Milo Božović, Milo Božović predsednik opštine Budva © Vijesti

Milo Božović, Milo Božović predsednik opštine Budva © Vijesti

Budva, crnogorska „prestonica turizma“, verovatno je jedina opština u svetu kojom se upravlja iz zatvora

01.02.2024. -  Vukašin Obradović Podgorica

Milo Božović, prvi čovek ovog primorskog grada, uhapšen je 13. aprila prošle godine i od tada do danas iz pritvorske jedinice u spuškom zatvoru potpisuje sve važne odluke koje omogućavaju funkcionisanje lokalne uprave.

Božović je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje ga sumnjiči za više krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i šverca narkotika.

"Postoje osnovi sumnje da je Božović učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", saopštio je tada portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Sredinom septembra prošle godine, Specijalno državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv takozvanog policijskog narko kartela, kojom je obuhvatilo 21 osobu, među kojima je i Božović. Tužilaštvo pojedince u toj grupi tereti, između ostalog, za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko sedam miliona eura, kao i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

Milo Božović (42), po struci ekonomista, od 2005. do 2020. godine bio je odbornik u budvanskom parlamentu. Posle izbora 2016, izabran je za menadžera Opštine, a kada je u avgustu 2022. predsednik Opštine Budva Marko Carević podneo ostavku, zamenio ga je Božović. Nakon lokalnih izbora u oktobru 2022. godine izabran je na čelnu funkciju u ovom gradu. Božović je bio i poslanik Skupštine Crne Gore od avgusta 2020. godine, nakon što je prosrpski Demokratski front (DF) sa koalicionim partnerima osvojio većinu na parlamentarnim izborima.

Sve do hapšenja Božović je važio za perspektivnog političara i jednu od uzdanica Demokratskog fronta. Zato i nije čudno što su prvaci prosrpskog bloka sve vreme iskazivali veliku dozu rezerve prema eventualnoj krivici njihovog saborca.

"Ako postoji neko ko nije imao nikakvog razloga da se bavi nedozvoljenim poslom to je on. Specijalni tužilac će morati da priloži mnogo dokaza da opravda ove tvrdnje", kazao je Andrija Mandić, aktuelni predsednik Skupštine Crne Gore, neposredno posle hapšenja Božovića.

Istovremeno, oko 4.000 građana Budve potpisalo je peticiju, kojom se traži da se pritvor Božoviću zameni nekom drugom merom, poput zabrane napuštanja stana, boravišta, oduzimanje putne isprave. Potpisnici peticije su istakli da je hapšenjem Božovića onemogućeno funkcionisanje grada, i upozoravali na probleme koji će nastupiti u jeku turističke sezone, kao i da je ugrožena isplata socijalnih primanja, naknade po osnovu rođenja deteta, besplatan prevoz đaka i penzionera.

Sud je, međutim, produžavao pritvor a privremeno rešenje je pronađeno tako što je predsednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić dozvolio Milu Božoviću da u zatvorskoj ćeliji potpisuje platne liste zaposlenih u opštinskoj administraciji, kao i druge dokumente. Tako je, iza zidina zatvora u Spužu, Božović, između ostalog, parafirao ugovor za rekonstrukciju glavnih gradskih ulica u Budvi, na desetine ugovora lokalne uprave sa firmama koje su dobijale poslove na opštinskim tenderima, sve do ugovora kojim se dodeljuje posao, vredan tri miliona eura, za rekonstrukciju javne rasvjete, koji je potpisao ovih dana.

U samoj Skupštini Opštine Budva očigledno ne postoji politička volja da se Božović smeni ili da se izaberu potpredsednici čime bi bila prekinuta ova svojevrsna rašomonijada.

Rešenja ove neuobičajene situacije za sada nema na vidiku, pa će Budva i dalje, osim po prirodnim lepotama, biti jedinstvena i po tome što se kabinet njenog gradonačelnika nalazi u zatvorskoj ćeliji.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by