Mihajlo Jovovic (foto L. Zanoni)

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i njegov sin Miljan fizički su početkom avgusta u centru glavnog grada Crne Gore napali zamjenika glavnog urednika dnevnika „Vijesti" i fotoreportera tog lista samo zato što su pokušali da fotografišu nepropisno parkirano vozilo podgoričkog gradonačelnika. Skandal u Podgorici pobudio je pažnju medija u Evropi za Crnu Goru

03.09.2009. -  Mustafa Canka Ulcinj

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i njegov sin Miljan fizički su početkom avgusta u centru glavnog grada Crne Gore napali zamjenika glavnog urednika dnevnika „Vijesti" Mihaila Jovovića i fotoreportera tog lista Borisa Pejovića samo zato što su pokušali da fotografišu nepropisno parkirano vozilo podgoričkog gradonačelnika. Pejović je dobio nekoliko šamara, dok je Jovoviću od udaraca pukla bubna opna. Uprkos tome, istražni sudija je napadnutog novinara proglasio napadačem, jer je navodno nanio teške tjelesne povrede vozaču gradonačelnika Podgorice. Istražni sudija je u rješenju o otvaranju istrage Jovovića proglasio je prvookrivljenim zbog čega mu prijeti kazna zatvora od jedne do osam godina, dok se Miljan Mugoša tereti za lakši oblik krivičnog djela.

Slučaj „Gradonačelnik Podgorice i njegov sin prebijaju novinare" dobiće epilog na sudu. No, ovaj skandal je jasno pokazao da su državne institucije u Crnoj Gori, od tužilaštva preko policije pa do zdravstva, samo instrumenti u rukama jedne grupe ljudi, uvjereni su analitičari u ovoj zemlji.

Policija je u noći 5. avgusta u Podgorici neprofesionalno obavila svoj dio posla, tužilaštvo takođe, Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore je opozvalo, ali ne i suspendovalo trećeg sekretara crnogorske Ambasade u Vašingtonu, gradonačelnikovog sina Miljana Mugošu.

Možda je najporaznije ponašanje tužilaštva koji je odredilo da zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnika „Vijesti" Mihailo Jovović bude prvooptuženi u sudskom postupku zato što je, navodno, nanio teške tjelesne povrede vozaču gradonačelnika Podgorice!? Potvrdu o tome izdao je 14 sati poslije incidenta Klinički centar u Podgorici. Jovović, kome je te noći od strane Mugošinih razbijena bubna opna, tvrdi da je u pitanju ordinarna neistina.

Indikativno je takođe da se u izvještaju policije sa mjesta događaja ne pominje pištolj kojim je Jovoviću te noći prijetio gradonačelnikov sin, jer je policija odbila da prekontroliše službeno vozilo Mugoše.

Jovović i fotoreporter najtiražnijeg crnogorskog dnevnog lista Boris Pejović su u centru Podgorice samo željeli da fotografišu nepropisno parkirano vozilo Miomira Mugoše.

Ministar i direktor policije Crne Gore su, odmah nakon ovog skandala, saopštili da je njihova služba profesionalno obavila svoj dio posla.

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković rekao je da su službenici policije, kao i pripadnici nekih drugih javnih službi, te noći bili blokirani autoritetom gradonačelnika Podgorice.

Komentator nezavisnog podgoričkog nedeljnika „Monitor" Andrej Nikolaidis kaže da se poslije ovog slučaja Crna Gora, u civilizacijskoj ravni, vratila više od 200 godina unazad. „Ovo je društvo ogoljeno do srži! Ovde postoje grupe silnika koje su u stanju da mlate, pucaju, otimaju, pa, ako treba, u sred bijela dana. Pravosudni i policijski aparat tim ljudima ne mogu ništa. To su države u državi, institucije (a mislim na pojedince) nad kojima država Crne Gora, očito, nema nikakve ingerencije. To je jednostavno poredak koji deluje silno i moćno, ali to je poredak koji ruši sam sebe, i to je neminovnost. Istorija je bila prepuna takvih poredaka silnika koji su mislili da mogu da čine što god hoće, i oni doista i mogu, ali do jednog momenta."

Skandal je užasnuo međunarodnu javnost, novinarske organizacije u svijetu i većinu građana Crne Gore. Generalni sekretar SEEMO (Medijska organizacija jugoistočne Evrope), sa sjedištem u Beču, Oliver Vujović je rekao da su ljudi bili šokirani kada su čuli za taj slučaj, jer tako nešto u Evropi nije zabilježeno.

„U nijednoj evropskoj zemlji, pa ni u Bosni i Hercegovini, se ne bi moglo desiti da poslije sličnog skandala javna ličnost bude na istoj funkciji još 24 sata", rekao je glavni urednik sarajevskog nedjeljnika „Dani" Senad Pećanin.

Skandal u Podgorici pobudio je pažnju medija u Evropi za Crnu Goru, koja je nakon referenduma praktično nezanimljiva za Zapad. „Tek sa približavanjem Evropskoj uniji rasti će i interesovanje za dešavanja u Crnoj Gori", kaže odličan poznavalac prilika na jugoistoku Evrope, austrijski novinar Norbert Mapes-Nidik.

On je, kao i mnogi novinari najpoznatijih evropskih medija, najavio da će u septembru, nakon godišnjih odmora, posjetiti ovu „malu zemlju, a veliku temu".

Zabrinutost za stanje medija u Crnoj Gori je pojačana nakon izjave premijera Mila Đukanovića koji je, uzimajući Mugošu u zaštitu, vlasnike nekih crnogorskih medija optužio za „medijsko nasilje".

"Zabrinjava što je Đukanović nasilje gradonačelnika pokušao da relativizuje teškim optužbama o 'ličnim i privatnim ratovima', što se može tumačiti kao javno prebacivanje odgovornosti na medije", kazao je koordinator Novinarskog samoregulatornog tijela Mirsad Rastoder.

On je ocijenio da ta organizacija redovno ukazuje na greške novinara, ali u činjenici da novinari potenciraju i teme koje se ne dopadaju vladajućoj strukturi, nije konstatovano „medijsko nasilje", već "profesionalno ukazivanje na primjere neobuzdane moći, koja je u suprotnosti sa zakonima i evropskim interesima države".

U politici, kao i u životu, nema slučajnosti. Već nekoliko mjeseci evidentan je (koordinisani?) pritisak na crnogorskog premijera i vladajuću oligarhiju koji dolazi uglavnom preko Vašingtona i njegovih institucija i organizacija. Tako je, na primjer, američki „Centar za javni integritet" je u junu optužio Đukanovića da je nagomilao ogromno bogatstvo i da „Crna Gora funkcioniše kao njegov porodični biznis", USAID tvrdi da korupcija cvjeta u Crnoj Gori, dok su ambasade SAD i SR Njemačke u Podgorici izrazile zabrinutost zbog kršenja medijskih sloboda u toj zemlji.

Mnogi pažljiviji posmatrači su uvjereni da bi slučaj „Mugoša i sin biju novinare" mogao da se iskoristi i za izazvanje izbora u Podgorici. A oni su uvijek bili problem za Đukanovićeve socijaliste, jer ih nijesu mogli dobiti bez podrške albanskih nacionalnih stranaka. Procjenjuje se i da je naraslo nezadovoljstvo radnika niza velikih poharanih preduzeća i da je u glavnom gradu najveće i najvidljivije socijalno raslojavanje u Crnoj Gori.

Da je taj scenario realan pokazuje činjenica da je Mugoša ovih dana krenuo u obilazak terena i najavio završetak nekoliko kapitalnih projekata. Istovremeno opozicija je prikupila potpise za vanrednu sjednicu gradskog Parlamenta na kojem će se raspravljati treba li nakon ovog skandala organizovati referendum za smjenu čelnog čovjeka Podgorice.