Protesti u Banjaluku (screenshot youtube)

Protesti u Banjaluku (screenshot youtube)

Hiljade demonstranata protestvovalo je dva puta u centru Banjaluke zbog, kako tvrde, krađe na Općim izborima koji su održani 2. oktobra. Organizatori protesta su tri opozicione stranke, koje zahtjevaju ponovno brojanje glasova za predsjednika RS-a i provjere zapisnika. Na izborne krađe upozorili kandidati iz različitih dijelova BiH, kao i Centralna izborna komisija (CIK) i posmatrači iz nevladinog sektora

10.10.2022. -  Arman Fazlić

Jučer (nedjelja) su održani drugi po redu protesti opozicije i njenih pristalica u centru Banjaluke zbog sumnje u regularnost izbora. Prema informacijama policije, okupilo se oko 2000 građana. U protestnoj šetnji čule su se različite poruke za protukandidata Milorada Dodika, a predstavnici opozicije ponovili su svoje zahtjeve CIK-u za ponovnim brojanjem glasova u cijelom entitetu, kao i pravosuđu da se utvrdi “odgovornost svih lica koja su učestvovala u organizovanoj izbornoj pljački”. Proteste su najavili za narednu sedmicu ispred CIK-a u Sarajevu.

Prošlog četvrtka demonstranti su u Banjaluci prošetali glavnim trgom i pored zgrade entitetske vlade uprkos ranijim upozorenjima vlasti da će dozvoliti proteste ali ne i šetnju gradom. Organizatori su tada ustvrdili da se okupilo 30 hiljada ljudi, a iz entitetske policije je rečeno oko 2 i po hiljade.

Argumenti opozicije

Predstavnici opozicije, predvođeni strankama PDP, SDS i Lista za pravdu i red, na protestima poručuju da je najvažnije ponoviti brojanje glasova i provjeriti zapisnike, odnosno potvrditi da se broj glasova koji je upisan slaže sa brojem listića i glasova u vrećama, jer, kako su rekli posmatrači tih stranaka koji su bili na biralištima, pojedini predsjednici biračkih odbora su proizvoljno upisivali glasove u zapisnik. Tvrde da će se to potvrditi otvaranjem vreća i ponovljenim brojanjem, što bi mogao biti osnov opoziciji da traže ponavljanje izbora za Predsjednika RS-a, prenosi Aljazeera Balkans. Opozicija je pomenula gradove Banjaluka, Doboj, Prijedor, Čelinac i Zvornik i na tim mjestima traže brojanje glasova.

U izbornoj noći su iz oba izborna štaba proglasili pobjedu. Preliminarni rezultati CIK-a pokazuju da u utrci za predsjednika RS-a pobijeđuje Milorad Dodik (SNSD). Prvi trendovi na osnovu podataka iz političkih stranaka tokom izborne noći ukazivali su na ubjedljivo vodstvo kandidatkinje opozicije, dok su zvanični podaci CIK-a objavljeni sutradan pokazali ubjedljivu prednost njenog protukandidata iz vladajućeg SNSD-a.

Iz vladajućeg SNSD-a su poručili kako se ovim protestima hoće destabilizirati entitet RS u turbulentnim vremenima, a opoziciju optužuju da sarađuju sa određenim centrima moći. Istakli su kako je opozicija i prije izbora razgovarala sa američkim zvaničnicima i objašnjavaju da je njihov kandidat za predsjednika RS-a Milorad Dodik proglasio izbornu pobjedu kasno poslije ponoći nakon što je dobio zvaničnu potvrdu da je u ubjedljivoj prednosti. Tvrde da je opozicija imala unaprijed smišljen scenarij prema kojem neće priznati izborne rezultate, te da su zbog toga ranije proglasili izbornu pobjedu da bi mogli organizovati ovakve proteste. Milorad Dodik prokomentirao je prošle sedmice proteste opozicije riječima "ko gubi ima pravo da se ljuti”, dodavši da “to nije mjesto gdje se krađa utvrđuje”.

Iz CIK-a su do sada naredili ponovno brojanje glasova na oko 1000 biračkih mjesta u BiH, zbog nepravilnosti koje je zabilježila aplikacija CIK-a, koja prilikom unosa upozorava na matematičke nelogičnosti koje se trenutno provjeravaju. Novi dokazi koji uključuju svjedočenja posmatrača i navodne video snimke , koje su iz opozicije dostavili CIK-u, biće razmatrane kada budu objavljeni potvrđeni rezultati, za šta je krajnji rok 30 dana od održavanja izbora.

Objava svih utvrđenih izbornih rezultata će uslijediti tek kad se objedine rezultati iz Glavnog centra za brojanje i svih rezultata sa redovnih biračkih mjesta. Nakon toga slijedi podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje u roku od tri dana u skladu sa zakonom. Tako da je prije utvrđivanja izbornih rezultata preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića kao i prigovore na izborne rezultate.

Iz CIK-a su poručili i da su zabilježili probleme na biračkim mjestima i da su najslabija karika u izbornom procesu upravo “krajnje ispolitizirani birački odbori'' koji “svojim nezakonitim postupanjima i neizvršavanjem zadataka nanose nemjerljivu štetu izbornom procesu u BiH”. Mediji su zabilježili i slučaj priznanja predsjednika biračkog odbora da “rezultati dostavljeni CIK-u ne odgovaraju istini”.

U nedjelju su po nalogu CIK-a ponovljeni izbori u mjestu Hozići, gdje je u izbornom danu uhapšeno pet članova biračkog odbora zbog sumnje na zloupotrebe. Ovo je jedino biračko mjesto od preko 5000 gdje su do sada ponovljeni izbori u BiH. Iako se definitivno ne mogu potvrditi pobjednici izbora, izvjesno je da ima oko 420.000 nevažećih glasačkih listića.

Upozorenja na izborne nepravilnosti i krađe širom BiH

Na izborne nepravilnosti prošle sedmice upozorili su i predstavnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u RS-u, kao što je SP iz koje tvrde da su zbog nepravilnosti u Tesliću njihovi kandidati prevareni, zbog čega su najavili zahtjev CIK-u za ponovno brojanje. Nezavisni kandidat za potpredsjednika RS-a iz reda Bošnjačkog naroda, takođe je ukazao na nelogičnosti, naročito u povratničkim mjestima u ovom entitetu, gdje živi većina stanovnika bošnjačke nacionalnosti. U selu Klisa u blizini Zvornika, gdje živi nešto više od 70 ljudi, organizovani su protesti zbog navodne izborne krađe. Ispostavilo se da je glasalo 197 građana, mahom za kandidate SNSD-a, pa su mještani tražili da se utvrdi šta se tu desilo.

Na navodne izborne nepravilnosti i krađe upozorili su i kandidati za raličite nivoe vlasti iz entiteta Federacija BiH. U objavama na društvenim mrežama kandidati su ukazali na napravilosti u općinama Ilidža , Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo .

Koalicija nevladinih organizacija “Pod lupom” koja se bavi nadzorom izbornog procesa, zabilježila je veći broj nepravilnosti na biračkim mjestima koje se odnose na rad i postupanje biračkih odbora. Kako su saopćili prošlog ponedjeljka, u 6 općina/gradova su se stvarale velike gužve pri primopredaji glasačkog materijala. U tri općine/grada, uslovi su bili takvi da tokom čekanja na predaju materijala, može da dođe do krađe, zamjene ili oštećenja izbornog materijala. U tri općine/grada LIK nije napravio jasna pravila i dobru organizaciju za proces primopredaje od momenta dolaska biračkog odbora u lokalnu izbornu komisiju.

U 23 općine/grada su zabilježeni slučajevi očigledno pogrešno pakovanog materijala od strane biračkih odbora. Iz ove nevladine organizacije već su u više navrata tokom prethodnih godina isticali potrebu za reformama biračkih odbora.

U ovom trenutku se čini kako izmjene izbornog zakona, koje je uoči izbora proglasio Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, a koje se odnose na rad biračkih odbora, nisu značajno doprinijele unapređenju integriteta izbornog procesa. Schmit je u četvrtak i sam poručio kako se izmjenama zakona nisu mogle u potpunosti eliminirati izborne krađe i prevare.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by