Finansijske i druge afere u Srbiji nisu obavezno povod za mere protiv funkcionera vladajućeg bloka. I pre “Rajskih papira” mediji su se bavili malverzacijama iznoseći prilično ubedljive dokaze, ali ozbiljnijih posledica po pojedine aktere tih afera nije bilo

15.11.2017. -  Dragan Janjić Beograd

Srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović glavna je “zvezda” globalne afere “Rajski papiri” koja je pogodila i deo srpskog establišmenta. Popoviću se, uz navodjenje podatka da poseduje oko 100 miliona dolara, pripisuje da je pokušavao da deo poslova obavlja preko “poreskih rajeva” i da je u tim zonama pokušao da osnuje firme. On je najavio da će protiv srpskog portala “KRIK” , koji je deo medjunarodne istraživačke mreže uključene u projekat, da podnese tužbu.

Ni Popović ni drugi funkcioneri i biznismeni čija imena se pominju u projektu “Rajski papiri” verovatno neće trpeti nikakve posledice u Srbiji. Premijerka Ana Brnabić je u prvom reagovanju na objavljivanje informacija o poslovima ljudi iz Srbije sa of-šor zonama rekla da je razgovarala sa Popovićem i da veruje da nema of šor firme. Dodala je da ne smatra da postoji osnov ni da on snosi moralnu odgovornost. Ni vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu doveli u pitanje Popovićevu poziciju.

Ako bi protiv Popovića uopšte i bile preduzete neke političke mere, razlog za to bi pre mogla da bude činjenica da je, nakon obelodanjivanja podataka iz “Rajskih papira” šira javnost detaljno obaveštena o velikom bogatstvu aktuelnog ministra, nego same informacije iz tih papira. Za vlast koja naglašeno insistira na populizmu i nastoji da se dodvori širokim slojevima relativno siromašnih birača činjenica da u svojim redovima ima milionera nije naročito povoljna, pa funkcioneri vladajućeg bloka i provladini mediji naglašavaju da je Popović bio bogat i pre nego što je postao ministar.

Vlastima ipak ne ide u prilog da se detaljnije bave aferom “Rajski papiri”, pa je za očekivati da će se ograničiti na pozive nadležnim organima da provere izveštaje i preduzmu mere ukoliko za to ima osnova. Naravno, provera može da bude dugotrajan proces a unapred je jasno da poslovanje sa of šor kompanijama, bar u ovom tenutku, nije nezakonito. Otuda je malo verovatno da bilo ko može da trpi neke zakonske posledice, odnosno da snosi krivičnu odgovornost. Tako nešto moguće je samo ukoliko bi se dokazalo da je novac uložen u of šor na nezakonit način stečen u Srbiji, što takodje nije lako.

Politika

U perspektivi se, dakle, sve svodi na moralnu i političku odgovornost. To, čini se, odlično razume i Popović, koji insistira na stavu da je reč o “političkom napadu” na njega lično, na predsednika Aleksandra Vučića i na vladu “koja vodi suverenu i nezavisnu” politiku. “U papirima koje su objavili oni govore o tome kako se ja zalažem za odlične odnose sa Rusijom, što je istina. Mi želimo najbolje političke i ekonomske odnose sa Rusijom, ali i sa EU, Amerikom i Kinom", rekao je on prošlog vikenda.

U izjavi za Radio televiziju Srbije Popović je insistirao na stavu da je KRIK deo mreže koja je "isključivo u funkciji onih naručilaca njihovog izveštaja koji su iz inostranstva". Dodao je da to "odgovara onima koji žele da budemo u NATO paktu, koji ne žele da budemo nezavisni kao što jesmo, onima kojima smeta što smo kupili ruske avione i koji žele da uvedemo sankcije Rusiji, i koji žele da se odreknemo Kosova. Mi se Kosova i naše suverene politike odreći nećemo".

Popović, dakle, ne povezuje celu priču o poslovima sa of šor kompanijama samo sa domaćom, nego i sa medjunarodnom scenom. Iz njegovih izjava je jasno da snažno podržava Rusiju u kojoj ima veliki deo svojih poslova, verovatno očekujući od nje i odgovarajuću zaštitu. Ulazak u srpsku vladu Popovića, čija Srpska narodna partija objektivno nema veliki uticaj u biračkom telu, u liberalno orijentisanim krugovima je, inače, komentarisan kao još jedan ustupak Moskvi.

Vladajuća SNS i Vučić bi, ukoliko bi se opredelili za bilo kakve korake protiv Popovića, mogli da trpe političku štetu, ne samo zbog potencijalnog nezadovoljstva Moskve, nego i zbog kalendara političkih dogadjaja u samoj Srbiji. Jer, uveliko su u toku pripreme za važne izbore za lokalne vlasti u Beogradu koji bi trebalo da budu održani najkasnije na proleće iduće godine. U takvim okolnostima afera poput “Rajskih papira” nije dobrodošla, čak ni u nekom relativno benignom obimu.

Akteri

Finansijske i druge afere u Srbiji nisu obavezno povod za mere protiv funkcionera vladajućeg bloka. I pre “Rajskih papira” mediji su se bavili malverzacijama iznoseći prilično ubedljive dokaze, ali ozbiljnijih posledica po pojedine aktere tih afera nije bilo. Već pomenuti portal KRIK je, na primer, nedavno pisao kako ministar odbrane Aleksandar Vulin nema dokaze o poreklu oko 200.000 evra kojima je platio stan u Beogradu. Umesto hitne i ozbiljne istrage, vlada i premijerka Brnabić su zaštitili Vulina.

Vulin je, objašnjavajući kako je došao do novca, rekao da mu je pozajmila tetka njegove supruge koja živi u Kanadi. Kad mu je naznačeno da nema dokaza o ulasku novca u Srbiju, odgovorio je da je unosio po 9.000 evra u kešu, koliko inače ima pravo po zakonu da unese. To znači da je trebalo da putuje u Kanadu dvadesetak puta, pa celo objašnjenje zvuči prilično naivno. Premijerka je, medjutim, rekla da mu veruje i na tome se za sada sve završilo, budući da istražni organi za sada ćute.

Pošto afera “Rajski papiri” ipak ne sadrži naznake ozbiljnog kršenja zakona, kao u slučaju kupovine Vulinovog stana, jasno je da će vladajući blok bez ikakvih teškoća da je odbaci. Malo je verovatno da će neke posledice trpeti i drugi akteri koji se, pored ministra Popovića, pominju u tim papirima. Na tom spisku je, izmedju ostalih, srpska kladionica "Meridian", koja je pokrenula posao internet kladjenja na Malti 2007. godine u vreme kada je to bilo zabranjeno u Srbiji.

Kladionice "Meridian" u Srbiji drži domaća kompanija "Joker Games", osnovana 2001, a u njoj je radio i poslanik u srpskom parlamentu i član SNS-a Vladimir Djukanović, koji je krajem decembra 2012. imenovan u tročlanu Skupštinu javnog preduzeća Državna lutrija Srbije. U pisanom odgovoru KRIK-u vlasnici "Meridiana" rekli su da nisu primarno zbog poreskih olakšica osnovali kompanije na Malti, već da su to uradili kako bi ušli u posao onlajn kladjenja.
U "Rajskim papirima" se, prema navodima KRIK-a, pojavljuju i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem "Jugoimport SDPR", zatim kompanija "Južna Bačka" koja sklapa milionske poslove s državom, kao i čitav niz privatizovanih srpskih firmi koje su u medjuvremenu propale, ali i drugih relativno skoro osnovanih privatnih kompanija.

 


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy

blog comments powered by