Dio autoceste u Bosni i Hercegovini © Mato Papic/Shutterstock

Dio autoceste u Bosni i Hercegovini © Mato Papic/Shutterstock

Cilj projekta je da se povežu krajnji sjever i krajnji jug BiH, kao dio međunarodnog koridora za putnike i robu od Budimpešte do Jadranskog mora. Od ideje se nije odustalo, ali se radovi i danas zbog brojnih opstrukcija, nepravilnosti i zloupotreba odvijaju usporenom dinamikom

29.09.2022. -  Arman Fazlić Sarajevo

Političke blokade

Finansiranje Evropske unije za dva infrastrukturna projekta u RS-u duž Koridora Vc trenutno je obustavljeno. Međutim, ova odluka se može jednostavno promijeniti jer Evropska komisija preko Evropske investicione banke (EIB) namjerava odobriti navedene investicije u vrijednosti 600 miliona eura, nakon završetka političke krize. Ovo je poruka Delegacije Evropske Unije u BiH, koja je ranije ovog mjeseca pozvala vlasti u BiH da riješe krizu i iskoriste značajne prilike koje pruža podrška EU. Delegacija EU-a u BiH poručila je krajem avgusta

političarima u BiH da ne riskiraju gubitak stotina miliona eura u ulaganjima u transport i energetsku infrastrukturu.

Iz Brisela je na taj način ranije ove godine odlučeno sankcionirati secesionističku politiku koju vodi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, prenosi Aljazeera Balkans .

Iz Autoputeva RS poručili su kako je blokada Evropske investicione banke (EIB) politički motivisana, a direktor preduzeća poručio je za N1 TV da, ukoliko uskoro ne dođe do deblokade, ići će se na koncesiju. Zvaničnici RS-a poručili su kako će taj entitet naći druge izvore finansiranja.

Finansiranje izgradnje

Za razliku od RS-a, u entitetu FBiH imaju osigurana sredstva za kompletnu dionicu autoceste na svom teritoriju, a vlasti prognoziraju kako bi dionica kroz ovaj entitet mogla biti gotova do kraja 2028. godine. Svi kilometri autoputa izgrađeni u FBiH su dionice Koridora, dok u RS-u većina autoputa od oko 100 kilometara čini mrežu koja nije dio Koridora Vc.

Izgradnja Koridora Vc u BiH finansira se velikim dijelom iz kreditnih sredstava međunarodnih finansijskih institucija, a najviše Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i EIB-a, kao i bespovratnim sredstvima EU. Do danas je EBRD iz vlastitih sredstava dala zajmove od najmanje 850 miliona eura, dok su ulaganja i bespovratna sredstva tehničke pomoći koja je odobrila EU iznosila preko 230 miliona eura. EU je u 2021. godini podržala izgradnju Koridora bespovratnim sredstvima od 14,6 miliona eura. Sredstva koja izdvajaju domaće institucije odnose se na projektiranje i eksproprijaciju. Izdvajanja za eksproprijaciju zemljišta za potrebe izgradnje Koridora Vc do ljeta 2021. iznosila su preko 250 miliona KM (125 miliona eura).

Akcize za izgradnju autoputa

Već godinama se u BiH prikupljaju velike količine sredstava od akciza i putarina. Od februara 2018. godine primjenjuju se Izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je posebna putarina za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju drugih puteva povećana. Ovo je bio jedan od uslova za nastavak aranžmana sa MMF-om i deblokadu kreditnih sredstava, a prikupljena sredstva su nominalno namijenjena izgradnji autoputeva te rekonstrukcije i izgradnji brzih magistralnih i ostalih puteva. Zvaničnici su uvjeravali kako će povećanje akciza utjecati da Koridor Vc bude što brže izgrađen.

Samo u prva tri mjeseca primjene zakona o akcizama prikupljeno je 97 miliona konvertibilnih maraka (oko 49 miliona eura). Po osnovu putarine za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju ostalih puteva koja iznosi 0,25 KM po litri goriva, u periodu od 2009. do sredine 2019. godine prikupljena je milijarda i 651 miliona KM (oko 830 miliona eura). Po osnovu akciza i putarina od 2006. do 2019. godine u BiH je prikupljeno preko 5,5 milijardi eura. Uprkos tome, sve planirane dionice autoputeva, uključujući Koridor 5c, finansiraće se iz kreditnih sredstava u oba entiteta.

Podaci o prikupljenim sredstvima nisu korespondirali sa dinamikom izgradnje Koridora pa je ekonomskim stručnjacima, ali i manje stručnoj javnosti odavno jasno da se novac prikupljen od akciza i putarina ne koristi u predviđene svrhe, već u krpljenje budžeta entiteta.

Cijena kilometra autoputa je porasla sa 3,46 miliona eura u 2000. godini na 13,5 miliona eura koliko košta trenutno. Na 113 kilometra Koridora kroz FBiH uloženo je oko 1,3 milijarde eura. Iz Autocesta FBiH istakli su da na ukupnu cijenu izgradnje pojedinih dionica utiču geološki i morfološki uslovi terena kuda prolazi trasa, od čega zavisi potreba za posebnim pratećim objektima. Osim toga, došlo je do znatnog rasta cijena sirovina i cijene rada u odnosu na prije 20 godina kada je počela izgradnja autoceste na Koridoru 5c.

Posljednja faza izgradnje u FbiH?

Projekat Koridora Vc uključuje niz pratećih objekata, poput odmorišta, tunela, petlji, mostova, vijadukata i naplatnih mjesta. Posebno je zahtjevna izgradnja tunela Prenj čija dužina iznosi više od 10 kilometara, što ga čini najdužim u regiji i među 9 najdužih tunela u Evropi. U ponedjeljak 26. septembra počeo je odabir izvođača radova za tunel, koji je, prema riječima predstavnika Autocesta BiH, ključni objekt za završetak cijelog Koridora.

Procijenjuje se da će se tunel Prenj graditi šest godina, a u FBiH je preostalo da se izgradi još 23,8 km autoceste na Koridoru, čija ukupna vrijednost iznosi više od 3,5 milijardi KM (preko 1,7 milijardi eura), naveli su iz Autocesta FBiH u avgustu.

Zloupotrebe i neregularnosti

Infrastrukturni projekti i objekti najčešće su predmet predizbornih obećanja političara u BiH. Od polaganja kamena temeljca za Koridor proteklo je pet cijelih mandata, dakle Opći izbori u međuvremenu su održani pet puta. Čini se da pred svake lokalne i opće izbore građani čuju iste priče stranaka koje se utrkuju u količini i obimu obećanja, a nerijetko su poslije mandata građanima ostajale samo digitalne prezentacije infrastrukturnih projekata dostupne na internetu.

S obzirom da je Koridor najznačajniji projekt cestogradnje u BiH i ovom dijelu Evrope, ovaj projekat i njegove poddionice najčešće su bili predmet izbornih obećanja, ali i zloupotreba za potrebe predizborne kampanje. Mediji su zabilježili i slučaj otvaranja istog gradilišta Koridora dva puta u godinu dana.

Projekte izgradnje Koridora Vc do sada su obilježile ne samo optimistične najave bez pokrića , nego i sporovi oko tenderskih procedura, navodne nepravilnosti i zloupotrebe u procesima eksproprijacije zemljišta, potencijalna korupcija i prevare , oštećene domaće kompanije koje su pružale različite vrste usluga kao prodizvođači, kao i druge mutne radnje o kojima su izvještavali uglavnom istraživački mediji.

Ispred plana izgradnje Koridora nalaze se i sudski predmeti, poput prvostepene odluke Općinskog suda u Mostaru koji je utvrdio da FBiH diskriminira stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom trase Koridora.

Koridor Vc je paneuropski transportni projekt čija je cilj povezivanje kontinenta. Dionica u BiH duga je 325 kilometara i prelazit će državu od sjevera prema jugu, povezujući jadransku luku Ploče u Hrvatskoj s glavnim gradom Mađarske. Autoput je definiran na Konferenciji ministara saobraćaja europskih zemalja u Helsinkiju 1997. godine. Neke procjene govore da će gradnja cjelokupnog Koridora koštati oko četiri milijarde eura.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by