Il premier serbo Vojislav Kostunica

Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Vlada Republike Srbije je usvojila odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih kosovskih institucija o proglašenju nezavisnosti.

15.02.2008. -  Danijela Nenadić Beograd

Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Vlada Republike Srbije je usvojila odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih kosovskih institucija o proglašenju nezavisnosti. Odluka će biti prosleđena skupštini Srbije koja će, na sednici koja se očekuje početkom naredne nedelje, razmatrati da li će pomenutu odluku usvojiti i koje će konkretne poteze Srbija učiniti nakon proglašenja nezavisnosti. Vlada Srbije naglašava da će odluka biti aktivirana onog trenutka kada kosovske institucije proglase nezavisnost, bez obzira da li će se to, kako se očekuje, dogoditi u nedelju ili neki dan kasnije.

U saopštenju koje je nakon sednice prosleđeno medijima navodi se da Vlada poništava sve akte i radnje privremenih institucija na Kosovu kojima se proglašava jednostrana nezavisnost, narušava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, te kojima se deluje suprotno Rezoluciji 1244 koju je usvojio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Vlada Republike Srbije odbacuje svaki pokušaj kršenja pozitivnih normi međunarodnog prava. Odlukom Vlade se još jednom potvrđuje jedinstvo državne politike prema Kosovu i navodi da je Kosovo neotuđivi deo ustavnog i državnopravnog ustrojstva Srbije. Kako stoji u Odluci, „svi građani Pokrajine koji priznaju državu Srbiju su punopravni građani Srbije i imaju puno pravo da ne priznaju nelegalne akte o proglašenju jednostrane nezavisnosti Kosova". Vlada je takođe poništila odluku o slanju misije Evropske unije na Kosovo.

Premijer Vojislav Koštunica je, odmah nakon sednice vlade, održao konferenciju za novinare. Pred nikada više novinara, premijer je izjavio da Srbija ne prihvata jednostrane odluke o nezavisnosti Kosova. Koštunica je u skoro emotivnom obraćanju rekao da se po prvi put u istoriji dešava ovakvo pravno nasilje nad jednom suverenom državom, naglašavajući da Srbija u ovom trenutku pokazuje nacionalno i državno jedinstvo. Koštunica je pozvao Srbe sa Kosova da ostanu na svojim ognjištima.

U Srbiji se do danas nije osećala napetost zbog očekivanog proglašenja nezavisnosti Kosova. No, kako se približava nedelja, tenzije rastu, a niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kakve se sve reakcije mogu očekivati u narednim danima.

Uprkos velikim razmiricama u vladajućoj koaliciji Vlada Srbije je donela odluku o zajedničkom delovanju u narednim nedeljama. Kriza koja je drmala koaliciju od Tadićeve pobede na izborima prevaziđena je pre nekoliko dana kada su se sastali predsednik Tadić, premijer Koštunica i predsednik parlamenta Dulić. Oni su se na sastanku dogovorili da sve razlike ostave po strani, da Koštunica sazove sednicu Vlade, te da odmah nakon toga usledi sednica parlamenta na kojoj će se razgovarati o Kosovu. Time je prevaziđena institucionalna blokada i dogovoreno da je u interesu države da Vlada opstane kako bi najviše državne institucije mogle da reaguju na kosovsku nezavisnost.

Na zahtev Srbije i Rusije zakazana je sednica Saveta bezbednosti Ujednijenih nacija. Do zaključenja ovog članka stigle su informacije o govoru ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića koji je još jednom obavestio SB da Srbija neće tolerisati nezakoniti akt secesije Kosova, pozivajući ovo telo da osudi nameru Prištine i obezbedi puno poštovanje Rezolucije 1244. B92 prenosi da je Jeremić govor počeo rečima „dozvolite mi da budem sasvim jasan. Republika Srbija nikada neće prihvatiti nikakvo narušavanje svog teritorijalnog integriteta. Mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova. Mi ga se nećemo odreći, nećemo odustati, ako ovaj kukavički čin ne bude sprečen. Ni sada, ni za godinu dana, ni za deceniju. Nikada. Kosovo i Metohija će ostati deo Srbije zauvek". Jeremić je apelovao na sve članove SB da poštuju teritorijalnu celovitost Srbije i njen suverenitet. „Mi vam kažemo, sa svom sigurnošću i moralnom snagom ujedinjenog naroda: Srbija nikada neće zaboraviti". Jeremić je dodao da će Srbija upotrebiti sva raspoloživa sredstva, osim sile, da reaguje na protivpravni akt secesije Kosova.

Kosovo je jedina tema u Srbiji. Evropske integracije i potpisivanje Političkog sporazuma potisnute su u drugi plan. Vlada je još jednom ponovila da ima razrađen Akcioni plan koji predviđa reakciju na svaku situaciju koja bi mogla da usledi nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Taj je plan još uvek državna tajna. Poslanici opozicionih partija, pre svega Srpske radikalne stranke (SRS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), zatražili su da sa obelodani sadržaj Akcionog plana, naglašavajući da neće dati blanko podršku Vladi.

Ministarstvo odbrane i ministarstvo unutrašnjih poslova uveravaju javnost da za sada nema razloga za strah. Kako prenosi B92, ministar odbrane Dragan Šutanovac je izjavio da je „u slučaju nezavisnosti Kosova moguće nasilje na jugu Srbije, ali da za sada nema indikatora da će se to dogoditi". Šutanovac je dodao da je ministarstvo odbrane razradilo plan za slučaj da dođe do nasilnog pomeranja nealbanskog stanovništva sa Kosova, kao i sa mogućnost pojave „grupa koje prete da destabilizuju jug Srbije ili bilo koje drugo područje". Politički predstavnici Albanaca sa juga Srbije navode da ne očekuju nikakve incidente. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš je izjavio da će, u slučaju incidenata na Kosovu, Vojska Srbije i KFOR delovati kao partneri. Nezvanično saznajemo da je stepen gotovosti podignut na najviši nivo i u policiji i u vojsci. Mogućnost uvođenja vanrednog stanja, o čemu se po Srbiji uveliko šuška, odlučno negiraju svi državni funkcioneri.

Kosovski Srbi pozivaju Beograd da učini konkretne poteze. Gostujući u Kažiprstu B92, lider kosovskih Srba, Oliver Ivanović je rekao da bi Vlada Srbije i politička elita trebalo da nedelju dočekaju sa Srbima koji žive na Kosovu. Njegov apel su čuli u Beogradu, pa je tako Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije rekao da će rukovodstvo ove stranke u nedelju biti u severnoj Mitrovici, Zvečanu i Gračanici. Miloš Aligrudić, šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije je najavio da će odluku o odlasku na Kosovo doneti Glavni odbor ove stranke.

Tomislav Nikolić, lider SRS kaže da su radikali stalno prisutni na Kosovu, te da odlazak na jedan dan neće ništa promeniti. Nikolić je pozvao predsednika i premijera da zajedno organizuju miting sa kojeg bi svetu bila poslata poruka da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. Nikolić je predložio da se, ukoliko kosovski parlament u nedelju proglasi nezavisnost, miting organizuje sledeće nedelje, na mestu gde može da se skupi milion ljudi.

Vladika raško prizrenski Artemije je pozvao Srbe da ostanu na Kosovu. Srpska pravoslavna crkva će se u nedelju moliti. Moleban za spas srpskog naroda na Kosovu će biti održan u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Napetost raste i u Republici Srpskoj. Prema izveštajima koje prenosi B92, u Banjaluci je više nevladinih organizacija premijeru Republike Srpske Dodiku prenelo da će u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova tražiti odvajanje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

Srbiju danas trese vest da je ruski predsednik Putin izjavio da je odluka o nezavisnosti Kosova nemoralna. Kako prenosi Politika, Putin je novinarima u Moskvi rekao da već 40 godina postoji nezavisna republika Severni Kipar, upitavši prisutne „zašto je ne priznate, zar vas Evropljane, nije sramota da takvim dvostrukim standardima prilazite istim pitanjima u različitim delovima sveta". Putin je dodao da će odluka o nezavisnosti Kosova imati dugoročne posledice u svetu. „Svi nam govore da je to poseban slučaj. To je laž. Sve je isto, etnički konflikt, zločini sa obe strane, de facto nezavisnost".

Kako čujemo, Kosovo se suočava sa energetskom krizom. Iz nezvaničnih izvora je saopšteno da kriza ima veze sa obustavom isporuke struje iz Srbije. Još ranije je Srbija najavila blokadu isporuke struje Kosovu, zatvaranje granica i niz drugih mera ukoliko Priština odluči da proglasi nezavisnost.

Beograd je oblepljen plakatima na kojima piše da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Za subotu su najavljene demonstracije profašističke grupe 1389 i Garde cara Lazara ispred slovenačke ambasade u znak protesta protiv odluke o slanju misije Evropske unije na Kosovo. Proteste su najavili i vojni rezervisti.