U Crnoj Gori je postalo pravilo da krajem godine državno tužilaštvo pokrene istragu o nekoj većoj aferi. Ovoga puta su se na meti našli bivši direktori moćne Crnogorske komercijalne banke (CKB).

08.01.2013. -  Mustafa Canka Ulcinj

Bivši menadžeri optuženi su da su od 2005. do 2009. godine, mimo internih procedura banke, odobrili pet kredita bez valjanih garancija, što je, kako navode u tužilaštvu, prouzrokovalo štetu CKB u iznosu od sedam miliona eura. Sva optužena lica su odmah negirali optužbe i naveli da će svoju nevinost dokazati pred sudom.

Obzirom da se radi o moćnim osobama crnogorska javnost je otvaranje ove istrage najprije protumačila kao znak da je vlast spremna da krene u lov na tzv. velike ribe. No, kada je istražni sudija odbio zahtjev tužilaštva da se privedenima odredi jednomjesečni pritvor i uz to istakao da “u optužnici nema nijednog bitnog elementa krivičnog djela”, pokazalo se da se, ipak, radi o prvorazrednom skandalu. Tim prije što je glavnooptužena u ovom postupku Milka Ljumović, sestra Miodraga Perovića, oštrog kritičara premijera Mila Đukanovića i vlasnika koncerna “Vijesti”, najuticajnije medijske kuće u toj zemlji.

Stoga su analitičari ocijenili da je otvaranje ove istrage zapravo osveta, jer su dnevnik i televizija “Vijesti” tokom čitave 2012. godine ukazivali na uključenost sestre premijera Đukanovića, advokatice Ane Kolarević, u korupciju u procesu privatizacije crnogorskog “Telekoma”, koja je utvrđena pred američkim pravosuđem.

Urednik u nezavisnom nedjeljniku “Monitor” Zoran Radulović kaže da povratkom na državnu funkciju premijer nastavlja da po starom obrascu upravljanja Crnom Gorom koristeći kao batinu državnu tužiteljku Ranku Čarapić i njenu pomoćnicu za oblast organizovanog kriminala Đurđinu Ivanović. “Hapšenje menadžera CKB predstavlja pokušaj da se na izazove koji je dio crnogorskih nezavisnih medija uputio vlastima odgovori istom mjerom. ‘I ti imaš sestru’, poruka je koju preko Čarapićke i Ivanovićke Đukanović šalje svakome ko se usudi da pita za pravdu, slobodu i njegove poslove. A iskustvo sa 20-ogodišnjim obavljanjem vlasti aktuelnog premijera nas uči da nastavak ove priče tek slijedi”, tvrdi on.

Radulović dodaje da bi mnogo bolje bilo da je Đukanović pitao za poslovanje te banke svoje bliske rođake i kumove koji su upravo akcionarstvom u CKB zaradili milione eura ili pak podigli kredite vrijedne desetine miliona eura. Važno je svakako podsjetiti da je prije prodaje mađarskoj OTP banci, CKB pokrivala više od polovine tržišta u Crnoj Gori, odnosno praktično imala monopol na crnogorskom novčarskom tržištu. Ona je izdašno kreditirala i državu i njena preduzeća, pa će se sa nastavkom ovog procesa, gotovo izvjesno, otvoriti “Pandorina kutija” u kojoj su isprepleteni novac, politika i mediji.

Jedan od čelnika Demokratskog fronta Nebojša Medojević je kazao da je važno da se hapšenje menadžera CKB ne pretvori u obračun sa kritičarima vlasti. "Ovdje se primjećuje selektivnost, jer ako odnekud treba da se krene, onda treba da se krene od ‘Prve banke’, koja je u većinskom vlasništvu porodice Đukanović. Važno bi bilo da se ovo ne koristi kao naplata državnog tužioca protiv svojih kritičara, nego da se selektivnost po svaku cijenu izbjegne”, rekao je Medojević.

Sve se to dešava u vremenu kada Crna Gora očekuje da sa EU otvori znamenitih poglavlja 23. i 24., a koja se odnose na vladavinu prava, korupciju i organizovani kriminal. Šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič je crnogorskim vlastima već poručio: “Nas ne interesuje toliko šta je napravljeno, nego šta još nije napravljeno. Proces na kraju mora da završi sa ispunjavanjem svih kriterijuma. Prema tome, to je krajnji cilj i tu neće biti ustupaka. EU će biti jako stroga”.

Dakle, Crna Gora ulazi u veoma interesantno razdoblje koje će obilježiti borba protiv najvećih izazova sa kojima se ona danas suočava na svom evropskom putu, a to su korupcija i organizovani kriminal. A kako se u Crnoj Gori popularno navodi da su Đukanovići tzv. prva, a Perović i njegovi bliski rođaci “druga familija”, onda je izvjesno da će početak 2013. godine obilježiti sukob dvije moćne porodice u Crnoj Gori.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy