Krivokapić i Đukanović (foto OSCE PA)

Krivokapić i Đukanović (foto OSCE PA )

Sto dana nakon lokalnih izbora, u glavnom gradu Crne Gore, u Podgorici, formirana je lokalna i još više konsolidovana centralna vlast

11.09.2014. -  Mustafa Canka Ulcinj

Bila je to do sada najinteresantnija politička igra u Crnoj Gori, sa lošom završnicom. Naime, pojavila se nada da bi u najznačajnijem gradu u zemlji Demokratska partija socijalista premijera (DPS) Mila Đukanovića, nakon više od dvije decenije vladavine, mogla preći u opoziciju. A ukoliko bi se to desilo u Podgorici, u kojoj živi trećina stanovništva Crne Gore, onda bi se promjene lakše mogle desiti i na državnom nivou.

Tim prije što je Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića, 17 godina bliski partner DPS, napravila predizborni savez „Evropsko lice Podgorice“ (ELP) sa opozicionom Pozitivnom Crnom Gorom. I njihova retorika je tokom kampanje bila izrazito kritička prema Đukanovićevoj vlasti, u čemu je prednjačio Krivokapić.

Navodili su da žele nestranačku upravu, najavili preispitivanje spornih poslova ranije lokalne uprave DPS-a, obećavali bolji život građana, obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Uostalom, SDP je već dvije godine počela da se distancira od DPS-a i da sa opozicijom u crnogorskom parlamentu usvaja niz zakona koji nijesu bili po volji Đukanoviću.

No, iako je nakon izbora u Podgorici, sa pet osvojenih mandata, bila upravo u poziciji koju je priželjkivala, odnosno „tas na vagi“, koalicija ELP se – raspala!?

Krivokapić je nakon sto dana iscrpljujućih pregovora, sklopio dogovor sa DPS-om, iako mu je opozicija ponudila da samostalno formira manjinsku vlast. Očito, on je to želio, ali nije imao snage da ubijedi svoje najbliže saradnike da je vrijeme da se prekine dugotrajno partnerstvo sa Đukanovićevim socijalistima i krene u nužne promjene.

Neki analitičari smatraju da je razlog tome i očekivanje da bi do kraja naredne godine Crna Gora trebalo da postane članica NATO-a, pa su zapadni čelnici sugerisali Krivokapiću da do tada ne pravi savez sa opozicijom, koja je većinski protiv članstva ove države u toj vojno-političkoj organizaciji.

No, iz Pozitivne Crne Gore, kao i iz opozicionih stranaka, su optužili Krivokapića i SDP da su prevarili birače, i postali samo krilo DPS-a.

„SDP se na duže vrijeme marginalizovao sa političke scene i pokazao se kao partija kojoj se ne može vjerovati“, kaže politički analitičar Daliborka Uljarević.

Ona smatra da bi samo nekim većim potezom, kao na primjer pokretanjem inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi, SDP mogla da djelimično povrati narušeno povjerenje opozicije i najvećeg dijela svojih birača. „Ali, to u ovom trenutku izgleda kao nemoguća misija“, dodaje ona.

Istovremeno sa dogovorom o formiranju lokalne vlasti u Podgorici, Đukanović i Krivokapić su se usaglasili da se redefiniše vlast na centralnom nivou, pa je gotovo izvjesno da će se parlamentarni izbori u Crnoj Gori održati 2016. godine.

Do tada Crnoj Gori predstoji mnogo posla, a na to će, kako je najavljeno iz Brisela, biti ukazano i u Izvještaju Evropske komisije koji će biti objavljen početkom narednog mjeseca.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by