Ivica Todorić

Ivica Todorić

Najveća tvrtka na prostoru nekadašnje Jugoslavije duboko je potonula, a njezin većinski vlasnik i osnivač više nema upravljačku kontrolu nad koncernom

28.04.2017. -  Sven Milekić Zagreb

Koncern Agrokor, ekonomski je lider u regiji nekadašnje Jugoslavije. Agrokor je osnovan krajem 1980-ih od strane Ivice Todorića, tada jednog od najvećih uzgajivača cvijeća u Jugoslaviji, ali još uvijek ne multimilijunaša, tajkuna. Prijelazom iz socijalizma u kapitalizam 90-ih godina, tijekom procesa privatizacije i pretvorbe – koji su prema kasnijim analizama sadržavali brojne nezakonitosti i nepravilnosti – tvrtka se širila. S vremenom, tvrtka je prerasla u koncern koji je kupio upravljačke udjele u brojim prehrambenim, dobavljačkim, maloprodajnim i veleprodajnim lancima u Hrvatskoj. Tako je Agrokor kupio Jamnicu (poznatu po mineralnoj vodi), Ledo (poznat po sladoledima), Zvijezdu (poznatu po suncokretovom ulju) i mnoge druge. Najznačajnija je bila kupovina maloprodajnog lanca hrane i pića, Unikonzum, 1994. Lanac, koji je tada bio prisutan isključivo u zagrebačkoj regiji, ubrzo je preimenovao u Konzum, koji je ubrzo prerastao najveći lanac u Hrvatskoj i jedan od najjačih u regiji.

2000-ih se Agrokor počeo širiti i na države regiji, prvenstveno Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Sloveniju, ali i Crnu Goru, Mađarsku i još neke. U Srbiji je preuzeo jedan od većih maloprodajnih lanaca Ideu, a najveća akvizicija u posljednjem desetljeću bila je kupovina najvećeg slovenskog maloprodajnog lanca Mercator 2014. čime je zagospodario još jednim tržištem i dobio novih 10,000 zaposlenih. Što se tiče zaposlenih, trenutno Agrokor u Hrvatskoj, koja ima 4.2 milijuna stanovnika ima oko 40,000 zaposlenih, a u cijeloj regiji preko 60,000. Uz Agrokor su vezane i tisuće dobavljača, kao i velik broj poslovnih banaka – putem kredita. Jednostavno rečeno, Agrokor je progutao dobar dio ekonomije u regiji, ali je imao tu nesreću da je zagrizao više nego što je mogao prožvakati: konkurencija u maloprodajnim lancima hrane i pića je izrazito jaka uz međunarodne igrače poput Spara, Lidla ili Kauflanda.

Kriza s Agrokorom polako je počela tinjati u januaru, tako što je agencija Moody's snizila kreditni rejting tvrtke s B2 na B3, zbog velike zaduženosti tvrtke. Tada se već spekuliralo kako je Agrokor dužan oko 3.3 milijarde eura te su počeli spominjati velika izloženost tvrtke prema bankama u većinskom vlasništvu ruske države – Sberbank i VTB Bank – kojima je kroz kredite dužan oko 1.5 milijardi eura (između ostalog i 550 milijuna eura kredita od Sberbanka za spomenutu kupnju Mercatora).

Međutim, tada su još i većina stručnjaka, političara i medija prognozirali kako nije riječ o velikoj krizi i nema govora o velikoj krizi koja bi mogla poljuljati tvrtku. U samom Agrokoru su još tada odgovarali kako je situacija pod kontrolom.

Već u februaru postalo ja poprilično jasno kako situacija u Agrokoru nije pod kontrolom, posebice što se tiče zaduženosti tvrtke. Počinju se spominjati ukupni dug prema bankama i dobavljačima koji prelazi 5.5 milijardi eura. Počinje biti jasno da će davaoci PIK (payment in kind) kredita potencijalno postati vlasnici tvrtke u iznosu od 485 milijuna eura u 2018, ukoliko tvrtka ne vrati kredite. O svemu ovome progovara specijalistički Internet portal Debtwire, koji izvještava kako Agrokor duguje i oko 800 milijuna eura u neplaćenom porezu na dodanu vrijednost Hrvatskoj državi (što je Agrokor kasnije demantirao).

Osim strogo ekonomskih pokazatelja, Agrokor počinje gubiti i na vanjsko-političkom planu, gdje ruski veleposlanik u Zagrebu, Anvar Azimov, počinje davati u sumnju kako je upitno hoće li Sberbank financirati daljnje poslovanje tvrtke. Sve se glasnije počinje pričati u potrebama restrukturiranja tvrtke, mada još uvijek nisu masovno rašireni pesimistični scenariji. Osim toga, i Vlada i oporbeni političari još uvijek su smatrali kako situacija nije kritična i uporno su zagovarali opstanak Agrokora, kao lokomotive gospodarstva i regije. Pa tako, ministar financija i bivši direktor u Agrokor, Zdravko Marić umiruje javnost kako će Agrokor sigurno opstati, a ministrica gospodarstva Martina Dalić daje paušalne komentare kako menadžment Agrokora mora voditi brigu o situaciji. Najdalje odlazi Branko Grčić, zastupnik oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske i ekonomski stručnjak, koji upozorava kako Agrokor mora opstati „na bilo koji način“, tvrdeći kako je „u ovom trenutku ključno … ne širiti loše vijesti o Agrokoru“.

Situacija počinje eskalirati u martu kada postaje jasno da situacija izmiče kontroli. Iako i ministar Marić i Agrokor tvrde da nema dugova prema državi, postaje sve jasnije da će Vlada morati odigrati svoju ulogu. Pritisnuta medijskim upitima, Vlada priznaje sredinom mjeseca kako se potajice našla s vlasnikom Agrokora Todorićem i njegovim menadžmentom, kao i sa predstavnicima Sberbanka. Iako je već tada na tim sastancima zaključeno kako Vlada neće izravno financijski reagirati kako bi spasila koncern, Vlada svejedno započinje sastanke s dobavljačima.

Isto tako, sve se glasnije počinje pričati o potencijalnom zakonu vezanom za situaciju, koji bi Vlada hitno predložila Saboru. S druge strane, sve se glasnije priča o potencijalnom posebnom aranžmanu između Agrokora i banaka, kojim bi se dugovi na neko vrijeme stavili na „stand-by“. To je i napravljeno, tako što je 31. marta potpisan stand-still ugovor između Agrokora i kreditora, čime se postavlja posebna privremena uprava koja bi provela brzo snimanje situacije u tvrtki i restrukturiranje.

Kao posljedica toga, za glavnog direktora za restrukturiranje postavljen je Antonio Alvarez III iz globalne konzultantske kuće Alvarez & Marsal – želja najvećeg kreditora. Alvarez III odmah je najavio veliku bitku za tvrtku, a dalo se naslutiti kako će se ići u opsežno restrukturiranje – smanjenje broja zaposlenih, gašenje i prodaja tvrtki – kako bi se spasio koncern.

A aprilu se odvio finale krize Agrokor. Vlada početkom mjeseca upućuje svoj prijedlog zakona za rješavanje situacije u saborsku proceduru, koji se navodno nadahnuo sličnim zakonskim rješenjima u drugim europskim državama – poput Italije. Sabor je tako 6. aprila donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji je odmah prozvan Lex Agrokor – što zbog trenutka u kojem je donesen, što zbog uvjeta u definiranju sistemskih tvrtki: više od 5,000 zaposlenih i preko jedne milijarde eura duga. Ovaj zakon, koji predviđa 15-mjesečnu izvanrednu državnu upravu – od strane izvanrednog upravitelja postavljenog od Ministarstva gospodarstva – je navodno donesen po uzoru na zakonska rješenja u slučaju afere Parmalat u Italiji. No međutim, problematičnost zakona je naznačena od više aktera, Peđa Grbin, zastupnik SDP-a, primijetio je kako sličan zakon u Italiji – mnogostruko moćnije i veće tržište od hrvatskog – uključuje tvrtke s 1,000 zaposlenih i dugom od 200 milijuna eura.

Odmah prvim danom stupanja Zakona na snagu 7. aprila, Todorić je u ime menadžmenta zatražio pokretanje postupka izvanredne uprave za Agrokor.

„Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi,“ napisao je Todorić u svojoj izjavi nakon pokretanja postupka, koji znači neizvjesnost za njegove zaposlenike, brojne dobavljače i hrvatsku ekonomiju u cjelini.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by