Sarajevo © DIA TV/Shutterstock

Sarajevo © DIA TV/Shutterstock

U BiH je u proteklih godinu dana uhapšeno desetine lica navodno povezanih sa organizovanim kriminalom, uključujući službena lica iz sigurnosnog i pravosudnog sektora. Istrage se vode na temelju digitalnih dokaza, odnosno poruka koje su osumnjičena lica razmjenjivala, a koje su dešifrirale i istražnim organima u BiH dostavile strane i međunarodne policijske agencije

13.12.2022. -  Arman Fazlić Sarajevo

Prije gotovo godinu dana, strani i međunarodni policijski stručnjaci dekodirali su poruke koje su posredstvom Sky i Anom aplikacija razmjenjivali pripadnici kriminalnih grupa širom svijeta, uključujući ogranak balkanske kriminalne scene u BiH. Informacije su dostavljene istražnim organima u BiH. Do sada je uhapšeno više desetina lica osumnjičenih za trgovinu drogom, oružjem i ubistvima iz istraga o korištenju mobilnih uređaja Sky i Anom, prenijeli su mediji.

U pitanju su složeni predmeti, u kojima je desetine lica lišeno slobode, čime su se u potpunosti popunili kapaciteti novog državnog zatvora, saopćeno je iz državnog tužilaštva početkom novembra.

Policijske akcije i pljenidbe

Prva policijska akcija po naredbi državnog tužilaštva izvedena je u novembru 2021. godine nakon što je EUROPOL dostavio dešifrirane poruke iz ovih uređaja istražnim organima BiH.

U dešifriranoj komunikaciji pojavljivala su se imena nositelja različitih funkcija u sigurnosnom i pravosudnom sektoru i to u kompromitirajućem kontekstu. U proteklim mjesecima uhapšeno je više službenika policijskih agencija države, entiteta i kantona, kao i nosilaca pravosudnih funkcija i pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zbog sumnje na pranje novca, primanje dara, te pomoć počinitelju krivičnog djela, ili zbog kontakata s osumnjičenim kriminalcima.

U spornim prepiskama pojavilo se i ime državne tužiteljice, koja je više godina vršila funkciju šefice Posebnog odjela za organizirani kriminal i zamjenice glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, a koja je između ostalog radila i na predmetu koji se bavi Sky uređajem. Premještena je s tog predmeta u odjel za ratne zločine, a potom je stavljena na američku "crnu listu". Protiv nje je pokrenuta i disciplinska tužba, te je suspendovana od kraja oktobra ove godine.

Posljednje hapšenje povezano sa istragom o Sky i Anom aplikacijama desilo se početkom novembra , kada je državljanin BiH uhapšen u Njemačkoj zbog sumnje da je kao visoko pozicionirani pripadnik međunarodnog narko kartela uključen u krijumčarenje velikih količina opojnih droga iz Južne Amerike u EU i zemlje Zapadnog Balkana.

U pojedinim akcijama policijskih agencija u BiH zaplijenjene su, između ostalog, veće količine opojne droge, oružja i gotovine.

U novembru 2021. godine u akciji “Transporter” uhapšeno je najmanje šest lica koji su, prema riječima tužilaštva, djelovali kao organizovana grupa koja se bavila isključivo švercom droge koja je skladištena u preduzećima na području entiteta Republika Srpska, te da su sarađivali sa licima iz Albanije i Crne Gore. U akciji je zaplijenjeno 300 kg skanka, 56 kg kokaina, veća suma novca dobijena od prodaje droge, i više skupocjenih vozila, što je tužitelj ocijenio kao "kap u moru".

Prilikom pretresa u okviru zajedničke akcije Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i Državne agencije za istrage i zaštitu "Storidž 2", po nalogu državnog tužilaštva, u decembru 2021. godine uhapšeno je najmanje 19 osoba zbog međunarodnog kriminala. Tom prilikom na području Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada pronađeno je i privremeno oduzeto između ostalog veća količina novca, oružja, kao i improvizovana laboratorija za vještački uzgoj marihuane sa pratećim dijelovima.

“Organizovana kriminalna grupa sumnjiči se da je duži vremenski period vršila međunarodno krijumčarenje droga i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama, a opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, a nakon toga krijumčarena dalje prema zemljama EU u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku”, saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a tada je poručio “na području BiH koristio se veliki broj Sky, ali i Anom aplikacija. Mi još uvijek nismo u posjedu svih tih kriptovanih telefona i ne znamo još uvijek sva lica koja su ih koristila i na koji način. Do sada se pokazalo da svi oni koji su koristili te aplikacije, da je to upravo bilo za kriminalne aktivnosti i za najteža krivična djela”.

Na području Doboja policija je 16. avgusta 2022. zaplijenila oko 73 kilograma kokaina, koji je transportovan sakriven u pošiljci druge naručene robe koja se uvozila u BiH. Iz Tužilaštva BiH tada je saopšteno da vrijednost pronađenog kokaina na ilegalnom narko-tržištu iznosi više miliona eura, te da je riječ o jednoj od najvećih pljenidbi ove droge u postdejtonskoj BiH. Droga je navodno otkrivena u sklopu istrage koja se odnosi na aplikaciju Sky.

Za sve to vrijeme javnost je imala priliku čitati brojne najave i “otpakivanja” Sky prepiski koje su objavljivali novinari i portali, u kojima je imenovan veći broj lica, uključujući uticajna i visokopozicionirana imena. S razlogom je javnost bila nezadovoljna što Tužilaštvo BiH dugo nije poduzimalo konkretne aktivnosti. Većina mainstream medija do prvih hapšenja nije prenosila informacije o Sky prepiskama i upletenim pojedincima, koje su ekskluzivno objavljivali pojedinci na blogovima i rijetki informativni portali, jer se radilo o još uvijek nepotvrđenim informacijama.

Podrška međunarodne zajednice u BiH vladavini prava

Europska komisija je u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH u oktobru zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na Sky i Anom, a Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael J. Murphy u više navrata je izrazio podršku Vlade SAD-a provođenju istraga u ovim predmetima kamo god da vode. Iz državnog tužilaštva poručili su da na predmetima Sky i Anom radi osam tužitelja, koji surađuju s partnerskim institucijama u BiH, zemalja regije, Europe i svijeta.

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, koje je krovna pravosudna institucija čiji je osnovni zadatak da imenuje sudije i tužioce u BiH, izjavio je da su svi predmeti povezani sa Sky i Anom aplikacijama u fazi istrage te da ima mnogo zahtjeva za određivanje mjera pritvora, mjera zabrane, kao i da se vode posebne istražne radnje.

U 6. decembra je stigla prva optužnica u slučaju Sky : osam osoba tereti se za kriminal i ubistvo.

Vjerodostojnost digitalnih dokaza

Od 2019. američki FBI je, u bliskoj saradnji s australskom saveznom policijom, strateški razvio i tajno upravljao kompanijom za šifrirane uređaje pod nazivom Anom, koja je poslužila za više od 12 hiljada šifriranih uređaja za više od 300 kriminalnih organizacija, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu drogom. Zahvaljujući informacijama koje je FBI slao partnerskim agencijama, institucije za provođenje zakona širom svijeta uspjele su zaplijeniti hiljade kilograma narkotika i milijune dolara prihoda od kriminalnih aktivnosti.

Na godišnjoj konferenciji Pravosudnog foruma za BiH, koja je održana sredinom novembra nedaleko od Sarajeva, poručeno je kako će “sudovi u BiH odlučiti da li šifrirane poruke prikupljene putem aplikacija Sky i Anom mogu biti korištene tokom krivičnih postupaka”, te “da li je došlo do narušavanja ljudskih prava osoba koje su razmjenjivale poruke, a koje se povezuje s kriminalnim radnjama”.

Iz Tužilaštva BiH su za medije istakli kako je materijal prikupljen u međunarodnim akcijama razotkrivanja ove mreže vjerodostojan i upotrebljiv. “Dokazi u predmetima pribavljeni su putem međunarodne pravne pomoći i međuinstitucionalne suradnje i naravno da su vjerodostojni dokazi, koji se već koriste u postupcima u zemljama EU i regiona (u Srbiji je već bila prvostepena osuđujuća presuda u jednom predmetu povezanom sa Sky aplikacijom)”, saopćili su iz Tužilaštva BiH za N1 TV.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by