Bulgaria

U razdoblju od 2014. do 2020. godine Bugarska je od Europske unije dobila gotovo četiri milijarde eura za projekte usmjerene na poticanje regionalnog i socijalnog razvoja. Pregled najbitnijih podataka

24.01.2022. -  Ornaldo GjergjiGianluca De Feo

U razdoblju 2014. – 2020. Europska unija je Bugarskoj uplatila 3,98 milijardi eura u okviru europske kohezijske politike . Riječ je o jednom od glavnih instrumenata Europske unija za promicanje ujednačenog i održivog teritorijalnog razvoja u cilju smanjenja nejednakosti među različitim regijama Europe.

Skoro trećina ukupnog proračuna Europske unije usmjerena je na kohezijsku politiku, što znači da je u financijskom razdoblju 2014. - 2020 . u tu svrhu izdvojeno 351,8 milijardi eura za sve države članice (tada 28). Ovim sredstvima financirane su stotine tisuća projekata diljem Europe, koji su realizirani u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR ), Europskog socijalnog fonda (ESF ), Kohezijskog fonda (KF ) i Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI ).

Dodatna sredstva su osigurana kroz Interreg programe usmjerene na poticanje suradnje među regijama koje pripadaju različitim državama. Posebni nacionalni i regionalni operativni programi definiraju prioritete i aktivnosti na koje se usmjeravaju dostupna sredstva. Iznos sredstava dobivenih u sklopu kohezijske politike ovisi o stupnju razvoja svake pojedinačne regije: slabije razvijene regije (u kojima je BDP po stanovniku niži od 75 posto EU prosjeka) dobivaju više sredstava od razvijenih regija i onih u tranziciji. Sve bugarske regije pripadaju skupini slabije razvijenih područja, osim regije u kojoj se nalazi glavni grad Sofija, koja se smatra regijom u tranziciji.

Prioriteti kohezijske politike u Bugarskoj

Više od polovice ukupnih sredstava koje je Bugarska dobila u financijskom razdoblju 2014. – 2020. došlo iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Najveći dio kohezijskih fondova dodijeljenih Bugarskoj bio je usmjeren na takozvane “višestruke tematske ciljeve“, točnije na projekte fokusirane na različite tematike koje je, stoga, nemoguće svrstati u samo jednu kategoriju. Osim ovih projekata, ističu se tri tematska prioritetna područja u koja je pojedinačno uloženo više od 500 milijuna eura: prijevozna i energetska mreža, obrazovanje i osposobljavanje te konkurentnost malih i srednjih poduzeća.

Od gotovo četiri milijarde eura dodijeljenih Bugarskoj samo 85 milijuna je kategorizirano po regijama – podatak koji odskače od brojki zabilježenih u većini zemalja jugoistočne Europe i nije dovoljan za provedb analize na razini regija.

Sposobnost apsorpcije EU fondova

Podaci koje ovdje navodimo odnose se samo na kohezijska sredstva koja je Bugarska uspjela povući u razdoblju od 2014. do 2020. To je, međutim, samo dio sredstava koji je EU provobitno bila namijenila Bugarskoj: pojedine regije u Bugarskoj, slično kao i u drugim državama, ne uspijevaju uvijek iskoristiti sva sredstva koja su im stavljena na raspolaganje, uglavnom zbog manjka sposobnosti osmišljavanja i upravljanja odobrenim projektima. EU, naime, dodijeljuje sredstva samo za pažljivo i detaljno razrađene projekte.

Sposobnost iskorištavanja fondova zavisi i od tematskih područja. Bugarska je iskoristila skoro 80 posto ukupnih sredstava namijenjenih višestrukim tematskim ciljevima, stvaranju održivih i kvalitetnih radnih mjesta i niskougljičnom gospodarstvu, dok je za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost povučeno samo 22 posto dostupnih sredstava.

Podaci

U donjoj tabeli vam donosimo detaljnije podatke – po regijama, prioritetnim područima i EU fondovima – o kohezijskim projektima u Bugarskoj u razdoblju 2014. – 2020.

Podaci su konsultovani u novembru 2021. i ne uzimaju u obzir naknadna ažuriranja.