Parada ponosa (foto D. Kalac)

Parada ponosa (foto D. Kalac)

U srijedu u Budvi organizovana je prva „Parada ponosa“ u Crnoj Gori. Oko tridesetak učesnika parade, a preko 400 policajaca pod punom opremom. Preko hiljadu Budvana, najviše mladih, okupljenih oko navijačkih grupa, već prije početka skupa zasuli su kamenicama i jajima demonstrante

25.07.2013. -  Mustafa Canka Ulcinj

„Da nije bilo policije u ovolikom broju nas bi danas linčovali“, izjavio je jedan od učesnika prve „Parade ponosa“ koja je u srijedu organizovana u Budvi, poznati istraživač kršenja ljudskih parva Aleksandar Zeković.

Jer, na ovoj manifestaciji koja je održana ispred zidina 2,5 milenijumskog budvanskog Starog grada bilo je tek tridesetak učesnika parade, a preko 400 policajaca pod punom opremom. Obzirom da se u Budvi odmara preko 50 hiljada gostiju, organizatori su očekivali da će broj učesnika šetnje upravo zbog te činjenice biti znatno veći.

A atmosfera je zaista bila veoma naelektrisana odmah nakon što je najavljeno da će se „Parada ponosa“ održati u tom primorskom gradu. Preko dvije hiljade ljudi je potpisalo peticiju kojom se tražila zabrana tog skupa, što je podržala većina lokalnih političara.  

Stotinak mještana je odlučilo da taj dan provedu na Žabljaku ili Kolašinu, samo da ne bi bili u svom gradu!? Preko hiljadu Budvana, najviše mladih, okupljenih oko navijačkih grupa, već prije početka skupa zasuli su kamenicama i jajima demonstrante i silom pokušali da probiju policijski kordon. Kamenom je pogođen i pomoćnik crnogorskog ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić, koji je takođe prisustvovao ovom skupu. Na Paradi su bili i predstavnici vodećih političkih partija, aktivisti nevladinog sektora i predstavnici nekoliko stranih diplomatskih misija u Crnoj Gori.                                                                                                                                                            

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direkcija Akcije za ljudska prava (HRA) je pozdravila sve slobodne ljude u CG i one koji se bore "protiv mraka i neznanja", dok je naprijed navedeni Zeković rekao da će se "svi koji su danas bili protiv ovoga stidjeti kao

 

što su se stidjeli zbog ponašanja devedestih godina prošloga vijeka".

Učesnici manifestacije su, u pratnji jakih policijskih snaga, brodom napustili budvansku luku, a šteta pričinjena u tom gradu tek će se utvrditi. Za sada je izvjesno samo da je nekoliko učesnika skupa povrijeđeno, među njima i policajci, a da je uhapšeno 20 osoba. “nećemo imati milosti ni prema kome. Ovo društvo se mora naučiti toleranciji i poštovanju razlika. To su EU vrijednosti”, rekao je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. 

Glavni organizator ove manifestacije, Zdravko Cimbaljević iz LGBT “Forum Progres” rekao je da je reakcija huligana "bila grozna" ali da su svi "ponosni što su uspjeli da se okupe i da je na taj način Crna Gora, ipak, uspjela da demonstrira slobodu okupljanja”.

Inače, ranije je bilo najavljeno da će krajem oktobra i u Podgorici biti organizovana “Parada ponosa”. Nakon ovakvih dešavanja u Budvi, veliko je pitanje da li će se pripadnici LGBT zajednice u Crnoj Gori usuditi da preduzmu taj korak.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by