servizio cooperazione

Staza vina i okusa

11.04.2011. - 

Jedna prekogranična staza vina i ukusa, koja prolazi kroz Dubrovačko-Neretvanjsku županju i Hercegovinu. U cilju valorizacije lokalnih proizvoda, radi promocije održivog turizma i upostavljanja veza između područija koja su u prošlosti doživjele sukobe.

Inicijativa programa italo-balkanske decentralizovane saradnje SeeNet II o valorizaciji lokalnih resursa za razvoj ruralnog turizma na područiju Dubrovnika i Hercegovine vođen je od strane Regije Toscana. Italijanski partneri te inicijative su: Autonomna Provincija iz Trenta, Provincija Arezzo, Centro studi turistici di Firenze i Oxfam Italija. Istitucionalni partneri sa Jugo-istočne Evrope su: opštine Trebinje, Nevesinje, Livno i Dubrovnik.

SeeNet

23.11.2010. - 

SeeNet, Program decentralizovane saradnje, promovisan od Regije Toscana i sufinansiran od strane italijanskog Ministarstva Spoljnih poslova, u kojem učestvuju 6 Regija, Autonomna Provincija iz Trenta, italijansko civilno drustvo i 47 lokalnih ustanova iz jugoistične Evrope.Osservatorio Balcani i Caucaso je partner u aktivnostima za informaciju i analize.

Čitaj još

29.07.2010. - 

SeeNet II (South East Europe Network) je najproširenije partnerstvo decentralizovane italijansko-balkanske saradnje trenutno aktivan, sačinjen od italijanskih regija, lokalnih ustanova zapadnog Balkana i brojnih subjekata italijanskih i jugo-istočnih evropskih civilnih društava.

Vođen od Regije Toscana, sufinansiran od italijanskog Ministarstva Spoljnih poslova e i od 7 italijanskih Regionalnih ustanova partnera (Toscana, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Marche, Piemonte, Veneto e Provincia autonoma di Trento), osim od Oxfam Italia, Anci, Ervet, Informest, Alda, CeSPI i Osservatorio Balcani i Caucaso, sačinjem je od 47 lokalnih ustanova od 7 jugo-istočnih evropskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija), stavlja u mrežu više od 60 partnera.

Trogodišnji Program ima kao cilj da ojača mogućnost governance i lokalni razvoj na Zapadnom Balkanu i da podrži, preko konkretnih akcija, integraciju zemalja iz regiona u Ujedinjenu Evropu.

SeeNet II odnosi se na realizaciju 13 inicijativa koje se kreću od valorizacije kulturne baštine i turističkog potencijala, do podrške malih i srednjih poduzeća; od seoskog razvoja do jačanja društvene politike i planiranja teritorija; od istitutional-building do stvaranja mreže lokalnih ustanova; od policy-oriented istraživanja , do informacija o lokalnim kontekstima.

U okviru SeeNet-a, OBC redovno pravi analize i informacije produbljujući socijalno-političke kontekste Zapadnog Balkana i teme kojima se Program bavi.