Jablaničko jezero (fotka Organizacije sportskih ribolovaca „Konjic“)

Jablaničko jezero (fotka Organizacije sportskih ribolovaca „Konjic“)

Jablaničko jezero, jedno od najvećih akumulacionih jezera u Bosni i Hercegovini, presušilo je u zadnjih desetak dana što je izazvalo veliku ekološku katastrofu

10.02.2017. -  Adis Šušnjar Sarajevo

Posljednjih mjesec dana nivo vode je konstantno opadao da bi zadnjih dana poptuno presušilo i stvorilo ogromni prazni krater. Presušivanje jezera izazvalo je nestanak oko 2 miliona različitih vrsta ribe i trajno je narušen ekosistem.

Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca „Konjic“, za OBC Transeuropa kaže da je ekološka i ekonomska šteta ogromna.

„Nestalo je oko 2 miliona 12 vrsta ribe po našim procjenama. To je ogromna šteta i ekološka katastrofa. Sve ribe su nestale zajedno sa prirodnim prirastom koji je ogroman i ne može se utvrditi, te sva flora i fauna koja je obitavala u Jablaničkom jezeru i na njegovom dnu, razni mikroorganizmi, hrana za ribe. Možda nisu sve ribe uginule kako su pisali mediji ovih dana. Moguće da je jedan dio ribe prošao kroz branu elektrane koja je puštala vodu. To treba inspekcije da utvrde koje su ovih dana na terenu. Ribari iz naše organizacije i ljudi iz okolnih naselja jezera su ogorčeni što se dopustilo da ovo desi.“, kazao je on.

U ovoj organizaciji tvrde da je za ovu ekološku katastrofu odgovorna Elektroprivreda BiH jer su ove zime zbog velike potrošnje električne energije, ispuštali kroz branu više vode nego što su smjeli.

„Inspekcije će utvrditi ko je odgovoran. Mislimo da je najveći krivac Elektroprivreda koja je to učinila zbog profita za električnu energiju. I prije se jezero znalo isušiti ali je uvijek bilo dovoljno vode za ribe. Nikad se ovako nešto nije desilo“, ističe Trešnjo.

Elektroprivreda BiH nije prihvatila odgovornost za ovaj dogadjaj. U saopćenju za medije tvrde da je razlog nestanka jezera dugi sušni periodi bez padavina.

„Od septembra do kraja prošle godine, kao i u januaru 2017. godine bili su izuzetno sušni periodi, što je imalo direktnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu rijeke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica. JP Elektroprivreda BiH je bez obzira na ove okolnosti vršila uredno snabdijevanje kupaca električnom energijom, ali i neprekidno obezbjeđivala propisano ispuštanje vode nizvodno od svojih akumulacija”, navodi se u saopćenju Elektroprivrede BiH.

Drugačije informacije od onih iz organizacije ribara dolaze i iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora, u kojoj za OBC Transeuropa tvrde da šteta nije kao što se u medijima predstavlja i da se stanje popravlja. Na presušeno jezero 7.2.2017. došli su stručnjaci sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Centra za ihtiologiju i ribarstvo. U Agenciji za vodno područje Jadranskog mora kažu da je nakon inspekcije stručnjaka utvrđeno da nema mrtvih riba i da dokazi koje oni imaju s terena ne ukazuju na ekološku katastrofu.

„Pretpostavlja se također, da se riblji fond povukao u zonu u kojoj je razina vode dovoljna za njihovo održavanje. Budući da se i razina vode značajno povećala nakon kiša koje su padale ovih dana na slivu, to se i to stanje lagano poboljšava. Eventualne štete će se moći utvrditi tek nakon potpune normalizacije stanja u akumulaciji, a to je opet ovisno o novim kišama“, kazali su u ovoj agenciji.

U ovoj agenciji tvrde da je razlog nestanka jezera suša, koja se dešavala već 2005. godine i 2012. godine, ali da je ova zima bila izuzetno hladna i da je bila povećana potreba za električnom energijom. Međutim, ističu da su poštovani propisi o minimalnom ispuštanju vode na Hidroelektrani Jablanica.

Iste informacije objavio je i inspektor za vodu Federacije BiH. U svom izvještaju napisao je da je uzrok nedostatak kiše i da Hidroelektrana Jablanica nije prekršila propise.

"Obilazeći akumulaciju HE Jablanica, inspektor nije zapazio ni jedan primjerak uginule ribe. Imajući u vidu da je pitanje kompleksno i pokriva više različitih oblasti iz nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, na lice mjesta su upućene i federalna poljoprivredna inspekcija, te federalna inspekcija zaštite okoliša. Kako još uvijek nije izvršen potpuni uvid u trenutno stanje po svim navedenim oblastima inspekcijskog nadzora, Federalna uprava za inspekcijske poslove nije sačinila kompletan i konačan izvještaj o stanju u pomenutim oblastima. Javnost će biti blagovremeno informisana o nalazima i mjerama Federalne uprave za inspekcijske poslove", kažu na službenoj stranici Federalne inspekcije.

Međutim, ribari i eko aktivisti koji su htjeli ostati anonimni, tvrde da inspekcije štite Elektroprivredu BiH i saopštavaju netačne informacije.

U organizaciji ribara iz grada Konjica kažu da je nanijeta velika šteta turizmu ovog dijela BiH i da je potrebno dosta vremena da se stvari vrate na staro.

„Nama su svake godine dolazili ribolovci iz cijele Evrope. Sad nemamo nikog najavljenog i nismo prodali ni jednu dozvolu. Mi smo ozbiljna organizacija. Imamo 10 uposlenih i oni su sad ostali bez posla. Naša ekonomska šteta je ogromna jer smo od dozvola godišnje zarađivali oko 20.000 eura. Kada se voda vrati ne znamo kako ćemo i koliko će trajati poribljavanje jezera“, kazao je Mirsad Trešnjo, sekretar ove organizacije.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by