Hillary Clinton

Hillary Clinton (foto SEIU International)

Hilari Klinton, američka državna sekretarka, posetila je u utorak Beograd u okviru mini balkanske turneje. Prema prvim ocenama, pohvale koje je Klintonova izrekla u Beogradu više su od očekivanog

15.10.2010. -  Petra Tadić Beograd

Hilari Klinton u Beogradu se najpre srela sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Na konferenciji za novinare, predsednik Tadić je izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i istakao da dve zemlje u većini pitanja imaju iste stavove.

Tadić je istakao da Srbija i Amerika moraju da nastave izgradnju partnerskih odnosa nakon više godina nesporazuma. On je dodao da je Amerika najveći investitor u Srbiji, a da je saradnja u oblasti odbrane na najvišem nivou. Predsednik Srbije je naglasio da je Srbija opredeljena za punu saradnju sa Haškim tribunalom, i ponovio da će biti učinjeno sve kako bi se optuženi za ratne zločine našli pred sudom. Sva prava pojedinca u Srbiji se štite, naveo je Tadić, a dokaz za to je održana Parada ponosa i odgovor državnih organa na divljačke napade u Beogradu. „Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova“ naveo je Tadić, ali se zalaže za konstruktivan dijalog između Beograda i Prištine.

„Želimo da što pre počne dijalog sa Prištinom, jer samo kroz dijalog možemo rešiti istorijski konflikt između Srba i Albanaca koji traje već 150 godina“ zaključio je Tadić. Tadić se zahvalio Hilari Klinton na poseti Beogradu, istakavši da je za Srbiju od presudne važnosti strateško partnerstvo sa najvećim silama kao što je Amerika.

Hilari Klinton je svom domaćinu prenela stav američke administracije da Srbija ne samo što može da bude članica EU, već i lider, primer u Evropi. „U Beogradu sam da pružim podršku Srbiji u njenim naporima da se priključi Evropskoj uniji“ rekla je američka državna sekretarka.

„Pred Srbijom su mnogi izazovi, a Amerika snažno podržava proces pridruživanja regiona evropskoj porodici“ istakla je Klintonova i dodala da „nijedna zemlja nije učinila napora koliko Srbija da bi se približila Evropi“.

U istom maniru je pohvalno govorila o predsedniku Srbije čije je liderske sposobnosti naročito naglasila. Hilari Klinton je imala reči pohvale i za policiju koja je „zaštitila ljudska prava“ i omogućila održavanje Parade ponosa. U intervjuu za Radio televiziju Srbije, Klintonova je rekla da Amerika razume da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i pohvalila držanje Srbije u Generalnoj skupštini UN nakon savetodavnog mišljenja Suda pravde. „Za nas je važno da što pre počne dijalog između Srbije i Kosova, jer to doprinosi dobrobiti dva naroda“ rekla je državna sekretarka i najavila da će istu poruku preneti i Prištini.

Hilari Klinton je u Beogradu razgovarala i sa premijerom Vlade Republike Srbije Mirkom Cvetkovićem i trojicom potpredsednika, Božidarom Đelićem, Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem. Sa ovog sastanka izdato je kratko saopštenje u kojem se navodi da su predstavnici dve delegacije razgovarali o nastavku saradnje Srbije i Amerike.

Nema bližih informacija ni o sastanku Hilari Klinton sa Vukom Jeremićem, ministrom inostranih poslova, iako se zna da ovaj nekadašnji američki đak nije omiljena ličnost u Vašingtonu.

Poslednji u nizu sastanaka sa srpskim zvaničnicima, Hilari Klinton je imala sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, koji je, prema očekivanjima prošao u srdačnom tonu. Još jednom je istaknuto da Srbija i Amerika izuzetno snažno sarađuju u vojnim pitanjima, te da je srpska vojska dostigla visok nivo profesionalnosti.

Posetu Beogradu državna sekretarka je završila neformalnim sastankom sa predstavnicima civilnog društva. Poslednjih dvadeset godina Amerika ulaže velika sredstva u razvoj civilnog društva u Srbiji, te je bilo izvesno da će jedan od stanica na beogradskom proputovanju biti predstavnici najznačajnijih nevladinih organizacija, medija i verskih zajednica. Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost prenela je podršku Klintonove evropskim integracijama Srbije i navela da je poseta Hilari Klinton novi korak u produbljavanju odnosa dve zemlje.

Analitičari smatraju da je poseta američke državne sekretarke izuzetno važna za Srbiju, te da je Klintonova poslala nekoliko poruka. U ovom trenutku jasno je da Amerika podržava evropske integracije Srbije, ali je važno naglasiti da je Klintonova upotrebila reč evroatlanstke integracije, što može da znači da će članstvo u NATO uskoro doći na red. Drugo, Hilari Klinton je rekla da je važno početi tehnički dijalog sa Prištinom, što se može tumačiti ograničavanjem pitanja o kojima će Beograd i Priština razgovarati.

Pretpostavlja se da će Hilari Klinton u Briselu preneti da je vreme da kandidatura Srbije za članstvo u EU bude razmatrana. Prema poslednjim informacijama, holandski parlament je jednoglasno odlučio da se u Savetu ministara EU odloži rasprava o kandidaturi Srbije do decembra, odnosno do novog izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca.

Ukolio Savet ministara ne prihvati taj stav, Holandija će tražiti da i prosleđivanje kandidature i svaki naredni korak bude procenjivan na osnovu pune saradnje sa Haškim tribunalom. Iz Holandije se čuje da, ukoliko se razgovor o kandidaturi Srbije, prihvati kao tehničko, a ne političko pitanje, onda nije neophodan konsenzus u odlučivanju. Ukoliko ipak kandidatura Srbije dobije zeleno svetlo u Savetu ministara, to se može pripisati nastojanjima većine zemalja članica EU, ali i poseti Hilari Klinton.

Inače, Klintonovoj je ovo prva poseta Srbiji. Ona je, posle potpredsednika Džozefa Bajdena, drugi visoki zvaničnik Amerike koji za manje od dve godine dolazi u Srbiji. Za vreme njenog boravka, u Beogradu su vladale mere obezbeđenja „prvog stepena“, a Klintonovu su obezbeđivali i srpski i američki specijalci.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy