Vanja Ćalović (foto OBC-F. Martino)

Vanja Ćalović (foto OBC-F. Martino)

Jedan događaj je ovih dana ujedinio sve slobodnomisleće ljude u Crnoj Gori. Reagovali su i američka ambasada, EU, OEBS, Savjet Evrope

27.06.2014. -  Mustafa Canka Ulcinj

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović je gotovo u svim anketama javnog mnjenja najpopularnija javna ličnost u Crnoj Gori. Taj nepokolebljivi kritičar vlasti, borac protiv korupcije i kriminala, heroina građanskog bunta, ovih se dana našla na udaru beogradskog lista “Informer”. Ovaj list blizak režimina u Beogradu i Podgorici objavio je kompromitujući tekst o navodnoj seksualnoj orijentaciji Ćalovićeve.

Ona se tim povodom nije oglašavala, ali njeni prijatelji ističu da je riječ o "lošoj montaži" i da je "glavno pitanje ko je naložio i distribuirao" taj snimak, objavljen u “Informeru”.

Za njih takođe nema sumnje: to je pokušaj obračuna sa političkim protivnicima crnogorske vlasti, koji MANS označava “logističkim centrom opozicije”.

“Za ovu najbrutalniju hajku oni nijesu mogli da pronađu domaće izvođače, već dovode specijalce i medije iz regiona”, kazao je na protestu koji je organizovan u Podgorici novinar nezavisnog nedjeljnika “Monitor” Marko Milačić. On vjeruje da je čitav plan skovao neformalni savjetnik premijera Mila Đukanovića, Vladimir Beba Popović, bivši šef kabineta ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Doista, uz punu pomoć medija iz Srbije, u čemu prednjači PINK TV Željka Mitrovića, već mjesecima traje oštra kampanja protiv Đukanovićevih protivnika u Crnoj Gori.

No, ovoga puta je, čini se, pređena “crvena linija”, pa su reagovali sve značajnije međunarodne institucije. Najprije je Američka ambasada izrazila zgražavanje zbog tekstova u kojima je “Informer” targetirao direktoricu MANS-a, potom je i delegacija Evropske unije u Crnoj Gori oštro osudila pokušaj diskreditacije istaknute aktivistkinje civilnog društva poručujući da Evropska unija neće prihvatiti odstupanje od standarda o slobodi govora u zemljama koje teže da se pridruže Evropskoj uniji. Komesar za ljudska prava Savjet Evrope Nils Mužinieks rekao je da se mora zaustaviti kampanja protiv zaštitnika ljudskih prava u Crnoj Gori,
 Sindikat novinara je napise nazvao neetičkim, a predstavnici civilnog sektora su ocjenili šokantnim nepoštovanje elementarnih normi djelovanja u javnom prostoru.

“Afera Informer” pokazuje da su građani pod nadzorom i da je riječ o nezakonitom nadzoru neidentifikovanih pojedinaca ili službi i da oni koji bi službeno trebalo da brinu o ljudskim pravima i slobodama nemaju snage da se takvom nadzoru i kažnjavanju suprotstave. Umjesto da u Crnoj Gori jača građanska kontrola onih koji imaju moć (bilo da su je stekli kakvim – takvim izborima ili su do nje došli silom), ovdje jača kontrola tih centara moći nad građanima”, tvrdi analitičar medija Dragoljub Vuković.

Lider opozicionog “Pokreta za promjene” Nebojša Medojević je uvjeren da je jedan od razloga što je sa ministarskog sastanka članica NATO-a Crnoj Gori poručeno da još mora da sačeka sa prijemom u tu vojno-političku organizaciju i ovoj skandal oko Ćalovićeve.

Zato je Državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo istragu o “slučaju Informer”, dok su neki ugledni pravnici kazali da tužilaštvo treba da zabrani prodaju i distribucije tog tabloida u Crnoj Gori.

Uostalom, i zahtjev Skupštine Crne Gore je bio da se “zaštiti medijski prostor od daljih zloupotreba”, te da se “izmjenama zakonske regulative, sistematski spriječi da se ovakvi i slični događaji ponove”.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by