Milan Levar e Zeljko Peratovic (foto di 45 lines)

Uhićenje slobodnog novinara Željka Peratovića zbog navodnog odavanja državnih tajni koje je objavio na svom internetskom blogu, izazvalo je buru koja se u Hrvatskoj ne stišava već danima. Hrvatsko novinarsko društvo oštro je reagiralo na hapšenje svog člana

25.10.2007. -  Drago Hedl Osijek

Uhićenje slobodnog novinara Željka Peratovića zbog navodnog odavanja državnih tajni koje je objavio na svom internetskom blogu, izazvalo je buru koja se u Hrvatskoj ne stišava već danima. Taj "nedopustiv događaj", kako je u izjavi za javnost u utorak, 23. listopada uhićenje tog novinara nazvao Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava - ponovno je u prvi plan stavio pitanje slobode medija u Hrvatskoj, koja je do konca 1999., za vladavine bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, bila ozbiljno ugrožena.

Peratović, ranije novinar političkog tjednika Globus, a potom dnevnog, danas provladinog lista Vjesnik, uhićen je prošle srijede, nakon što je policija s nalogom za pretres njegova stana, zatražila da im preda svoje kompjutore, cd-ove i arhivu. Istog popodneva, policija je upala i u prostorije TV Nove, jedne od tri televizije u Hrvatskoj s nacionalnom koncesijom, tražeći da kompjutorski stručnjaci s Peratovićevog bloga obrišu dva sporna sadržaja. TV Nova, naime, vlasnik je servera na kojem je Peratović imao svoj blog.

Kad ga je policija u četvrtak, nakon ispitivanja pustila, Peratović je rekao da mu nije jasno o kakvim se navodnim državnim tajnama radi. Jedan dokument kojeg je objavio na svom blogu "45 lines" odnosio se na policijsko praćenje, kojem je, zajedno s još petero novinara bio izložen zbog tekstova o tada odbjeglom generalu i haškom optuženiku za ratne zločine, Anti Gotovini. Druga dva dokumenta o kontaktima britanske tajne službe s hrvatskim tajnim službama samo je preuzeo iz tekstova već ranije objavljenim u tjedniku Nacional i Hrvatskom listu. "Ti su dokumenti bili objavljeni u novinama i ja sam ih samo preuzeo i objavio na svom blogu", rekao je Peratović.

Peratović se bavio vrućim istraživačkim temama - novinar je koji je najiscrpnije pisao o ubijenom haškom svjedoku Milanu Levaru. Levar je u medijima iznosio saznanja o umiješanosti generala Mirka Norca (sada mu se sudi u Zagrebu zajedno s generalom Rahimom Ademijem zbog ratnih zločina počinjenih u operaciji Medački džep) za zločine u Gospiću, zbog čega je ovaj, na Županijskom sudu u Rijeci, osuđen na 12 godina zatvora. Levar je na misteriozan način, od podmetnute bombe, 2000. godine ubijen u svojoj kući u Gospiću, a njegov ubojica nikada nije pronađen.

Peratović se bavio i temama organiziranog kriminala, a često se doticao i obavještajnog podzemlja u Hrvatskoj. Tema njegovih članaka bili su i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i šef hrvatske tajne službe Tomislav Karamarko. Peratović je nedavno na svom blogu objavio i svjedočenje stanovite Fatime Skule koja je teško teretila potpredsjednika Hrvatskog sabora Darka Milinovića (člana vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, premijera Sanadera) za umiješanost u ratne zločine u Gospiću.

Uhićenje Peratovića odmah je postalo i predmetom izborne kampanje koja se, pred parlamentarne izbore u Hrvatskoj, zakazane za 25. studenoga, već uvelike rasplamsala. Iz oporbene Socijaldemokratske partije (SDP), kojoj ankete predviđaju pobjedu na izborima, oglasili su se izjavom kako su se "Organi progona ponovno, kao i krajem devedesetih, okomili na novinare umjesto da svoju djelatnost usmjere prema onima unutar državnih tijela koji novinarima dostavljaju klasificirane podatke".

"Moje se stajalište zna i opet ću ga ponoviti - ja sam za apsolutnu slobodu medija i, što se tiče mene i moje vlade, tu ne može biti nikakvih restrikcija. Naravno da sloboda medija i uopće sloboda uključuje i odgovornost za izgovorenu i napisanu riječ. Od te odgovornosti nitko ne može biti oslobođen - ni političar, ni novinar, ni bilo tko drugi, ali ja sam uvijek na strani novinara", rekao je Sanader obećavši istragu kojom će se utvrditi kako je došlo do hapšenja novinara.

"On Sanader je za slobodu medija, ali voli hapsiti novinare, a u tim hapšenjima i zlostavljanju sudjeluje i ministarstvo kojemu je na čelu njegov slučajni ministar unutarnjih poslova, Ivica Kirin", replicirao je Sanaderu Zoran Milanović, šef SDP-a.

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je reagiralo na hapšenje svog člana, ocijenivši taj postupak
"drastičnim primjerom ugrožavanja novinarskih sloboda u Hrvatskoj i nezapamćenim pritiskom na slobodu medija i novinare". "Ako su ugrožene državne tajne, onda bi se istražni organi trebali baviti osobama koje raspačavaju tajne, a ne novinarima koji ih objavljuju", kažu u Hrvatskom novinarskom društvu.

Kolumnist zagrebačkog Jutarnjeg lista, Davor Butković kaže pak kako je uhićenje Peratovića "golema pogreška" i dodaje da se takvo što nije događalo ni u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana, poznatog po svom autoritarnom načinu vladanja i stalnom sukobu s novinarima. "Država ne smije hapsiti novinare ni zbog kojeg aspekta njihova profesionalnog djelovanja, dakle ni zbog objavljivanja državnih tajni", kaže Butković.

Prema izvještaju Freedom Housea koji ocjenjuje stanje medijskih sloboda u svijetu, Hrvatska je prošle godine bila na 87. mjestu, zajedno s Brazilom, Istočnim Timorom i Peruom. Analitičari upozoravaju da hapšenje novinara, kao u slučaju Željka Peratovića, sigurno neće pridonijeti da ionako niska ocjena Hrvatske u ovoj godini bude bolja.