Articles by Dragan Janjić

Emirati u Srbiji: više političkog marketinga nego stvarnih ulaganja

11.09.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Desetak dana pre sklapanja posla sa Itihadom tadašnji ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je da će ugovor potpisati srpski avioprevoznik JAT i emiratska kompanija Itihad, ali su ga 1. avgusta ove godine potpisali srpska država i Itihad. To bi moglo da znači da ulaganja u JAT nema i da je akcenat na novoj zajedničkoj kompaniji Er Srbija (Air Serbia)

Srbija očekuje spas od diplomca sa Yale-a

20.08.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Ako partneri odbiju rekonstrukciju po Vučićevoj meri, lider SNS-a može da vodi kampanju u kojoj sebe predstavlja kao reformatora, a koalicione partnere kao snagu koja koči nužne promene i razvoj Srbije, preteći raspisivanjem vanrednih izbora. Ako partneri prihvate, neminovno je da će morati prilježnije nego do sada da sviraju po notama koje im pišu Vučić i SNS.

Nova srpska vlada bez Dinkića

31.07.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Za Vučića je rekonstrukcija, po svemu sudeći, samo jedna veoma važna faza priprema za vanredne izbore koji bi mogli da budu raspisani već na proleće, nakon što i formalno bude odobren početak pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU).

Srbija: kad se žandarmi okrenu kriminalu

23.07.2013. -  Dragan Janjić Beograd

“Građani Srbije, braćo i sestre, očigledno je da nekome smeta moj starosrpski način ophođenja i moje izjašnjavanje kao Srbina u svojoj i našoj zemlji Srbiji. Doći će vreme kada će se i to promeniti”, poručio je komandant srpske Žandarmerije general Bratislav Dikić nakon što je objavljena odluka o njegovoj smeni

Eksplozija evrooptimizma u Beogradu

02.07.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Ispunjavanje obaveza preuzetih dogovorom sa Kosovom sada postaje izvesnije, a sa priličnom dozom optimizma se može očekivati da će taj veliki regionalni konflikt biti zatvoren u dogledno vreme, na način na koji to žele Brisel i Vašington, a bez velikih politickih potresa i bez nasilja

Dačić i Tači se dogovorili o primeni Briselskog sporazuma

23.05.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Činjenica da su Dačić i Tači postigli načelni dogovor o planu primene sporazuma pokazuje da garancije srpske strane postoje i da se Priština i Beograd zaista kreću ka rešavanju problema. Taj dogovor bi Srbiji mogao doneti određivanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom

SPC u vrtlogu kosovske krize, rizičan sukob sa vlastima

14.05.2013. -  Dragan Janjić Beograd

SPC već mesecima prilično oštro i javno protivi vladinoj politici prema Kosovu. Crkveni vrh, uključujući i patrijarha, ipak je svestan da dalje produbljivanje otvorenog sukoba sa vladom nije dobra ideja.

Srbija: Dramatična iskušenja za vladajući blok

29.04.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Reč je o tome da SNS i njen ključni koalicioni partner, SPS, balansiraju na razvalinama srpske političke baštine čijem dramatičnom urušavanju su odlučujuće doprinele. Njima je palo u zadatak ne samo da priznaju poraze pretrpljene u proteklih dvadesetak godina, nego i da poprave uveliko urušene odnose sa susedima.

Odlučujući prodor u odnosima Beograda i Prištine: Kraj jedne mučne epohe

22.04.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Sporazum o kome je reč u osnovi reguliše autonomiju Srba unutar Kosova, što praktično znači da oni, u formalnom smislu, neće biti deo Srbije. To će označiti početak kraja mučnog razdoblja novije srpske istorije obeležene uzaludnim i jalovim nastojanjima da Srbija sačuva suverenitet na Kosovu.

Godišnjica ubistva novinara Slavka Ćuruvije: Ćutanje iz „srca tame“

15.04.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Nekoliko desetina ljudi tiskalo se u tesnom prolazu i na trotoaru ispred zgrade u kojoj je stanovao novinar Slavko Ćuruvija, brutalno ubijen na istom mestu 11. aprila pre 14 godina. Očekivalo se da će se ove godine saznati nešto više o pozadini ubistva pošto je formirana Komisija za istragu ubistava novinara ali je dan uoči obeležavanja godišnjice došlo do nesuglasica unutar te komisije.

Pregovori o Kosovu: Težak neuspeh Beograda

04.04.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Neuspeh odlučujuće 8. runda pregovora o Kosovu prvi je trežak poraz novih srpskih vlasti. Očekivanja da bi Srbija, kada je reč o sudskim i policijskim ovlašćenjima koja traži za srpske opštine na Kosovu, mogla dobije neke ustupke pokazala su se nerealnim.

Srbija: igre oko premijerske fotelje

27.03.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Sve se češće pominje mogućnost da se, u okviru neformalno najavljene rekonstrukcije srpske vlade, obavi i smena premijera. Za sada je reč o nekoj vrsti opipavanja terena. Sam Vučić je rekao da će biti rekonstrukcije, ali da on ne planira da preuzme premijersko mesto u rekonstruisanoj vladi

Srbija: Mlečni udar na vladu

08.03.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Afera sa zatrovanim mlekom, sama po sebi, ne bi mogla ni izazove rekonstrukciju vlade. Na otvaranje priče o rekonstrukciji vlade i mogućim vanrednim parlamentarnim izborima Vučića teraju neki dublji razlozi.

Tanka granica između podzemlja i političkog establišmenta

21.02.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je, kako stvari sada stoje, preživeo čitavu seriju optužbi za povezanost sa ljudima iz podzemlja. “Tajna” je u tome što vladajuća Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić, najmoćniji čovek u zemlji, u ovom trenutku ne žele pad vlade

Beograd nudi novu formulu za Kosovo

19.02.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Osnovna ideja je da Srbi treba da imaju autonomiju u okviru sadašnjih kosovskih granica‚ pri čemu njihove lokalne vlasti treba da budu izabrane po kosovskim zakonima i povezase sa Prištinom, ali i sa Beogradom.

Srbija između evroskepticizma birača i evroentuzijazma vlade

04.02.2013. -  Dragan Janjić Belgrado

Dramatičan pad podrške evrointegracijama na tek 41 odsto razlog je za ozbiljnu zabrinutost u srpskom vladajućem bloku koji je ulazak u Evropsku uniju postavio kao jedan od glavnih političkih ciljeva, ali problem nije nerešiv. Jer, opstanak vladajućeg bloka mnogo više zavisi od sposobnosti da održi ekonomsku i socijlanu stabilnost zemlje, nego od toga šta građani misle o Evropskoj uniji (EU), Kosovu i drugim važnim pitanjima.