Krizu u Ukrajini Crna Gora pokušava da iskoristi i uđe u NATO. Na tom putu ključne prepreke su - u samoj Crnoj Gori

14.04.2014. -  Mustafa Canka Ulcinj

Crnogorski premijer Milo Đukanović je prošle sedmice boravio u Vašingtonu gdje je američkog potpredsjednika Džo Bajdena nastojao da uvjeri da Crnu Goru treba na predstojećem samitu NATO-a u Velsu primiti u tu vojno-političku organizaciju.

Da volja na Zapadu za taj potez postoji potvrdio je i Bajden, ali je istakao da Đukanovićeva vlada mora odlučnije sprovoditi reforme, posebno u oblasti pravosuđa, odnosno borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da treba ostvariti napredak u slobodi medija. Jer, sa stalnim napadima na novinare i tolikim stepenom korupcije ova mala balkanska zemlja jednostavno ne ispunjava ni minimalne kriterijume za približavanje evroatlantskim organizacijama.

Svjestan je toga i sedmostruki crnogorski premijer, koji je na vlasti već punih 24 godine i koji je stvorio taj sistem u Crnoj Gori. „Za nas je važno da radimo i da proizvodimo dobre rezultate koji će učvrstiti argumente naših prijatelja, od kojih su SAD svakako najvažniji“, kazao je Đukanović u Vašingtonu i dodao da vjeruje da će u narednim mjesecima rasti pažnja i interes evropskih partnera za proširenje NATO-a i da će te okolnosti Crna Gora dobro iskoristiti.

Eskalacija krize u Ukrajini doista ide na ruku Crnoj Gori, ali i želja zapadnih partnera da ovu državu konačno izvuku iz interesne sfere Moskve, koja je u zapadnim medijima često nazivana i „ruska gubernija na Mediteranu“.

U prethodnih deset godina Rusi su uložili preko dvije milijardi eura u tu zemlju (što je više od godišnjeg državnog budžeta Crne Gore), kupovali najtraktivnije lokacije na Primorju i najveća preduzeća u toj zemlji. Njeni zvaničnici i javno su se protivili namjeri Podgorice da uđe u NATO, pa bi sada ta odluka bila „prst u oko Rusiji“ i to u trenutku kada se ona suočava sa krizom „u svom dvorištu“.

No, Đukanović i njegovi saradnici procjenjuju da je ovo pravi momenat za tu odluku i uvjeravaju građane da ulazak u NATO znači veću sigurnost, povećavanje investicija i približavanje Evropskoj Uniji, za što postoji konsenzus u crnogorskoj javnosti.

Ali, podrška građana učlanjenju u NATO još ne prelazi 50 odsto. Zato je vlast pokrenula široku kampanju koja se sprovodi održavanjem okruglih stolova, razgovora sa građanima i studentima i gostovanjem ambasadora zemalja NATO saveza u TV-debatama.

Istovremeno je u Crnoj Gori formirano nekoliko organizacija koje se protive ulasku te države u NATO, a koji uglavnom podsjećaju na posljedice vojne intervencije na Srbiju i Crnu Goru 1999. godine.

Nedavno je osnovan i Pokret za neutralnost te zemlje, čiji čelnik Filip Kovačević kaže da bi potencijalnim ulaskom u NATO Crna Gora stekla nove neprijatelje.

Vojni analitičar Aleksandar Radić tvrdi, međutim, da NATO u ovom trenutku nema alternativu za Crnu Goru. „Neutralnost Crne Gore je neodrživa, jer mora biti prepoznata spolja, a iznutra podržana sa mnogo resursa i novca“, kaže on i dodaje da „kada Crna Gora ne bi bila ovolika kolika je, nego jedna od vodećih svjetskih sila, onda bi moglo da bude izbora“.

Inače, u crnogorskom Parlamentu postoji dvotrećinska većina za moguću odluku o učlanjenju u NATO, ali neke opozicione stranke smatraju da bi najbolje bilo da se ta odluka donese na referendumu.

U svakom slučaju, ta odluka sada prvenstveno zavisi od procjene zapadnih država da li će i tačka proširenje biti na dnevnom redu samita u Velsu. A do tada, Đukanović treba da odradi još neke konkretne stvari na terenu vezane za vladavinu prava i slobodu medija.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by