Parlament Bosne i Hercegovine (Foto grasas, Flickr)

Parlament Bosne i Hercegovine (Foto grasas, Flickr)

Opšti izbori održani 3. oktobra u Bosni i Hercegovini ipak su donijeli neka iznenanđenja na političkoj sceni. Sudeći prema prvim rezultatima opozicija ima prednost kad je u pitanju Federacija BiH, dok je situacija u Republici Srpskoj ostala manje više nepromjenjena

04.10.2010. -  Eldina Pleho Sarajevo

Dosadašnji član predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Haris Silajdžić očigledno završava svoju političku karijeru. Njega je u utrci za predsjedništvo porazio Bakir Izetbegović kandidat Stranke demokratske akcije i sin prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Bakir Izetbegović osvojio je oko 150 000 glasova ili oko 34% dok je veliko iznenađenje Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost i osnivač najčitanije novine u BiH, Dnevni avaz, čija stranaka postoji tek nekoliko mjeseci. Naime ovaj, kako ga neki zovu bosanski Berluskoni, bio je najozbiljniji protukandidat Izetbegoviću i osvojio je oko 132 000 glasova ili oko 30%. Haris Silajdžić u ovoj utrci je izostao osvojivši oko 107 000 glasova ili 24%.

Izetbegović je bazirao svoje predstavljanje javnosti gradeći harizmu koja podsjeća na njegovog oca, igrajući na kartu smirenosti i kompromisa, kritikujući isključivi stav dosadašnjeg člana predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Harisa Silajdžića. Ankete mu nisu davale previše izgleda ali očito sjećanje na prvog predsjednika, dane otpora i odbrane Bosne i Hercegovine ali i neuvjerljiv, isključiv i elitistički nastup Silajdžića pomogao je pobjedi Izetbegovića koji u nastupima neodoljivo podsjeća na svog oca koji još uvijek u velikoj većini bošnjačkog naroda izaziva poštovanje i predstavlja simbol otpora.

Veliko iznenađenje i najozbiljniji protukandidat Izetbegoviću bio je Fahrudin Radončić. Svoju kampanju bazirao je na potrebi bržeg ekonomskog razvoja naglašavajući da on kao uspješan privatni poduzetnik može napraviti i uspješnu državu. Dnevni avaz prenosio je izvještaje sa skupova ove stranke koji su govorili o velikom broju pristalica Radončića i njegovoj odlučnosti da pokrene privredu u državi.

U svom obračanju javnosti,nakon rezultata za bošnjačkog člana predsjedništva, Fahrudin Radončić izrazio je svoje zadovoljstvo rezultatima stranke ali ukazao na činjenicu da je zabilježeno negdje oko 100 000 nevažećih glasačkih listića što izaziva veliku sumnju te je pozvao Centralnu izbornu komisiju da provjeri svaki slučaj.

Ni za srpskog člana predsjedništva situacija se nije odvijala onako kako su ankete prije izbora predviđale. Pobjedu je odnio na kraju vrlo tijesno Nebojša Radmanović kandidat Saveza nezavisnih socialdemokrata Milorad Dodik, i dosadašnji član predsjedništva, ali je do samog kraja vodio bitku sa Mladenom Ivanićem, nekadašnjim ministrom vanjskih poslova i predsjednikom Partije demokratskog progresa koja djeluje kao opozicija u Republici Srpskoj. Naime Ivanić je bio zajednički kandidat opozicionih stranaka u RS i iznenađujuće je osvojio veliki broj glasova. Radmanović je pobijedio sa oko 266 000 glasova ili oko 49% dok je odmah iza njega Ivanić sa oko 250 000 glasova ili oko 47%.

Što se tiče hrvatskog člana predsjedništva, i čovjeka koji je osvojio najviše glasova u odnosu na sve ostale kandidate, trenutni član predsjedništva Željko Komšić ponovo je izabran na ovu poziciju.

Komšić, kandidat Socijaldemokratske partije BiH, osvojio je negdje oko 313 000 glasova i ubjedljivo pobijedio sve ostale hrvatske kandidate za člana predsjedništva prije svega Borjanu Krišto, ispred Hrvatske demokratske zajednice, koja je osvojila nešto preko 100 000 glasova.

Komšić je svoju izbornu kampanju bazirao na tome da je on kandidat za hrvatskog člana predsjedništva ali kandidat za člana predsjedništva svih građana Bosne i Hercegovine. Ovaj Sarajlija ponovo je pridobio simpatije glasača, i u naredne četiri godine bit će član predsjedništva.

Sa druge strane HDZ oštro osuđuje činjenicu da su Bošnjaci ponovo odabrali hrvatskog člana predsjedništva i da će zahtijevati izmjene izbornog zakona po kojem bi opšti izbori trebali da se raspišu za dvije godine.

Predsjednik HDZ Dragan Čović rekao je da su Bošnjaci dobili svog člana predsjedništva i Srbi također a da je Komšić predsjednik iz reda Ostalih.

A partija koja je kandidovala Komšića Socijaldemokratska partija BiH, koja je do sada na većini nivoa u Federaciji Bosne i Hercegovine bila opozicija objavila je pobjedu na Opštim izborima, barem kada je u pitanju Federacija BiH. Predstavnici ove partije tvrde da je ovo najveća pobjeda SDP u posljednjih deset godina.

Centralna izborna komisija je objavila djelimične rezultate za entitetske parlamente i parlament Bosne i Hercegovine. Prema ovim pokazateljima do sada najviše glasova za državni parlament osvojio je SNSD iz izbornih jedinica iz RS kao i u slučaju Narodne skupštine RS. Iz izbornih jedinica iz Federacije BiH za Parlament BiH vodi SDP.

Za Parlament Federacije BiH još uvijek vodi bitka između trenutno vladajuće SDA i opozicije SDP koja vodi u 4 izborne jedninice u Fedearaciji dok SDA vodi u tri. Prvi rezultati tiču se tek obrađenih oko 5% glasova.

Obje stranke proglasile su pobjedu na izborima kada je u pitanju Federacije BiH. SDA je izrazila svoje zadovoljstvo postignutim rezultatom i naglasila da je spremna za koalicije ali da je još uvijek o tome rano razgovarati. SDP više je euforična i sinoć iza ponoći proglasila je izbornu pobjedu.

Obzirom da se radi o tek malom procentu prebrojanih glasova za ostale nivoe vlasti u BiH potpuniji rezultati očekuju se u toku današnjeg dana i sutra.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy