Lampadina (cinocino/flickr)

Lampadina (cinocino )

Crnogorski mediji pišu da bi se Italijani najradije sada povukli iz Crne Gore, ali tim potezom ne bi mogli povratiti oko 430 miliona eura koliko su investirali u Elektroprivredu Crne Gore (EPCG)

01.12.2011. -  Mustafa Canka

Sve veći problemi u poslovanju EPCG natjerali su prošle sedmice generalnog direktora italijanske kompanije “A2A” Renata Ravanelija da posjeti Crnu Goru i sastane se sa premijerom te zemlje Igorom Lukšićem. Jer, poslovanje EPCG, u kojoj Italijani od oktobra 2009. godine imaju gotovo 44 odsto akcija i vode menadžement, se dnevno dramatično pogoršava.

Razloga za zabrinutost je mnogo. Zbog veoma nepovoljne hidrološke situacije, proizvodnja u crnogorskim elektranama je na minimumu, pa je EPCG primorana da uvozi struju. Ali, troškovi su veći od prihoda. Naime, EPCG kupuje struju iz uvoza po većoj cijeni nego što im je odobrila crnogorska Regulatorna agencija za energetiku (RAE), što znači da na tom poslu ostvaruje gubitke. Ravaneli je stoga pokušao da ubijedi Lukšića da cijena struje mora da se poveća, što je, čini se, crnogorski premijer prihvatio. Ali, crnogorski sindikalisti su zaprijetili da će, ukoliko se cijena energenata povisi, pozvati radnike i građane na masovne proteste. U situaciji kada premijer pokušava na sve načine da očuva makroekonomsku stabilnost u Crnoj Gori, a štrajkova je sve više, masovni protesti mogli bi lako oduvati njegovu slabu vladu.

EPCG ima takođe veoma velike probleme sa naplatom utrošene energije od građana, ali i od privrede. Posebno je izražen slučaj sa Kombinatom aluminijuma u Podgorici (KAP), koji je u vlasništvu ruskog tajkuna Olega Deripaske. Naime, KAP, koji troši oko 40 odsto struje u Crnoj Gori, duguje EPCG 32 miliona eura. No, to najznačajnije preduzeće u Crnoj Gori je pred stečajem, pa je postalo “kamen o vratu” EPCG. A aranžman sa Deripaskom je lično napravio bivši crnogorski premijer Milo Đukanović, baš kao i sa “A2A”.

Ali, situacija za “A2A”, odnosno EPCG, se još komplikuje. Jer, problem za te kompanije predstavlja takođe činjenica što u Prvoj banci, čiji je većinski vlasnik porodica nekadašnjeg predsjednika vlade Crne GoreMila Đukanovića, EPCG ima oko 60 miliona eura depozita. Ako bi slobodno raspologalia tim novcem ona ne bi imala finansijskih problema, ali bi Prva banka praktično bankrotirala. 

U crnogorskoj opoziciji smatraju da su ovi problemi nastali kao rezultat netransparentnih dogovora dvojice bivših premijera Crne Gore i Italije, Mila Đukanovića i Silvija Berluskonija. “Oni su napravili okvir za ovaj posao, i zajedno sa pojedinim ministrima i direktorima, moraju da krivično odgovaraju”, kaže potpredsjednik “Pokreta za promjene” Branko Radulović. On smatra da je najbojje da se ti ugovori raskinu. “Italijani traže nova poskupljenja struje. Dakle, žele da profit ostvare samo na taj način, a ne kroz efikasno upravljanje u energetskom sektoru Crne Gore”, tvrdi Radulović, koji je zatražio od crnogorskog tužilaštva da reaguje zbog “osnovane sumnje da su bivši premijeri i njihovi saradnici na organizovan način napravili nesagledivu štetu energetskom sektoru Crne Gore”.

Nekadašnji najveći akcionar EPCG Vasilije Miličković takođe vjeruje da su sva ova dešavanja posljedica tajnih aranžmana Đukanovića i Berluskonija. “Sada svi traže način da se iz tog posla izvuku”, ocjenjuje on.

Prema nezvaničnim informacijama, Italijani će pričekati do marta naredne godine da vide da li će se realizovati dogovori sa crnogorskim čelnicima, a potom povlačiti poteze. “Vjerujem da će investitori iz Italije i dalje gledati na Crnu Goru kao na atraktivnu destinaciju za ulaganja”, kaže visoki funkcioner Đukanovićeve partije Zarija Franović.

Istovremeno su iz EPCG nagovjestili da bi zbog besparice u toj kompaniji Crna Gora mogla da se suoči sa restrikcijama u snadbijevanju strujom.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy