Analitičari pak upozoravaju na činjenicu da se početak suđenja Glavašu poklopio sa skandaloznom presudom Haškog suda za zločine u Vukovaru, te da bi presuda s tako blagim kaznama mogla imati velikog utjecaja na suđenje Glavašu i ostala suđenja za ratne zločine koji se vode pred hrvatskim sudovima

17.10.2007. -  Drago Hedl Osijek

"Časni sude, ne osjećam se krivim", rekao je na početku suđenja za ratne zločine, 15. listopada, na Županijskom sudu u Zagrebu, Branimir Glavaš, umirovljeni general i do prije dvije godine jedan od najutjecajnijih članova Hrvatske demokratske zajednice, stranke aktualnog premijera Ive Sanadera. Glavašu i još šestorici njegovih nekadašnjih suboraca sudi se zbog sumnje da su odgovorni za smrt najmanje 12 srpskih civila u Osijeku, gradu u istočnoj Hrvatskoj, ratne 1991. i 1992. godine.

U tamnom odijelu i svijetloplavoj košulji i prugastoj crno-crvenoj kravati, pomažući se štapom pri ulasku u sudnicu, 51. godišnji Glavaš, prvog se dana suđenja suočio s optužnicama koje ga terete da je, po zapovjednoj odgovornosti, kriv za nečovječno ponašanje i smrt dvojice civila koji su bili zatočeni, ispitivani i mučeni, na kraju i ubijeni, u garažama neposredno uz njegov ratni ured.

Druga optužnica, u tom jedinstvenom sudskom postupku, tereti ga - kao prvookrivljenog - da je zajedno s još šest svojih nekadašnjih suboraca, odgovoran za smrt najmanje 10 civila. Njegova ratna tajnica, također okrivljena za taj zločin, u istrazi ga je teretila da joj je izdavao naređenja koga treba privesti, što je ona prenosila zapovjedniku jedinice koja je to obavljala. Civili su odvođeni u podrum kuće u središtu Osijeka, ispitivani i fizički maltretirani, a potom, ruku i usta oblijepljenih ambalažnom trakom, odvođeni na obalu Drave i likvidirani metkom u potiljak. Glavaševa tajnica kasnije je, u istrazi, povukla iskaz, no tužiteljstvo je ocijenilo da iskazi drugih svjedoka potvrđuju ono što je prvotno rekla.

Glavaš je prvi političar kome se u Hrvatskoj sudi za ratni zločin. Bio je dugogodišnji župan jedne od 20 županija u Hrvatskoj i više puta biran u hrvatski parlament. Njegova vojnička karijera, osim kraćeg razdoblja kada je obnašao dužnost glavnog inspektora Hrvatske vojske, završila je odmah iza rata, 1993. godine.

S Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), čiji je jedan od osnivača, razišao se 2005. Aktualni premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader isključio ga je iz HDZ.a, kako je tada bilo objašnjeno, "zbog djelovanja suprotnog programu stranke". Formalno, sukob je izbio zbog Glavaševog forsiranja regionalizma, no krugovi bliski Sanaderu tvrde da je premijer samo čekao zgodnu priliku, jer mu je Glavaš, s obzirom na ratnu prošlost i primjedbe koje je zbog njega dobivao od predstavnika međunarodne zajednice, predstavljao kamen oko vrata.
Glavaš je, nakon što je izbačen iz HDZ-a, osnovao vlastitu regionalnu stranku i s njom pobijedio na lokalnim izborima u proljeće 2005.

Kako je nedugo nakon toga protiv njega započela istraga o mogućoj umiješanosti u ratne zločine, on je tu činjenicu iskoristio da bi plasirao tvrdnje kako se protiv njega vodi montirani politički proces. U tome je ustrajao sve vrijeme istrage, a prije odlaska u pritvor, u proljeće ove godine, prkosno je cijeli dan hodao Osijekom obučen u generalsku uniformu, da bi se tek uvečer uputio u zatvor i pred vratima, prije ulaska, održao vatreni politički govor. Ponovio je teze o montiranom političkom procesu i grubo napao premijera Ivu Sanadera i predsjednika parlamenta Vladimira Šeksa, tvrdeći kako oni stoje iza njegova progona.

Tome je ostao dosljedan, pa su četiri dana prije početka suđenja, njegove stranačke kolege, novinarima prikazale video-snimku u kojoj se Glavaš obraća svojim biračima, pred skore parlamentarne izbore. Poruka je tajno snimljena dok se Glavaš nalazio na liječenju u civilnoj bolnici u Osijeku. Pravosudne su vlasti prešutno odobrile da mjesecima leži u civilnoj, umjesto u zatvorskoj bolnici, gdje je uživao privilegije nezamislive običnim pritvorenicima.
Ipak, na video traci ponovno je optužio premijera i predsjednika parlament da su mu već napisali presudu i poručio biračima da ne glasaju za njihovu stranku, HDZ. "Glas za HDZ je glas za moju robiju", rekao je Glavaš na video snimci.

Iako je suđenje Glavašu započelo tek nešto više od mjesec dana prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, analitičari procjenjuju da ono neće nanijeti veće štete izbornim izgledima stranke premijera Ive Sanadera. HDZ, stranka premijera Sanadera, prema rezultatima anketa, zaostaje dva do tri posto za opozicijskom Socijaldemokratskom partijom, no posljednjih tjedana njen rejting raste.

Analitičari pak upozoravaju na činjenicu da se početak suđenja Glavašu poklopio sa skandaloznom presudom Haškog suda za zločine u Vukovaru, te da bi presuda s tako blagim kaznama mogla imati velikog utjecaja na suđenje Glavašu i ostala suđenja za ratne zločine koji se vode pred hrvatskim sudovima.

Jaroslav Pecnik, iz ureda Hrvatskog helsinškog odbora, nevladine organizacije koja prati stanje ljudskih prava, kaže kako su suci koji vode te slučajeve sada pod velikim pritiskom javnosti, koja ne želi da se za zločine sudi Hrvatima, a da zločini koje su počinili Srbi, u Haagu praktički ostaju nekažnjenima.

Suđenje Glavašu koje je upravo započelo, pokazat će može li hrvatsko pravosuđe odoljeti takvim pritiscima.