Berlusconi e Djukanovic

Nakon što je kompanija "A2A" iz Milana kupila trećinu akcija crnogorske "Elektroprivrede" Italija je na velika vrata ušla u Crnu Goru. Investicije koje se najavljuju iz te susjedne zemlje govore da ona namjerava da Crnu Goru napravi svojom bazom na Balkanu, odnosno da će Italijani po investicijama preteći do sada neprikosnovene Ruse.

21.09.2009. -  Mustafa Canka Ulcinj

Crnogorski zvaničnici imaju razloga za zadovoljstvo. Kupovinom trećine akcija "Elektroprivrede" u finansijski sistem te zemlje je u roku od tri mjeseca iz Italije uplaćeno preko 400 miliona eura. Taj novac je prijeko potreban vlastima u Podgorici da održe finansijsku i socijalnu stabilnost posustalog "crnogorskog ekonomskog čuda".

Vlada premijera Mila Đukanovića se već mjesecima suočava sa teškom budžetskom krizom. Prinuđena je da smanji zarade zaposlenih u brojnoj državnoj administraciji, kao i svoje troškove. Zato je tokom cijele godine panično tražila nekog velikog investitora za prodaju "porodičnog srebra ("Elektroprivreda" je glavno preduzeće za energiju u zemlji) kako bi se, bar djelimično, popunila prazna državna kasa.

Za Đukanovića je veoma važno što će sav novac od prodaje dionica i dokapitalizacije "Elektroprivrede" ići preko "Prve banke", koju kontroliše njegov brat Aco, a u kojoj i crnogorski premijer i njegova sestra Ana takođe imaju akcije. "Prva banka" je krajem prošle godine bila na koljenima i zato joj je crnogorska Vlada, uprkos prigovorima opozicije, hitno dodijelila kredit od 44 miliona eura. Novcem "A2A" koji će kroz nju ići državi, "Elektroprivredi" i malim akcionarima, za očekivati je da će ta finansijska institucija u potpunosti prevladati problem likvidnosti.

Crnogorski vicepremijer Vujica Lazović rekao je da je Crna Gora sklapanjem ugovora sa "A2A" dobila strateškog partnera, sa kojom će zajedno raditi na unaprijeđenju i modernizaciji "Elektroprivrede" i podizanju efikasnosti te kompanije. "Za nas je posebno značajno što će nam partner biti iz jednog od najrazvijenijih regiona EU. Dogovorili smo se o maksimalnoj zaštiti javnih interesa i kroz ugovor je prezentirana činjenica da će u narednih pet godina država Crna Gora i dalje biti većinski vlasnik 'Elektroprivrede'", dodao je on.

Međutim, u crnogorskoj opoziciji tvrde da brzina i netransparentnost prodaje trećine najznačajnijeg razvojnog potencijala Crne Gore pokazuju da se ne radi o čistom poslu.

Potpredsjednik "Pokreta za promjene" Branko Radulović siguran je da će italijanske kompanije ostvarivati enormne profite na račun Crne Gore i njenih građana tako što će ne samo plaćati veću cijenu električne energije, već i što će struja proizvedena u Crnoj Gori podvodnim kablovima ići u Italiju.
On smatra da je kompanija "A2A" odabrana i iz političkih razloga, jer, kako navodi, već godinama se pred sudovima u Italiji vodi proces za "mafijaško udruživanje i šverc cigareta" protiv premijera Mila Đukanovića i njegovih prijatelja i saradnika. "Postaje jasno da je 'Elektroprivreda' i ukupni elektro-energetski potencijal Crne Gore kompenzacija za prošlost i slobodu Đukanovića i njegovih drugova za učešće u švercu cigareta", tvrde u crnogorskoj opoziciji.

Profesor ekonomije Milenko Popović je rekao da postoji sumnja da se u ovom slučaju radi o korupciji, i to političkoj korupciji, te istakao da bi time trebalo pozabaviti tužilaštvo.
Ruski "InterRao", iza koje stoji vlada premijera Vladimira Putina, odlučila je da da tuži crnogorsku vladu zato što je njena ponuda odbijena na tenderu za kupovinu akcija i dokapitalizaciju "Elektroprivrede". To nisu uradili predstavnici grčkog konzorcijuma "Golden Energy" i "Public Power Corporation", iako su za cijenu akcija ponudili trećinu više od "A2A".

"Zeleno svijetlo" za tu "investiciju stoljeća" sa Italijanima dato je u martu ove godine, kada je u Crnoj Gori, u finišu kampanje za parlamentarne izbore, boravio italijanski premijer Silvio Berluskoni. On je tada najavio da će to biti početak velikih italijanskih ulaganja u ovu zemlju.

Kako je saopštio ministar za ekonomski razvoj Italije Klaudia Skajole, italijanske firme uložiće u razvoj crnogorske privrede oko četiri milijarde eura. Veliko interesovanje iskazale su, pored "A2A" i kompanije "Terna", "Italfer" i "Enel". Kompanija "Terna" će do 2013. godine postaviti podvodni kabal visokog napona (hiljadu megavata) na dno Jadranskog mora, od crnogorskog grada Tivta do Peskare, "Italfer" će rekonstruisati i izgraditi još jedan kolosjek na željezničkoj pruzi Bar - Beograd, a "Enel" termoelektranu na ugalj od 800 do 1.200 megavata u saradnji sa italijanskom čeličanom "Duferco".

Uz to, "Enel" je spremna da izgradi postrojenje za sagorijevanje komunalnog otpada čija bi toplota proizvodila električnu energiju u termolelektrani kapaciteta 80 megavat-časova.
Kompanija "A2A" namjerava da izgradi četiri hidroelektrane od 240 megavata. Tender za te projekte biće raspisan već narednog mjeseca, iako još nije urađena ni obavezna studija o uticaju tih elektrana na životnu sredinu.

Sljedeći korak u saradnji italijanske i crnogorske privrede, kako je rekao Skajole, mogao bi biti na polju turizma, odnosno izgradnja modernih hotelskih i trgovačkih kapaciteta.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je uvjeren da se na ovaj način Crna Gora definitivno strateški veže za italijansku ekonomiju."Budimo iskreni: ekonomski odnosi naše dvije zemlje su u proteklom periodu bili na vrlo niskom nivou. Sada to više nije tako i sve njihove aktivnosti pokazuju da Italijani žele da Crna Gora bude njihov strateški partner", dodao je Vujanović.

"Crna Gora je zanimljiva u tom smislu što pokazuje odlučnost i spremnost ka evropskim integracijama. Ona je interesantna i definitivno je na meti italijanskih investitora", dodao je italijanski ambasador u Podgorici Serđo Barbanti.