Articles by Dragan Janjić

SPC u vrtlogu kosovske krize, rizičan sukob sa vlastima

14.05.2013. -  Dragan Janjić Beograd

SPC već mesecima prilično oštro i javno protivi vladinoj politici prema Kosovu. Crkveni vrh, uključujući i patrijarha, ipak je svestan da dalje produbljivanje otvorenog sukoba sa vladom nije dobra ideja.

Srbija: Dramatična iskušenja za vladajući blok

29.04.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Reč je o tome da SNS i njen ključni koalicioni partner, SPS, balansiraju na razvalinama srpske političke baštine čijem dramatičnom urušavanju su odlučujuće doprinele. Njima je palo u zadatak ne samo da priznaju poraze pretrpljene u proteklih dvadesetak godina, nego i da poprave uveliko urušene odnose sa susedima.

Odlučujući prodor u odnosima Beograda i Prištine: Kraj jedne mučne epohe

22.04.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Sporazum o kome je reč u osnovi reguliše autonomiju Srba unutar Kosova, što praktično znači da oni, u formalnom smislu, neće biti deo Srbije. To će označiti početak kraja mučnog razdoblja novije srpske istorije obeležene uzaludnim i jalovim nastojanjima da Srbija sačuva suverenitet na Kosovu.

Godišnjica ubistva novinara Slavka Ćuruvije: Ćutanje iz „srca tame“

15.04.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Nekoliko desetina ljudi tiskalo se u tesnom prolazu i na trotoaru ispred zgrade u kojoj je stanovao novinar Slavko Ćuruvija, brutalno ubijen na istom mestu 11. aprila pre 14 godina. Očekivalo se da će se ove godine saznati nešto više o pozadini ubistva pošto je formirana Komisija za istragu ubistava novinara ali je dan uoči obeležavanja godišnjice došlo do nesuglasica unutar te komisije.

Pregovori o Kosovu: Težak neuspeh Beograda

04.04.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Neuspeh odlučujuće 8. runda pregovora o Kosovu prvi je trežak poraz novih srpskih vlasti. Očekivanja da bi Srbija, kada je reč o sudskim i policijskim ovlašćenjima koja traži za srpske opštine na Kosovu, mogla dobije neke ustupke pokazala su se nerealnim.

Srbija: igre oko premijerske fotelje

27.03.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Sve se češće pominje mogućnost da se, u okviru neformalno najavljene rekonstrukcije srpske vlade, obavi i smena premijera. Za sada je reč o nekoj vrsti opipavanja terena. Sam Vučić je rekao da će biti rekonstrukcije, ali da on ne planira da preuzme premijersko mesto u rekonstruisanoj vladi

Srbija: Mlečni udar na vladu

08.03.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Afera sa zatrovanim mlekom, sama po sebi, ne bi mogla ni izazove rekonstrukciju vlade. Na otvaranje priče o rekonstrukciji vlade i mogućim vanrednim parlamentarnim izborima Vučića teraju neki dublji razlozi.

Tanka granica između podzemlja i političkog establišmenta

21.02.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je, kako stvari sada stoje, preživeo čitavu seriju optužbi za povezanost sa ljudima iz podzemlja. “Tajna” je u tome što vladajuća Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić, najmoćniji čovek u zemlji, u ovom trenutku ne žele pad vlade

Beograd nudi novu formulu za Kosovo

19.02.2013. -  Dragan Janjić Beograd

Osnovna ideja je da Srbi treba da imaju autonomiju u okviru sadašnjih kosovskih granica‚ pri čemu njihove lokalne vlasti treba da budu izabrane po kosovskim zakonima i povezase sa Prištinom, ali i sa Beogradom.

Srbija između evroskepticizma birača i evroentuzijazma vlade

04.02.2013. -  Dragan Janjić Belgrado

Dramatičan pad podrške evrointegracijama na tek 41 odsto razlog je za ozbiljnu zabrinutost u srpskom vladajućem bloku koji je ulazak u Evropsku uniju postavio kao jedan od glavnih političkih ciljeva, ali problem nije nerešiv. Jer, opstanak vladajućeg bloka mnogo više zavisi od sposobnosti da održi ekonomsku i socijlanu stabilnost zemlje, nego od toga šta građani misle o Evropskoj uniji (EU), Kosovu i drugim važnim pitanjima.