Nedavno istraživanje provedeno od strane istražnog tima i nvo MANS i OCCRP otkrilo je tajni švajcarski račun sa 3,8 milijuna dolara na ime supruge Svetozara Marovića, visokog funcionera vladajuće stranke DPS-a. Razgovarali smo s Vanjom Ćalović, direktoricom MANS-a

23.03.2015. -  Luka Zanoni

Nedavno ste objavili zajedno sa OCCRP jedan izvještaj  u kojem  ste otkrili tajne imovine porodice Svetozara Marovića, inače visoki funkcioner vladajuće partije SDP i bivši predsjednik SCG (2003-2006 dok je postojala ta federacija). Naslov izvještaja glasi: “Supruga Svetozara Marovića sakrila 3,8 miliona u Švajcarskoj ”.  Hoćete li nam ispričati o čemu se radi i kako ste došli do tih podataka?

Dokumenta smo dobili od Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara posredstvom naših partnera iz OCCRP-ja. Riječ je o kopiji baze podataka koju je jedan zaposleni u IT sektoru HSBC banke dostavio francuskim vlastima. Prema tim podacima na računu supruge Svetozara Marovića, Đorđine je u 2006. i 2007. godini bilo 3,8 miliona dolara. Taj novac nije prijavljen u zvaničnim izvještajima o prihodima i imovini Marovića koje je on dostavio Komisiji za konflikt interesa, niti se sticanje tako velike svote može objasniti zvaničnim prihodima Marovića. Kompletnu dokumentaciju smo dostavili Vrhovnom državnom tužiocu u okviru krivične prijave i tužilaštvo je zatražilo zvanične informacije od švajcarskih pravosudnih organa.

Nije prvi put da istražujete Marovićeva posla u CG… šta se promjenilo od famozne afere Zavala , koju ste nazvali u objavljenom izvještaju “jedan od najkontroverznijih građevinskih projekata u Crnoj Gori”, do danas? Da li se od tog projekta, po kojem su trebali izgraditi na poluostrvu Zavala novi resort za takozvani luksuzni turizam, koji ste uspjeli zaustaviti,i zbog kojeg je Dragan Marović bio uhapšen za zloupotrebu položaja,barem nešto promjenilo?

Na žalost nije se dogodilo ništa. Umjesto da bude optuženi, Marović je svjedok u tom predmetu koji je pokazao da tužilaštvo nije imalo elementarne političke volje da procesuira ovog visokog funkcionera vladajuće partije. Vidjećemo da li će novi Vrhovni državni tužilac do kraja istrage tajnog računa Marovićeve supruge zaista postupati profesionalno.

Kako je Marović reagovao na vaše tvrdnje?

On nije ni potvrdio ni demantovao naše tvrdnje, već se služio najprizemnijim uvredama, a njegov advokat je nedavno rekao da Marovići sada nemaju račun u toj banci, ne obrazlažući da li je račun postojao u toku 2006. i 2007. godine, kako pokazuje dokumentacija švajcarske banke.

Da li će to biti na neki način test za nezavisnost VDT-a?

Ovo će sigurno biti veliki test za novog VDT-a. Za sada, reagovali su vrlo efikasno i mi ćemo detaljno pratiti njihovo dalje postupanje, a sigurna sam da će ovaj slučaj biti i predmet interesovanja Evropske komisije, imajući u vidu njihove zahtjeve da Crna Gora konačno obezbijedi konkretne rezultate u borbi protiv korupcije na visokom nivou.

Da li mislite da će EU na neki način reagovati?

Vjerujem da će EU pažljivo pratiti ovaj slučaj i da će im postupanje i efikasnost institucija u ovom predmetu omogućiti da steknu jasniju sliku o političkoj volji za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Da li će to imati neki uticaj na političku scenu u CG?

Ne vjerujem da to može imati veći uticaj na političku scenu, osim ukoliko Marović odluči da progovori o drugim funkcionerima koji imaju tajne račune u inostranstvu. Ponašanje DPSa pokazuje da će se oni potruditi da se što vise javno distanciraju jer je ovaj slučaj doveo do velike osude javnosti glavnog ideologa DPSa, uključujući i brojne članove DPSa koji žive od skromnih zarada i sigurno su svjesni da su bili zloupotrijebljeni kao glasačka mašinerija zarad nečijih privatnih interesa i profita.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by