Ingresso del KAP

Ulaz KAP

Ogromni problemi u najvećem crnogorskom preduzeću, Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP), doveli su Crnu Goru na rub ekonomske katastrofe. Pred najvećim iskušenjem je i crnogorska vladajuća koalicija

02.04.2012. -  Mustafa Canka Ulcinj

“Odluka crnogorske vlade o prodaji KAP-a bila je veoma loša”, zaključila je Komisija za kontrolu i praćenje procesa privatizacije skupštine Crne Gore. Jer, sada je definitivno jasno da će Crna Gora i njeni građani plaćati kredite KAP-a, čiji je vlasnik ruski oligarh Oleg Deripaska.

A prodaju tog preduzeća su u jesen 2005. godine, daleko od očiju javnosti dogovorili Deripaska i tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović. Zvaničnici u Podgorici su uvjeravali javnost da se radi o odličnom poslu i da će ruski partner načiniti od KAP-a moćnu kompaniju.

Da se to desilo, bio bi to veliki impuls za crnogorsku ekonomiju, jer se u reprolancu KAP-a ostvaruje gotovo polovina bruto-društvenog proizvoda Crne Gore.

Ali, Rusi nisu ništa investirali u to preduzeće, iako je ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, koji često navrati do Crne Gore, izjavio nedavno u Podgorici da su oni uložili u KAP čitavih 300 miliona eura!? Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić sada tvrdi da ruske investicije u KAP ne prelaze 50 miliona eura, i da praktično ništa nije uloženo u zaštitu prirodne sredine. Zvaničnici u Podgorici najavili su da bi protiv čelnika KAP-a mogli podnijeti i krivične prijave zbog nesavjesnog poslovanja.

Nezavisni ekonomisti i lideri opozicije smatraju da se radi o klasičnom korupcionaškom poslu, kao što je to bio slučaj sa „Telekomom Crne Gore“, što su nedavno utvrdili američki istražitelji.

Ukupni dugovi KAP-a iznose 350 miliona eura, a subvencije države 70 miliona eura GODISNJE ILI UKUPNO?. Rusi, naime, nisu u posljednje četiri godine plaćali struju, repromaterjal, poreze i doprinose. Sada su aktivirane i garancije za kredit od evropskih banaka u visini od 22, a uskoro će stići za još 110, što će uz kamate ukupno iznositi 170 miliona eura koji će pasti na teret Crne Gore. Za zemlju čiji je godišnji budžet 1,2 milijardi eura to je ogromno izdvajanje.

Kako Crna Gora tih para jednostavno nema, ona će se morati zaduživati. Već je najavljeno da će u aprilu biti izvršen rebalans državnog budžeta. „Motiv za takvu odluku leži u činjenici da se moraju pronaći sredstva za isplatu garancija KAP-a“, kaže predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović.

Potpredsjednik opozicionog „Pokreta za promjene“ Branko Radulović ističe da će u slučaju aktiviranja svih garancija za KAP Crna Gora bankrotirati, jer neće moći da plaća svoje obaveze. Najavljena su i nova poskupljenja u toj zemlji, te povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), a učestali su i protesti građana koje organizuju sindikati, nevladine organizacije i studenti. Sada najavljuju da će tražiti smjenu vlade premijera Igora Lukšića, jer je, kako navode, on nespreman da se suoči sa posljedicama krize i da radi u interesu domaćih i stranih tajkuna. „U Evropi već imate slučaj da država, kada dođe u situaciju da ne može da vraća dugove, kao Grčka i Italija, jednostavno se jedna takva kriza koristi da se doslovno umjesto demokratskog izbora vlasti primjenjuje ono što se u slučaju firme naziva stečajna uprava“, kaže profesor na podgoričkom univerzitetu Milenko Popović.   

Stoga je u Crnoj Gori sve u fazi previranja, pa i doskora jedinstvenoj vladajućoj koaliciji. Naime, manji koalicioni partner Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratska partija (SDP), ne želi da ponese odgovornost zbog stanja u KAP-u. Njeni ministri u crnogorskoj vladi glasali su protiv odluke da Crna Gora vraća kredite Olega Deripaske i smatraju da Rusi moraju biti protjerani iz KAP-a.  “Sada je ekonomsko-politički trenutak za Crnu Goru da prelomimo. Moramo zaustaviti ovu poharu u KAP-u i istjerati ruske investitore, koji su nam napravili veliku štetu”, kaže lider SDP-a i predsjednik skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

No, crnogorskim vlastima neće uopšte biti lako da se otarase Deripaske. Njegovi predstavnici u Podgorici su već kazali da im ne pada na pamet da za jedan euro prepuste to preduzeće crnogorskoj vladi. Uostalom, Deripaska je čovjek od povjerenja Vladimira Putina, i upravo je po njegovom nagovoru došao u Crnu Goru. Đukanović i njegov najbliži saradnik, ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen, žele da Crna Gora zadrži bliske odnose sa Rusijom.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy