Joe Biden e Boris Tadić

Ovom turnejom, odmah nakon isteka prvih sto dana vlade, SAD je, po Bajdenovim rečima, želela da ukaže na promenu kursa prema Balkanu i da pokaže da je pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji strateški prioritet američke vlade.

26.05.2009. -  Danijela Nenadić Belgrado

Sjedinjene Američke Države ne očekuju, naglašavam, ne očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, to nije preduslov za našu podršku da Srbija postanje deo Evropske Unije, rekao je u Beogradu potpredsenik SAD Džozef Bajden.

Na „mini balkanskoj turneji" potpredsednik Amerike boravio je u jednodvenim posetama Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu (19-20-21. maja). Ovom turnejom, odmah nakon isteka prvih sto dana vlade, SAD je, po Bajdenovim rečima, želela da ukaže na promenu kursa prema Balkanu i da pokaže da je pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji strateški prioritet američke vlade.

Bajdenova poseta Srbiji je prva na visokom nivou u poslednjih trideset godina, koliko je prošlo od posete Džimija Kartera. Bajdenova poseta je stoga za zvanični Beograd bila od izuzetne važnosti. Dočekan je na najvišem nivou, ispred Palate Srbija, sa gardistima i počasnom stražom, uz intoniranje američke himne.

„Samo petnaest meseci posle demonstracija u kojima je zapaljena američka ambasada, američki potpredsedik dočekan je uz počasnu gardu i intoniranje američke himne. To je iznenađujuće, ali ilustrativno za ono što se događa u Srbiji, čiji se građani sve više okreću normalnom životu" piše Njujork Tajms.

Bajdena je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Boris Tadić. Dvojica zvaničnika zadržali su se u razgovoru sat vremena. Na konferenciji za novinare predsednik Srbije je izjavio da je razgovor bio otvoren i produktivan. „Verujem da današnji razgovori mogu da otvore novu etapu u formiranju američke politike prema Srbiji i Zapadnom Balkanu, politike koja će više nego do sada uzeti u obzir interese Srbije kao centralnog faktora stabilnosti u regionu" izjavio je Tadić. Tadić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, dodajući da je legitimno pravo Srbije da svoj integritet brani mirnim i diplomatskim sredstvima. Osvrćući se na dešavanja u Bosni i Hercegovini, Tadić je rekao da se „Srbija snažno zalaže za stabilnost čitavog regiona i za celovitost svih zemalja članica UN. Kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, Srbija je garant teritorijalnog integriteta BiH i zalaže se za rešenja koja su isključivo rezultat demokratskog sporazuma sva tri konstitutivna naroda". Tadić je dodao da, uprkos neslaganju u vezi sa Kosovom, postoji visok nivo saglasnosti oko integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju i borbi protiv kriminala. „Strateški cilj Srbije je članstvo u Evropskoj uniji, a podrška Amerike u tom procesu je vrlo važna" završio je Tadić i uputio poziv predsedniku Obami da poseti Srbiju.

„Došao sam u Srbiju, u ime Obama Bajden administracije, sa jasnom porukom - SAD bi želele da prodube saradnju sa Srbijom, da pomognu u rešavanju problema u regionu, da Srbija postane jaka, uspešna i demokratski lider u regionu" rekao je Bajden. Potpredsednik Amerike je dodao da je „Srbija od centralne važnosti za budućnost regiona".

„Smatram da možemo da se složimo da se o Kosovu ne slažemo, pod uslovom da imamo razumna očekivanja jedni od drugih". Bajden je preneo da je u Beograd došao sa porukom o dva principa Amerike. „SAD snažno podržavaju članstvo Srbije u Evropskoj uniji i širenje bezbednosne saradnje sa SAD i našim saveznicima. Usmerićemo našu energiju i uticaj da promovišemo evroatlantske aspiracije Srbije. Drugo, Amerika će raditi na produbljivanju direktnih veza dvaju država, pre svega u oblasti vojne saradnje, gde već postoji odlično partnerstvo, a zatim u oblasti ekonomije i obrazovanja". Istovremeno, Bajden je preneo poruku Amerike da Srbija mora da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju problema u Bosni i Hercegovini. Obraćanje beogradskim novinarima Bajden je završio rečima „vaš uspeh je naš uspeh".

Sa potpredsednikom Bajdenom sastao se i premijer Cvetković, a dvojica zvaničnika razgovarala su, pre svega, o ekonomskoj saradnji, novim investicijama i unapređenju trgovinske razmene između dve zemlje. Sastanku su prisustvovali i ministri finansija, ekonomije i trgovine, Diana Dragutinović, Mlađan Dinkić i Slobodan Milosavljević.

Potpredsednik SAD položio je venac na mesto ubistva premijere Đinđića, nakon čega je kratko razgovarao sa Ružicom Đinđić, udovicom bivšeg premijera. Na vencu piše „Zoranu Đinđiću sa velikim poštovanjem od američkog naroda".

Sa ministrom odbrane, Draganom Šutanovcem, Bajden je razgovarao o unapređenju vojne saradnje, a kako se nezvanično saznaje i o članstvu Srbije u NATO. Tadić i Šutanovac su Bajdenu preneli da u ovom trenutku ne postoji demokratska većina za srpsko pristupanje tom vojnom savezu.

Analitičari u Beogradu se uglavnom slažu da je Bajdenova poseta vrlo važna za Srbiju, te da ukazuje na ponovnu važnost Zapadnog Balkana u američkoj spoljnoj politici. U tekstu u Politici, Dragan Bujošević naglašava da je jedna od najvažnijih Bajdenovih poruka da američka administracija neće tražiti od Srbije da prizna Kosovo. O početku nove faze u srpsko američkim odnosima govori i analitičar Boško Jakšić. „Činjenica da je na Zapadni Balkan poslat američki potpredsednik, i to u region koji je posle 11. septembra bio potpuno na periferiji američke spoljne politike, signal je jedne značajne promene" piše Jakšić u Politici.

Gostujući na Radio televiziji Srbije, profesor Predrag Simić je izjavio da poseta Bajdena pokazuje da SAD želi da stavi tačku na probleme na Balkanu. „Vašington će pogurati integraciju regiona u Evropsku uniju. Važno je što je Bajdenova poseta realizovana u trenutku kada postoje problemi na relaciji Srbija - Evropska unija" i naglasio da će SAD iskoristiti svoj uticaj u Evropi kako bi balkanske zemlje postale članice EU. „Treba imati u vidu da se holandsko 'ne' u Vašingtonu pretvara u 'da'".

Srpske političke stranke različito su ocenile Bajdenovu posetu. Pozicija, očekivano, govori o važnosti posete i uspehu Srbije. Opozicija posetu ocenjuje negativno. Poslanici Srpske radiklane stranke (SRS) u parlament su došli sa majicama sa likom Vojislava Šešelja i letcima na kojima piše „Bajdenu, nacističko đubre, idi kući". Tomislav Nikolić iz Srpske napredne stranke (SNS) smatra da Bajdena ne treba doživljavati ozbiljno, te da Amerika neće ništa uraditi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović Bajedenovu posetu ocenjuje kao propuštenu šansu, jer je vladajuća koalicija, insistiranjem na Kosovu, nastavila politiku iz devedesetih godina.

Bajdenova poseta protekla je, u do sada, neviđenim merama obezbeđenja. Grad je bio blokiran, a posetu su obezbeđivali pripadnici policije, Žandarmerije i vojske, kao i brojni specijalci iz Amerike.

Dan pre posete Beogradu, Džozef Bajden je u Sarajevu razgovarao sa najvišim zvaničnicima Bosne i Hercegovine. Bajden je izjavio da je nezadovoljan stanjem u BiH i pozvao sve lidere da kompromisom rešavaju otvorena pitanja. Kako prenosi Politika Bajden je naglasio da Ameriku brine nacionalistička retorika i pokušaji da se oslabe državne institucije, a naročito je kritikovao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Bajden je dodao da BiH bira između „puta prema Evropi i puta koji će od nje napraviti jednu od najsiromašnijih zemalja, koja bi se u najgorem slučaju strovalila u etnički haos".

Poslednja stanica na Bajdenovoj turneji je bila Priština, gde je američki potpredsednik dočekan svečano i euforično. Posle sastanka sa predsednikom Kosova Sejdijuom i premijerom Tačijem, Bajden je poručio da je nezavisnost Kosova nepovratan proces, da je podela neprihvatljiva i da će SAD podržati stvaranje demokratskog i multietničkog društva. Američki potpredsednik odlikovan je medaljom slobode. U govoru pred članovima parlamenta, Bajden je naglasio da je Kosovo postiglo dobre rezultate i da će Amerika nastaviti da pruža podršku sve dok tako bude, te naglasio da od Prištine očekuje stvaranje multietničkog društva.

Bajden je posetio i američke vojnike u vojnoj vazi Bondstil kojima je poručio da učestvuju u stvaranju istorije, trenutku kada Balkan postaje deo Evrope.

Dok se u Prištini slavilo, u Kosovskoj Mitrovici su Srbi protestovali zbog Bajdenove posete, palili sveće i američke zastave i nosili transparente „Tadiću, ne ponižavaj Srbiju", „Ubica se vraća na mesto zločina".

Bajdenova mini turneja završena je posetom manastiru Visoki Dečani. Iako je vladika raško prizrenski Artemije uskratio blagoslov Bajdenu za posetu manastiru, tu je odluku preinačio Sinod Srpske pravoslavne crkve, pa je Bajden ipak posetio Dečane, razgovarao sa ocem Savom i primetio „pozitivne promene u manastiru".