija svim raspoloživim ljudstvom traži ubojicu djevojke, ona se bavila osiguranjem parade ponosa.

Dežulović je ismijao tu tezu i među ostalim napisao: ''Zaista, kolika točno ljudska gnjida moraš biti, i koliko ti pogani jezik mora biti zao da preko njega prevališ kako je 'Antonija Bilić neizravna žrtva lanjskog Gay Pridea u Splitu, jer su tisuće policajaca povučene iz potrage za nestalom djevojkom zbog osiguravanja parade na Rivi'? Koliko ti točno tust i hladan mrak u glavi mora biti, koliko ti čovječjeg u ljušturi gnjide još uopće može ostati da bi nestalu mladu djevojku proglasio žrtvom mirnog prosvjeda za prava jedne manjine?''.

Sud je presudio da je Dežulović tom kolumnom povrijedio čast i ugled desetorice čija je imena naveo u tekstu jer ih je usporedio s gnjidama. Slobodna Dalmacija zbog toga svakom od njih mora platiti po 15.000 kuna, dakle ukupno oko 20.000 eura.

Bio je to formalni razlog da novina Dežuloviću, prošlogodišnjem dobitniku prestižnu svjetsku nagradu European Press Prize za najbolji komentar, uruči otkaz. Međutim, promatrano u kontekstu ''desnog zaokreta'' u hrvatskim medijima, čini se da je sudska presuda Dežuloviću bila samo dobar povod. Dežulović je godinama, još iz vremena Feral Tribunea, ''crvena krpa'' desnici u Hrvatskoj, koja ga napada za ''jugoslavenstvo'', nazivajući ga komunistom, ''mrziteljem svega što je hrvatsko'' i ''srbofilom''.

Otkaz kojeg je Novi list dao Borisu Paveliću, također navodi na zaključak da je riječ o pokušaju micanja nepoćudnih novinara. Pavelić je tragom informacije u tjedniku Nacional pokušao istražiti je li točno da je sadašnji šef oporbe Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a u vrijeme Jugoslavije bio suradnik tajne službe. Tu tezu iznio je Josip Manolić, dugogodišnji visoki funkcionar tajne službe, a nakon osamostaljenja Hrvatske jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana.

Pavelić je pokušao dobiti odgovor Karamarka i HDZ-a, no nije uspio, pa je u tekstu iznio osnovne teze koje je Nacionalu ispričao Manolić. Tekst je na novinskom portalu Novog lista skinut samo nakon nekoliko sati (u štampano izdanje nije ni dospio), a Paveliću je ekspresno najavljen otkaz.

Zanimljivo je da je Pavelić početkom ove godine objavio opsežnu knjigu ''Smijeh slobode'', monografiju o Feral Tribuneu i ulozi koju je taj splitski tjednik odigrao u borbi za slobodu medija, u vrijeme autoritarnog režima Franje Tuđmana, devedesetih godina prošloga stoljeća. Tu činjenicu neki smatraju pravim razlogom otkaza Paveliću.

Pritisak javnosti, međutim, bio je vrlo snažan pa je nakon dosta medijske prašine, uprava Novog lista povukla otkaz Paveliću. Boris Dežulović, pak, prošloga je tjedna objavio otvoreno pismo Marijanu Handžekoviću, vlasniku kompanije EPH-a, koja je izdavač Slobodne Dalmacije. Iz toga pisma saznaje se da je Handžeković nazvao Dežulovića i objasnio da je otkaz splet nespretnih okolnosti, te ga zamolio da se strpi mjesec dana dok se medijska bura ne stiša, te da će nakon toga biti vraćen na posao. Dežulović je, međutim, odbio takvu ponudu.

Ovaj članak je napisan kao dio projekta Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), koji je sufinansirala Evropska komisija. Sadržaj ove publikacije je isključiva odgovornost Osservatorio Balcani e Caucaso i ne može se smatrati da odražava stavove Evropske unije. Posjetite stranicu projekta (na engleskom jezikom)


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by