Milo Đukanović

Milo Đukanović

Crna Gora ulazi u burnu jesen. To najbolje potvrđuje činjenica da je vlada premijera Mila Đukanovića morala na sam dan skupštinskog glasanja, 1. avgusta, da povuče predloženi rebalans budžeta.

08.08.2013. -  Mustafa Canka Ulcinj

Više nema nikakve dileme da je nakon 23 godine apsolutne vladavine premijer Milo Đukanović nevoljno priznao poraz na političkoj sceni ove male balkanske zemlje. I to od svog dugogodišnjeg vjernog koalicionog partnera, Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića. Naime, socijaldemokrate su odbile da podrže Đukanovićev prijedlog po kojem bi građani Crne Gore plaćali dugove koji su u prethodne dvije godine stvoreni u poslovanju između Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). 

Naime, KAP duguje 61 milion eura za utrošenu struju EPCG, a EPCG gotovo toliko za neplaćene poreze i doprinose državi Crnoj Gori. Sada Đukanović predlaže da se taj dug prebije na taj način da država Crna Gora plati EPCG dug KAP-a. Ukoliko se zna da je u KAP-u nedavno uveden stečaj i da je na taj način faktički protjeran dosadašnji vlasnik tog najvećeg preduzeća u Crnoj Gori, ruski tajkun Oleg Deripaska, te da se Crna Gora zadužila još 102 miliona eura da plati za državne garancije koje je 2009. godine dala za KAP, onda je jasnije zašto socijaldemokrate ne žele da prihvate prijedlog Đukanovića. Na tom pitanju manji koalicioni partner je strpljivo gradio jedan od stubova svoje politike, i time zadobio snažnu podršku građana.  

Sedmostrukom crnogorskom premijeru to posebno teško pada jer je u oba ova slučaja on prepoznat u javnosti kao osoba koja je direktno pregovarala oko dovođenja Deripaske i A2A, koja upravlja EPCG. Još uvijek je takođe nepoznato kako je EPCG mogla da dvije godine isporučuje struju KAP-u koji ništa nije plaćao, te ko je istovremeno dozvolio EPCG da ne izmiruje svoje obaveze prema državi. Mediji u Podgorici pišu da Italijani posjeduju zapisnike sa sastanaka na kojima je ovaj aranžman dogovaran i da su stoga sigurni da će, ukoliko eventualno dođe do međunarodne arbitraže, lako naplatiti svoja dugovanja.

Izvršni direktor EPCG Enriko Malerba je crnogorske vlasti upozorio da će njihov kredibilitet biti jako ugrožen ako se ova situacija ne riješi. “Strani investitori bi napustili Crnu Goru”, kaže on, a sa njegovim stavovima se slaže crnogorski ministar finansija Radoje Žugić.

No, Žugić je, na sam dana glasanja u crnogorskom Parlamentu o rebalansu budžeta koji je predviđao da se dug KAP-a prevali na crnogorske građane, morao da povuče taj dokument i spasi vladu dodatne blamaže. I pored svih pritisaka SDP je ostao pri svom čvrstom stavu da ne prihvati prijedlog Vlade ostavljajući je time na ledini.

“Ako Vlada ne može da dobije podršku parlamenta, onda znači da je ona pala. Meni se čini da je ovo kraj i raspad ove vlade”, kaže potpredsjednik “Pozitivne Crne Gore” Mladen Bojanić.

I jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da se radi o veoma ozbiljnoj krizi vladajuće koalicije. “Ovakve stvari se rješavaju samo na jedan način, a to je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”, kaže on i dodaje da nastavak ove agonije direktno utiče na efikasnost vlasti i na kašnjenje u donošenju neophodnih mjera za borbu protiv ekonomske krize i rješavanja vitalnih pitanja crnogorskih građana i ekonomije.

Krivokapić, međutim, navodi da “stvari mogu nastaviti da teku”, što znači da lider SDP-a daje svom partneru još malo vremena za častan izlaz, a jedan od njih je i Đukanovićeva ostavka.

Ali, vremena, resursa i sredstava za odlaganje ove teške političke i ekonomske situacije u Crnoj Gori je sve manje. Sjednica Skupštine bi se trebala održati polovinom septembra, pa će do tada mnogo toga biti jasnije u Crnoj Gori. Baš kao što je već sada jasno da je Đukanovićeva politička zvijezda na zalasku.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by